Dolar 32,3171
Euro 35,0910
Altın 2.299,97
BİST 9.050,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

MHP’li Kalaycı: Ekonomi büyüdükçe işsizlik artıyor

A+
A-

MHP’li Kalaycı: Ekonomi büyüdükçe işsizlik artıyor

MHP Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kalaycı, ” Son yıllarda, Türk ekonomisi büyüyor, ama ekonomi büyüdükçe işsizlik artıyor, ilginçtir; kişi başına düşen mill” gelir azalıyor. Bir ülke ekonomisinin makroekonomik performansının değerlendirilmesinde öncelikle enflasyon, işsizlik, mill” gelir, bütçe açığı, cari açık bakılan şeyler bunlar. Bu açıdan da baktığımız zaman durum pek de iç açıcı değil” dedi

MHP Genel Sekreter Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, “Özellikle ağır sanayi yatırımlarının Marmara Bölgesi’nde sıkıştığını belirterek, ” Artık bu yatırımları Konya gibi, Kayseri gibi, Mersin gibi, Ankara gibi, Erzurum gibi Anadolu’ya kaydırmamız gerekiyor. Bu konuda da alınacak kararlarda bunu gözeten bir yaklaşım içerisinde olmamız gerekiyor. Bu kapsamda da Konya ağır sanayi yatırımları açısından önemli özellikleri olan, avantajları olan bir ilimiz ” dedi.

TÜRK MALI İLK MİLLİ OTOMOBİLİMİZ KONYA’DA YAPILSIN

Meclis’te Türkiye’nin ekonomik durumu değerlendiren Kalaycı şunları söyledi: ” Konya’mız çok istiyor Türk malı ilk mill” otomobilimizin Konya’da yapılmasını. Bunu Konyalılar bekliyor, Konyalı olarak bekliyoruz. Konya otomotiv sanayisinde önde gelen bir şehir, bir otomobilin her türlü parçasının üretildiği bir yer Konya. 5 babayiğidimiz de herh‰lde Konya’nın seçilmesinden memnuniyet duyar diye düşünüyorum.

KONYA’NIN İLDEN BÜYÜK İLÇELERİ VAR AMA YATIRIM ALAMADIĞI İÇİN GERİ GİDİYOR

Konya’nınbirçok ilden büyük ilçeleri var, Akşehir, Ereğli, Beyşehir gibi ama Konya 2’nci bölge olduğu için bu ilçelerim geri gidiyor. Komşu il 3’üncü, 4’üncü bölge olunca yatırım alamıyor. Konya’nın 28 ilçesi var taşrada. Bu 28 ilçede il merkezinin sosyoekonomik gelişmişliğini yakalayan bir ilçe yok hatta sosyoekonomik gelişmişlik açısından 6’ncı bölgeden daha geri durumda olan ilçeler var. Bunun teşvik sistemini bu şekilde dar bölge uyarlarken bunların da dikkate alınması gerektiğini düşünüyorum, haksızlık oluyor,  KOP İdaresiyle ilgili “İlk sekiz aylık harcama neden düşük?” Maliyeden aktarma mı Çok cüzi bir harcama görünüyor, dikkatimi çekti.  elimde bir tablo var, bu tabloda Onuncu Kalkınma Planı ile son orta vadeli programın 2018 hedeflerini karşılaştırıyor; tabii, mill” gelirde bir revizyon olduğu için mill” gelir rakamlarını da yeni mill” gelir serisine revize eden bir çalışma.

EKONOMİ BÜYÜDÜKÇE İŞSİZLİK ARTIYOR

Türkiye olarak büyüme rakamlarına baktığımız zaman dikkat çekici bir durum var, son yıllarda, son beş yıla baktığımız zaman, ekonomi büyüyor ama ekonomi büyüdükçe işsizlik artıyor, ilginçtir; kişi başına düşen mill” gelir azalıyor.  Bir ülke ekonomisinin makroekonomik performansının değerlendirilmesinde öncelikle enflasyon, işsizlik, mill” gelir, bütçe açığı, cari açık bakılan şeyler bunlar.  Bu açıdan da baktığımız zaman durum pek de iç açıcı değil. Zaten kırılgan beşli ekonomiler arasında artık sürekli durur h‰le geldik kadrolu h‰le geldik, diğer ülkelerde değişiklikler oluyor ama Türkiye kırılgan beşli arasında yer almaya devam ediyor.

BÖLGELER ARASI GELİŞMİŞLİK FARKLARI KONUSUNDA ÇALIŞMALAR VAR MI?

