Dolar 32,3767
Euro 34,9830
Altın 2.326,16
BİST 9.075,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 19°C

MHP’LI AKÇAY, SAĞLIK BAKANI ÖZEL HASTANE SAHIBI OLURSA…

A+
A-

MHP’li Akçay, “Sağlık Bakanı özel hastane sahibi olursa, özel hastanelerin ilave muayene fark ücretleri de yüzde yüz artar” dedi.

AKP döneminde sağlığın paralı hale getirildiğini söyleyen MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, ” Başbakan Erdoğan, ‘ Cebine nüfus cüzdanını koyan herkes bu ülkede istediği hastaneye istediği zaman para ödemeden gidebilecek’ derken sağlık hizmetleri her geçen gün daha da paralı hale getirilmektedir. Nitekim 2008 yılında özel hastaneye giden vatandaştan SGK fiyatlarının yüzde 30’u kadar özel hastane ilave fark ücreti alınırken 2010 yılında bu oran yüzde 90’a, 21 Mayıs 2013 tarihinde TBMM’den geçen torba kanun ile de yüzde 200’e çıkartılmıştır. İstanbul Avcılar’da özel hastane sahibi olan Sağlık Bakanı döneminde özel hastane ilave fark ücretlerinin yüzde yüz oranında artırılması akıllara bazı soru işaretlerini getirmektedir. Ayrıca reçetesiz ilaç satışının yasaklanmasıyla 1,3 liraya satılan ağrı kesici, öksürük şurubu, göz kremi gibi ilaçları vatandaşlarımız yaklaşık 13 liraya alabilecektir. Yani vatandaşın cebinden ilave olarak yaklaşık 12 lira daha alınacaktır.” dedi.

AKP döneminde sağlık hizmetlerinin paralı hale getirildiğini söyleyen MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, ” Sağlık konusu devletin temel görevlerinden biridir. Anayasamıza göre Türkiye Cumhuriyeti Devleti sosyal bir hukuk devletidir. Sosyal devlette vatandaşlar sağlık hizmetlerine mümkün olduğunca ucuza ulaşmalıdır. Başbakan Erdoğan, ‘ Cebine nüfus cüzdanını koyan herkes bu ülkede istediği hastaneye istediği zaman para ödemeden gidebilecek.” derken sağlık hizmetleri her geçen gün daha da paralı hale getirilmektedir. Nitekim 2008 yılında özel hastaneye giden vatandaştan SGK fiyatlarının yüzde 30’u kadar özel hastane ilave fark ücreti alınırken 2010 yılı Ocak ayından itibaren özel hastaneler sınıflara ayrılmış ve vatandaştan alacakları ilave ücretlerde hastanenin bulunduğu sınıfa göre yüzde 90’a çıkmıştır. 21/5/2013 tarihli ve 6486 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 4 üncü maddesi ile özel hastanelerin vatandaştan alabilecekleri ilave ücretin oranı yüzde 200’e çıkarılmıştır. 2008 yılında özel hastanede muayene, ileri tetkik ve operasyon geçiren hasta SGK’nın kendisi için ödediği toplam maliyetinin yüzde otuzunu öderken şimdi SGK’nın kendisi için ödeyeceği toplam maliyetin iki katına kadar ödeme yapmak durumunda kalacaktır.” dedi.

Sağlık Bakanlığının reçetesiz ilaç satışı yapan eczanelere ceza kesmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan AKÇAY, ” Sağlık Bakanlığı’nın 1953 yılında yürürlüğe giren 6197 sayılı Eczaneler ve Eczacılar Hakkındaki Kanunun 24 ncü maddesinin uygulanması yönünde eczacılara çağrı yaptığı, reçetesiz ilaç satılması halinde ceza kesileceğini bildirdiği yönündeki haberler kamuoyunda yer almıştır. Reçetesiz ilaç satışının yasaklanmasıyla 1,3 liraya satılan ağrı kesici, öksürük şurubu, göz kremi gibi ilaçları vatandaşlarımız artık 13 liraya alabilecektir. Yani vatandaşın cebinden ilave olarak yaklaşık 12 lira daha alınacaktır.” dedi.

Özel Hastanelere ödenecek ilave ücretin oranının yüzde 100 artırılması ve reçetesiz ilaç satılmamasıyla ilgili olarak Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na soru önergesi veren MHP’li AKÇAY, ” Plan ve Bütçe Komisyonunda Sağlık Bakanının aynı zaman özel bir hastane sahibi olmasıyla ilgili eleştirilerimiz üzerine ” İstanbul Avcılar’da özel bir hastane kurduğunuzu, Milletvekili seçildiğiniz 2007 yılından itibaren de bu hastanenin yönetiminde yer almadığınızı” söylemiştiniz. Hastanenin yönetiminde yer almamanız hastanenin sahibi olduğunuz gerçeğini değiştirmez. Özel bir hastanenin sahibinin Sağlık Bakanı olmasını etik buluyor musunuz? 2008 yılında yüzde 30 ile başlayan sonra yüzde 90’a çıkarılan özel hastane ilave fark ücretlerinin, özel hastane sahibi bir Sağlık Bakanı döneminde yüzde 200’e ulaşmış olması sadece bir tesadüf müdür? Özel hastane ilave fark ücretlerinin beş yılda yüzde 30’dan yüzde 200’lere çıkarılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu düzenlemeyle faturanın vatandaşlara çıkartıldığı yönündeki eleştirilere katılıyor musunuz? 21/5/2013 tarihli ve 6486 sayılı Kanun ile özel hastane ilave fark ücretlerinin iki katı artırılması sonucu; sigortalılar ile emekli, dul ve yetimlerin büyük çoğunluğunun özel hastane hizmetlerinden yararlanamayacağı ve devlet hastanelerinde yığılmalara neden olacağı yönündeki eleştirilere katılıyor musunuz? İlaçların reçetesiz olarak satılmamasının gerekçesi nedir? Reçetesiz ilaç satılmaması yönündeki uygulamanın amacı ilaç satışlarını kontrol etmek midir? İlaç satışlarının İTS üzerinden kolaylıkla takip edilebileceği yönündeki eleştirilere katılıyor musunuz? Reçetesiz ilaç satışının yasaklanmasının özellikle acil durumlarda vatandaşın ilaca erişimini zorlaştıracağı; tansiyon, şeker, astım gibi anında ulaşılması gereken ilaçlara ulaşılamaması sonucu istenmeyen bazı kötü sonuçlarla karşılaşılacağı yönündeki eleştirilere katılıyor musunuz? Reçetesiz ilaç satışının yasaklanmasıyla 1,3 liraya satılan ağrı kesici, öksürük şurubu, göz kremi gibi ilaçların, hekime yazdırılarak 8 lira muayene ve 3 lira reçete katkı payı ile yaklaşık 13 liraya satın alınması sonucu vatandaşın mağdur edileceğini düşünmüyor musunuz? Bu düzenleme ile vatandaştan yıllık ortalama ne kadar para fazladan tahsil edilecektir? Sosyal Güvenlik açıkları reçetesiz ilaç satılmaması sonucu vatandaştan alınacak olan fazladan para ile mi kapatılmak istenmektedir?” diye sordu.