Dolar 32,5340
Euro 34,9280
Altın 2.439,99
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C

MHP’Lİ DURMAZ: SİZİ YOK ETMEYE ÇALIŞANI, SİZDE YOK EDİN

MHP’Lİ DURMAZ: SİZİ YOK ETMEYE ÇALIŞANI, SİZDE YOK EDİN
24/10/2014 15:59
A+
A-

MHP Genel Başkan Yardımcısı, Yozgat Milletvekili Sadir Durmaz, Çiftçimizin üzerine düşen en önemli görev kendini yok etmeye ve ülkemizi başka ülkelerin pazarına çevirmeye yönelik politikaları benimsemiş olan siyasi anlayışa prim vermemek olmalıdır yani kendisini yok etmeye çalışan AKP politikalarına sandıkta gereken dersi mutlaka vermelidir ” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda, MHP’nin şekerpancarı ve şeker üretimiyle ilgili sorunların ve alınacak önlemlerin tespiti amacıyla verdiği Meclis araştırmasının görüşülmesi önerisi kabul edilmedi.

AKP Adıyaman Milletvekili Mehmet Erdoğan, önerinin görüşülmesi sırasındaki bazı bilgileri düzeltmek için söz istedi. Her zaman şekerpancarı üreticileri ve Türk çiftçisinin yanında olduklarını ve bundan sonra da olmaya devam edeceklerini belirten Erdoğan, Türk çiftçisinin, gübre, mazot, ödünç tohumluk desteğini kaldıranları, IMF’nin verdiği emirleri ” şak ” diye yapanları unutmadığını söyledi.

Bunun üzerine söz alan MHP Genel Başkan Yardımcısı, Yozgat Milletvekili Sadir Durmaz, Mehmet Erdoğan’ın bir AKP klasiği haline gelmiş olan klişe laflarla, birtakım süslü ifadelerle her zaman olduğu gibi yanlış bilgiler verdiğini ifade etti.

AKP’Lİ VEKİLE HODRİ MEYDAN

Durmaz, ” 2006 yılında çıkardıkları Tarım Kanunu’nun 21. maddesini okusunlar. Buraya çıkarken lütfen bilerek çıkın. Çiftçi harmandan kalktı, sizin haberiniz yok. Bakan’a teklif etmiştim, size de teklif ediyorum. Kurayla bir il

çekelim, pancar hasadı yapılıyor ve beraber gidelim. Çiftçi size mi inanıyor bana mı inanıyor bir değerlendirelim var mısınız? ” diye sordu.

Şeker pancarı ve şeker üretimiyle ilgili sorunların araştırılarak yapılacak yasal düzenlemeler de d‰hil olmak üzere alınacak önlemlerin tespiti amacıyla Milliyetçi Hareket Partisi olarak vermiş olduğu grup önerisi üzerine söz alan Durmaz şunları söyledi:

” Ülkemizde şeker pancarı tarımı şeker pancarı üretimiyle geçimini temin eden yaklaşık 500 bin çiftçinin, diğer bir ifadeyle 3 milyon insanın yanı sıra tarım, hayvancılık yani yem, ilaç, et, süt, nakliye ve hizmet sektörleriyle de iç içe geçmiş durumdadır.

KAMIŞ ŞEKERİ Mİ, PANCAR ŞEKERİMİ?

Şeker pancarı çiftçiyi tarlaya ve köye bağlayan, ailenin tüm fertlerine çalışma ve istihdam imk‰nı sağlayan, yan ürünlerinin tamamı değerlendirilen bir bitki olmasının yanı sıra üretim ve işlenme periyodu içinde kullanılan girdilerle birçok sektörde dolaylı olarak katma değeri artırıcı önemli bir rol oynamaktadır.

Alternatif tarım ürünleri olan ayçiçeğine göre 5, buğdaya göre 20 kat daha fazla istihdam oluşturmakta, buğday ve ayçiçeğine göre ise 2 kat daha fazla makineli tarımın yapılmasına imk‰n sağlamaktadır.

Dünyada şeker üretiminin yüzde 25’ini pancar şekeri, yüzde 75’ini kamış şekeri oluşturmaktadır. Kamış şekerinin maliyeti, işlenmesinin kolaylığı ve şeker kamışının yılda birkaç kez hasat edilebilmesi nedeniyle pancar şekerine göre yüzde 40-50 daha ucuzdur. Bu nedenle, dünyadaki şeker fiyatları kamış şekerine göre belirlenmektedir.

Avrupa Birliği ülkelerinin tamamına yakınında pancar şekeri üretimi yapılmaktadır. Bu ülkeler daha ucuza kamış şekeri temin edebilecekleri h‰lde pancar şekeri üretiminden vazgeçmemektedirler. Bunun da nedeni pancar ziraatının ve sanayisinin ülkelerine sağladığı katma değer ve sağlık konusudur.

ÇİFTÇİMİZ AKP’YE SANDIKTA BİR DERS VERMELİ

Ülkemizde h‰len şeker fabrikalarında on binlerce işçi istihdam edilmekte ve yüz binlerce çiftçi ailesi pancar tarımıyla uğraşmaktadır. Şeker pancarı tarımında en yoğun kullanılan girdilerden gübre ve mazot son zamanlarda büyük artış göstermiş, üreticilerimiz artık girdi maliyetleri yüzünden topraklarını işleyemez duruma gelmişlerdir.