Yapısal reformları artık gündeme alalım, bir an önce bizim de bu konuda Hükžmete gerekli desteği vereceğimizi buradan ifade ediyorum. Ülkemizdeki en önemli sorunlardan birisi de bölgeler arası gelişmişlik farkları. Bu konuda çalışmalar var mı?  60’lı yıllardan bu tarafa bölgeler arası farkları azaltmak amacıyla proje, plan, programlar hazırlanıyor. Ayrıca bölge kalkınma idareleri kuruldu. 1989’da GAP Bölge Kalkınma İdaresi, 2011 yılında da işte KOP, DAP, DOKAP Bölge Kalkınma İdareleri kuruldu. Bu idareleri kurduk ama kurumsallaştıramadık. Bu yönetim süreçlerinde personel yapısının geliştirilmesine dönük düzenlemeler yapılacağını vadediyorsunuz ama hiçbir şey yapılmadı.  64’üncü Hükžmet Programı’nda altı ay içinde yapılacak eylemler arasındaydı ama yapılmadı. Kalkınma ajanslarında da aynı sorun var. Personel ücretleri arasında bile farklılıklar var bölge kalkınma idareleri, kalkınma ajansları arasında. Bölge kalkınma idarelerini kurumsallaştırmamız lazım, personelin, çalışanların haklarını vermemiz lazım.

KOP BÖLGESİNDE VİLAYET SAYISI ARTTI, KAYNAK YİNE ARTMADI

Daha sonra da 2015’te, 2014-2018 dönemini kapsayan KOP, DAP, DOKAP ve İkinci GAP Eylem Planı açıklandı. Baktığımız zaman, rakam olarak en düşük 9,9 milyar lirayla KOP bölgesi. Halbuki KOP bölgesindeki vilayet sayısı da arttı. Baştan Konya, Karaman, Aksaray, Niğde varken Nevşehir, Yozgat, Kırşehir ve Kırıkkale de eklendi. Rakam artmadı.Bölgelere bu yılki tahsis edilen kaynaklar, ödenekler hep 4,6; 4 milyar düzeyindeyken, KOP bölgesindeki yine 2 milyar.

İLÇELERİMİZ, BELDELERİMİZ, KÖYLERİMİZ BOŞALIYOR

İlçelerimiz, beldelerimiz, köylerimiz boşalıyor. Bölgesel gelişmeden kasıt şu mudur: “Mahalledeki, beldedeki, köydeki insanımız, pılını pırtını topla, şehre göç.” Çünkü yaşanan bu, 2007’dir adrese dayalı nüfus istatistiklerinin başladığı tarih, TÜİK’in, 2007’ye göre ne olmuş diye baktım ilçelerimizin durumuna. Hepsinin nüfusunda azalma var. Bir iki istisna var. Yüzde 30’un üzerinde nüfusu düşen ilçelerim var. Bu durumun genelde birçok il için de aynı olduğunu düşünüyorum.

BÜYÜKŞEHİR YASASI GÖÇÜ HIZLANDIRDI

Büyükşehir Yasası, iddia edilenin aksine o da göçü hızlandırdı. Göçü önleme, insanımızı yaşadığı yerde bırakma konusunda bir katkısı olmadı. Türkiye’nin en geri kalmış, en gelişmemiş yeri bana göre Toroslar, Toroslar boşalıyor. Yüzde 30’un üzerinde nüfus azalışı olan yerler Toroslar bölgesindeki ilçelerimiz. Bunların dikkate alınması lazım.

CAZİBE MERKEZİ PROGRAMI NE OLDU?

Cazibe Merkezleri Programı’ndan hiç bahsetmediniz Sayın Bakanım. Başbakanlık sorumlu bundan.Biz de destek verdik. Bizim de Milliyetçi Hareket Partisi olarak hazırladığımız programımız var. Hatta ondan da yararlanılmasını istedik uygulamada ama tıkandı mı, kaynak sorunu mu yaşanıyor? O konuda pek bilgi vermediniz.

Kalkınma Bakanı Sayın Lütfi ELVAN’a sorulan sorular:

Mustafa KALAYCI (Konya) Konya Ovası’na havza dışından su temini konusunda yeni proje çalışmaları var mı, varsa hangi aşamada?  Bölge kalkınma idaresi çalışanlarının sorunları konusunda. Size bağlı iki kurum çalışanları arasında ücret yönünden uçurum var. Ajanslar ile bölge kalkınma idarelerine baktığımız zaman. Bölge kalkınma idarelerinin hem kurumsallaşması anlamında gerekli mevzuat çalışması hem de personelinin özlük haklarının iyileştirilmesi konusunda çalışma yapılması lazım. Bu konudabir çalışmanız var mı?