Dolar 32,4568
Euro 34,8038
Altın 2.478,54
BİST 9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 18°C

MHP’DEN TBMM’YE MAZOT 1,75 TL OLSUN TEKLİFİ

MHP’DEN TBMM’YE MAZOT 1,75 TL OLSUN TEKLİFİ
04/12/2015 13:41
A+
A-

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Mevlüt Karakaya, partisinin seçim vaatleri kapsamında TBMM’ye mazotun 1,75 TL’ye düşürülmesi için kanun teklifi verdi.

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Mevlüt Karakaya, partisinin seçim vaatleri kapsamında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne mazotun 1,75 TL’ye düşürülmesi için kanun teklifi verdi.

Mevlüt Karakaya; tarım sektöründe kullanılan gübre, tohum, ilaç, fide, yem ve enerji gibi girdilerden KDV, mazottan ise hem KDV hem de ÖTV alınmaması için kanun değişikliği teklifi verdi.
AKP, MHP’NİN TEKLİFİNİ DESTEKLERSE MAZOT 1.75 KURUŞ
MHP’li Karakaya, Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununda ve ayrıca Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında iki ayrı kanun teklifini gerekçeleri ile birlikte Meclis Başkanlığı’na sundu. Söz konusu değişikliğin sağlanması halinde, tarımsal alanda kullanılan tohum, ilaç, fide, yem ve elektrik gibi girdilerden KDV, mazottan ise hem KDV hem de ÖTV alınmayacak. Böylece tarımda en yüksek girdilerden biri olan mazot 1.75 kuruş seviyesine inebilecek.
MHP, 7 Haziran ve 1 Kasım seçim bildirgelerinde de çiftçilerin kullanacağı mazotun 1.75 kuruş olmasını vaat ediyordu. AKP’nin de samimiyet sınavı olacak iki kanun teklifinin değişmesi için iktidar partisinin destek vermesi gerekiyor.
HÜKÜMET, TARIM KANUNU’NA BİLE UYMADI
Mevlüt Karakaya Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde konuya ilişkin ayrıca basın toplantısı düzenledi. 2006’da çıkarılan Tarım Kanunu’nun 21. Maddesine göre ‘Tarımsal destekleme için bütçeden ayrılacak kaynağın, gayrisafi milli hasılanın yüzde birinden az olmayacağı’ ifadesinin yer aldığını belirten Karakaya, “Bu ifadeye rağmen bu oran bugüne kadar binde 7’nin üzerine çıkarılmamıştır.” dedi.
ÇİFTÇİYE 40 KATRİLYON EKSİK ÖDENDİ
2007 yılından bugüne kadar eksik yapılan ödemelerin parasal tutarının 40 milyar (40 katrilyon) TL’nin üzerinde olduğunu kaydeden Karakaya, “Verilenlerin de zamanında verilmemesi, kullanılan araçların yanlışlığı ve hedefe ulaşmadaki isabetsizlikle, işin diğer boyutunu oluşturmaktadır. 2002 yılından bu yana Türk çiftçisi sürekli artan girdi maliyetleri ve hasat döneminde dip yapan ürün fiyatları kıskacında adete işkenceye tabi tutulmuştur” diye konuştu.
2002’DEN SONRA BUĞDAY ÜRETİCİSİNİN SATIN ALMA GÜCÜ 20 KATRİLYON AZALDI
MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Mevlüt Karakaya, devamla “Sadece buğday üreticisi çiftçinin 2002 yılından bu yana uğradığı satın alma gücü kaybı 20 milyar (20 katrilyon) TL’yi bulmuştur. Bunun bir başka göstergesi de, 2002 yılında 2,5 kilogram buğday satarak 1 litre mazot alan buğday üreticisi bugün 1 litre mazot alabilmek için 6,5 kilogram buğday satmak zorunda kalmaktadır.” ifadesini kullandı.
VERİRKEN TELLAL BAĞIRTIYORLAR, ALIRKEN KAPIYI KAPATIYORLAR
2015 yılında çiftçiye 10 milyar 100 milyon destekleme yapmakla AKP hükümeti, bu tutarın çiftçiye sattığı 3,5 milyar litrelik mazottan aldığı vergilere denk geldiğinin farkında bile olmadığını ifade eden Karakaya, “Onlara sorarsanız çiftçiden vergi alınmıyor, çiftçi muafiyeti var, çiftçi vergi ödemez. Çiftçiye verirken tellal bağırtıyorlar, çiftçiden alırken ise kimse duymasın diye kapıyı kapatıyorlar.” şeklinde konuştu.