Girdi fiyatlarının sürekli artış göstermesine karşın pancar alım fiyatları yıllardır aynı seviyede kalmıştır. Özellikle son yıllarda AKP’nin yanlış tercihleri nedeniyle pancar üretimimiz oldukça gerilemiştir. Şeker fabrikalarımız şeker üretim kotalarını dahi tamamlayamaz h‰le gelmiştir. Pancar üretimindeki azalma fabrikalarımızın düşük kapasiteyle çalışmasına ve bu sebeple de şeker üretim maliyetimizin yükselmesine sebebiyet vermektedir.

Çiftçimizin üzerine düşen en önemli görev ise kendini yok etmeye ve ülkemizi başka ülkelerin pazarına çevirmeye yönelik politikaları benimsemiş olan siyasi anlayışa prim vermemek olmalıdır yani kendisini yok etmeye çalışan AKP politikalarına sandıkta gereken dersi mutlaka vermelidir. Biraz sonra, söz alacak olan AKP milletvekilinin ya da sözcüsünün eminim ki bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da “Ya, eğer çiftçimiz bu kadar sıkıntılıysa neden AKP bu kadar oy almaktadır?” dediğini duyar gibi oluyorum. İşte, bu nedenle çiftçimiz AKP’ye mutlaka sandıkta bir ders vermelidir.

ŞEKERPANCARI ÜRETİMİNDEN VAZ MI GEÇECEKSİNİZ?

AKP hükžmetleri döneminde şeker üretiminde süreç, nişasta bazlı şeker üreticileri lehine pancar üreticilerinin aleyhine gelişmiştir. Sorumluluk makamındaki Sayın Tarım Bakanı konuya ilişkin açıklamasında, şeker pancarı üretim maliyetinin çok yüksek olduğunu söyleyerek şeker pancarının çok su istediğini, sulama maliyetinin çok yüksek olduğunu belirtmekte, bunun sonucunda da “Türkiye dünyanın en pahalı şekerini tüketiyor.” demektedir.

Bunu Türkiye’nin Tarım Bakanı söylüyor. Sayın Bakan, sulama maliyetleri neden çok yüksek? Sizin göreviniz üretici maliyetlerini düşürmek, rekabet gücü kazandırmak değil mi? Sulamada kullanılan enerji fiyatı neden bu kadar yüksek? Yüksek fiyattan, dünyanın en pahalı girdilerini kullanan çiftçi mi suçlu? Gemiciklere verdiğiniz fiyattan pancar üreticisine de mazot verin maliyet de düşsün fiyat da düşsün, konu bu kadar basit. Bakan olarak neden vatandaşınıza dünyanın en pahalı şekerini tükettiriyorsunuz? Bir sonraki adımda da şeker pancarı üretimi maliyeti yüksek diye üretimden vaz mı geçireceksiniz? Böyle bir talepte mi bulunacaksınız? Kaldı ki dünyanın en pahalı şekerinin Türkiye’de tüketildiği iddiası tartışmalı bir konudur.

1988 yılında 88 memur, 611 işçi çalışanıyla üretime başlayan Yozgat Şeker Fabrikası, yaklaşık 400 bin ton pancarı en kaliteli ve verimli şekilde işlemiş, bölge ekonomisine yılda yaklaşık 90 trilyon lira katkı sağlamıştır. Günümüzde, sahipsizlikten, 32 memur, 315 işçi çalışanıyla kapısına özelleştirme dayanan, üretimin durma noktasına geldiği bir fabrika h‰line gelmiştir. Yozgat Şeker Fabrikasında yıllardır geçici işçi olarak çalışan 102 kardeşimize maalesef kadro verilmemiştir.

ÇİFTÇİMİZ, TRAKTÖRÜNE MAZOT KOYAMIYOR

Pancar eken çiftçilerimizin şu sorunları mutlaka giderilmelidir: TEDAŞ’ın özelleştirilmesiyle üreticilerimiz yüksek elektrik fiyatı üzerinden tarımsal sulama yapmakta zorlanmakta, elektrik faturalarını ödeyememektedirler. Mazot çiftçinin can damarıdır. Ancak, çiftçimiz, AKP hükžmetleri döneminde traktörüne mazot koyamaz h‰le gelmiştir. Mazotunu nakit alamayan çiftçimiz vade farkıyla borçlanmaktadır.

Bu yıl yaşanan olumsuz iklim şartları nedeniyle şeker oranın düşük olacağı beklentisi zaten zor durumda olan pancar üreticimizi endişeli bir bekleyişe terk etmiştir. Biraz önce buraya gelmeden, Yozgat’ta pancar ekilişi çok olan Yerköy, Boğazlıyan, Şefaatli ve Yenifakılı ilçelerinden çiftçilerle görüştüm. Bu endişeyi giderecek bir fiyatı beklemektedirler. Bize göre, çiftçimizin bu endişesini giderecek fiyat ton bazında en az 175 TL olmalıdır.

Milliyetçi Hareket Partisi olarak, çiftçimizin, pancar üreticilerimizin ve sektör çalışanlarının yaşadığı sorunların çözümü konusunda her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu bir kez daha söylemek istiyorum.

YÜREĞİNİZ YETİYORSA BUNA ‘EVET’DEYİN

CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, Mehmet Erdoğan’ın, “çiftçilerle bizim aramıza girmeye sizin yüreğiniz yetmez” ifadesine, “MHP’nin vermiş olduğu bu araştırma önergesi şekerpancarı için. Eğer yüreğiniz yetiyorsa buna ‘evet’ deyin, hep beraber bunu araştıralım. Bu yürek bizde var” karşılığını verdi.

MHP’nin grup önerisi kabul edilmedi.