Dolar 32,3882
Euro 35,1467
Altın 2.326,10
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 22°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

MHP’li Haberal: Evlilik akdi devlet eliyle yapılmalı

A+
A-

MHP’li Haberal: Evlilik akdi devlet eliyle yapılmalı

MHP Ankara Milletvekili Meclis İdare Amiri Erkan Haberal, bazı insanların müftülüklerde nikah kıydırmasını saygıyla karşılamak gerektiğini belirterek, “Nikahın müftülüklerde kıyılmasının laikliğe aykırı bulunması da tamamen ön yargıdır.” dedi. Müftülüklerde nikah kıyılmasını onayladıklarını dile getiren Haberal, “Müftülüklere dini nikah kıyma yetkisi verilmesi, gizli saklı nikah kıyılmasını engellemiş olacaktır” diye konuştu.

TBMM Genel Kurulunda, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın tümü üzerindeki görüşmelere başlandı.

MHP grubu adına tasarı üzerinde söz alan MHP Ankara Milletvekili Meclis İdare Amiri Erkan Haberal, evliliklerde sadece dini nikahın yeterli olmadığını, resmiyet kazanması için resmi nikahın da olması gerektiğini söyledi. İmam nikahının sanki İslam’ın şartıymış gibi gösterildiğini belirten Haberal, “Elbette nikahla birlikte helal ve haram devreye girmektedir.

Nikahın gerekliliği, bunu din idamının kıyması değildir. Evliliğin devlette kayıt altına alınması gereklidir. Eskiden olduğu gibi söz vermek yeterli değildir.” ifadelerini kullandı.

Haberal, evlilik akdinin devlet eliyle yapılması gerektiğine işaret etti. Eskiden Müslüman toplumlarda nikahı kıyacak kimse olmadığı için, oranın en itibarlı insanları sayılan imamların nikahı kıydığını anlatan Haberal, Osmanlı’da imam nikahının aynı zamanda resmi nikah sayıldığını ama kendi başlarına imam nikahı kıyanların nikahının geçersiz sayıldığını kaydetti.

Erkan Haberal, müftülüklerde nikah kıyılmasını onayladıklarını dile getirerek, şöyle konuştu:

“Müftülüklere dini nikah kıyma yetkisi verilmesi, gizli saklı nikah kıyılmasını engellemiş olacaktır, bu işin resmi yollardan yapılmasının temini olacaktır. Nikah kıyılması, imama veya müezzine değil, müftülük nezdindeki bir başka kamu görevlisine bırakılmıştır. Bunun dualarla yapılmasına da kimsenin itirazı olmayacaktır. Bazı insanların müftülüklerde nikah kıydırmasını saygıyla karşılamak gerekir ama isteyen resmi nikahını belediyede de kıydırabilir. Nikahın müftülüklerde kıyılmasının laikliğe aykırı bulunması da tamamen ön yargıdır.

Laiklik din ve vicdan hürriyetinin teminatır. Öyleyse isteyen bir Müslüman’ın nikahını müftülüklerde kıydırmak istemesi de bunun teminatıdır. Vatandaş nasıl camiye gidip namazını orada kılıyorsa, nikahını da müftülüklerde kıydırabilir.”

Müftülüklere nikah kıyma yetkisi veren düzenleme kabul edildi

Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın, evlendirme memurluğu yetkisi ve görevi verilebilecek kurumlar arasına il ve ilçe müftülüklerinin de eklendiği 6. maddesi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının 20 maddeden oluşan birinci bölümü TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Tasarının kabul edilen maddelerine göre, Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda bulunan tanımlara, “Veri Paylaşımı Kurulu” ve “yetkili idare” tanımları ekleniyor.

Aile kütüklerinde kişiye ait tek bir kayıt tutulacak

Elektronik ortamda tutulan aile kütüklerinde kişiye ait tek bir kayıt tutulacak, kişi ve olay kayıtları, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ile ilişkilendirilecek. Bu konuda İçişleri Bakanlığı yetkili olacak.

Aile kütüklerinde yer alacak bilgilere velayete ve vesayete ilişkin bilgiler ilave edilecek. Velayet ve vesayeti gerektiren hallere ilişkin bilgiler sadece elektronik ortamda tutulacak.

Yabancılara kimlik numarası vermede İçişleri Bakanlığı yetkili olacak

Uluslararası Koruma ve Yabancılar Kanunu kapsamındaki yabancılara kimlik numarası vermeye ve yabancılar kütüğüne kaydetmeye İçişleri Bakanlığı yetkili olacak ancak diplomatik misyon mensupları bu hükmün kapsamı dışında olacak.

Yabancıların Türkiye’de meydana gelen nüfus olaylarına ilişkin olarak nüfus müdürlüklerine yapılan başvurular üzerine ilgili olay formları düzenlenecek ve bir örneği kendilerine verilecek. Bu formlar özel dosyada saklanacak.

İl ve ilçe müftüleri de evlendirebilecek

Tasarıyla, İçişleri Bakanlığının, evlendirme memurluğu yetkisi ve görevi verebileceği kurumlar arasına il ve ilçe müftülükleri de ekleniyor.

Tanınan veya babalığa hükümle soybağı kurulan çocuklar, babalarının hanesine baba adı ve soyadı ile nakledilecek.

Merkezi veri tabanında yer alan kayıtlara göre, uzun süre işlem görmeyen ve yaşı itibarıyla ölü olması muhtemel kişiler, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce tespit edilecek. Tespit edilen kayıtların araştırılması, mülki idare amirinin emriyle kolluk kuvvetlerine yaptırılacak. Araştırma sonucu ölü oldukları belirlenenlerin ölümleri tescil edilecek.

Adres bildirimi 20 iş günü içinde yapılacak

Diğer adres, faydalanılan kamu hizmetleriyle sınırlı olmak üzere adrese dayalı olarak yürütülen iş ve işlemlerde, yerleşim yeri adresi gibi aynı hukuki değere sahip olacak. Kurumlar yürütecekleri iş ve işlemlerde yerleşim yeri adresi gibi diğer adres bilgilerini de esas alacak.

Adres bildiriminde kişilerin yazılı beyanı esas alınacak. Bildirim şahsen veya güvenli elektronik imza ile yapılacak. Adres bildirimi, nüfus müdürlüklerine veya dış temsilciliklere yapılacak. Adres bildiriminin, 20 iş günü içinde yapılması zorunlu olacak.ek.

Görüşmelerden

Öte yandan görüşmeler sırasında söz alan HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, tasarının 5. maddesinde doğumlara ilişkin sözlü bildirimle ilgili ayrıntılı açıklama talebinde bulundu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da tasarının kanunlaşması halinde bu düzenlemeye ilişkin hazırlanacak yönetmelikle; doğum kayıtlarının beyan esasıyla düzenlenmesi halinde mülki idare amirlerinin bu bilgileri teyit etmesinin, zorunlu hale getirileceğini anlattı.

Tasarının birinci bölümündeki maddelerin kabul edilmesinin ardından Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, birleşime ara verdi. Aranın ardından komisyonun yerine oturmaması üzerine Aydın, birleşimi saat 14.00’te toplanmak üzere kapattı.

AA