Dolar 32,5705
Euro 34,9337
Altın 2.427,16
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

MHP’Lİ KARAKAYA: DIŞ BORCU 400 MİLYAR DOLARLARIN ÜZERİNE ÇIKARDIĞINIZI SÖYLEMİYORSUNUZ?

MHP’Lİ KARAKAYA: DIŞ BORCU 400 MİLYAR DOLARLARIN ÜZERİNE ÇIKARDIĞINIZI SÖYLEMİYORSUNUZ?
09/12/2014 01:02
A+
A-

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, hükümeti eleştirerek, “Neden ‘IMF borcunu ödedik’ diyorsunuz da hazırı sattığınızı, 130 milyar dolar olan dış borcu 400 milyar dolarların üzerine çıkardığınızı söylemiyorsunuz” değerlendirmesinde bulundu.

Karakaya, yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, 57. Hükümet’in IMF ile anlaşma yaptığını belirterek, MHP’yi eleştirdiğini kaydetti.

Karakaya’nın açıklaması şu şekilde:

SN. BAŞBAKAN GENEL BAŞKANI BULUNDUĞUNUZ PARTİ TAM ALTI SENE İMF İLE BERABER YÜRÜDÜ, HATTA HİÇ GEREĞİ YOKKEN IMF’NİN KAPISINA GİTTİ VE ANLAŞMA YAPTI. HABERİN VAR MI?

  Sn. Başbakan 57. Hükümetin İMF ile anlaşma yaptığından bahisle, sözüm ona MHP’yi eleştiriyor. Bunu da ikide bir temcit pilavı gibi ısıtıp ortalığa sürüyor. Sanki İMF ile altı sene beraber yürümemişler, sanki İMF ile hiç anlaşma yapmamışlar, sanki İMF’den hiç borç almamışlar gibi. Tabi şu an genel başkanı bulunduğu parti, 2002 yılında, seçim meydanlarında İMF ile daha önceden yapılmış olan anlaşmayı yırtıp atacağını, İMF’yi Türkiye’den kovacağını söyleyerek oy istemişti. Kim bilir belki de Sn. Başbakan hala orada. Hatta iktidara gelir gelmez İMF’yi kovduklarını bile düşünüyor olabilir.

Buradan sonrasını kendisine anlatmakta fayda olduğunu düşünüyorum. Çünkü danışmanlarından ve ekonomi yönetiminden kendisine hayır olmadığını çok yakın geçmişte gördük.

Niye mi? Koskoca Başbakan’a kaçıncı kez açıklandığını benim de bilemediğim bayat bir ekonomi paketini taze diye geçtiğimiz ay  açıklatmadılar mı? Aslında bunu hep yapıyorlar. Ne zaman zorda kalsalar aynı paketi yeniden açıyorlar. Ama bu sefer baltayı taşa vurdular. Daha ekim ayında ilan ettikleri orta vadeli programla çelişkili, tutarsız, baştan savma bir paket olduğu ayan beyan ortaya çıktı. Hani Sn. Devlet Bahçeli’nin aynı hafta grup toplantısında yerden yere vurduğu şu ekonomi paketinden bahsediyorum. Hani Sn. Babacan, Başbakanın düşürüldüğü durumu farkedince “hata bizim” demişti ya, işte o paket.

Demem o ki, Sn. Başbakan bazı konuları bilemeyebilir, takip edememiş de olabilir, bütün bunlar normal görülebilir. Ancak danışmanlarının ve ekonomi yönetiminin belli konularda gerekli bilgilendirmeleri yapıp, uyarılarda bulunması gerekmez mi?

Mesela diyemezler mi?  “Sn. Başbakanım, şu anda genel başkanı olduğunuz parti altı sene İMF ile yol arkadaşlığı yaptı. İMF ile beraber büyüttüler cari açığı, beraber soktular gırtlağına kadar borca vatandaşı, beraber sattılar kamu varlıklarını haraç-mezat, beraber soktular şirketleri taşınamaz kur riskine. Hatta genel başkanı olduğunuz parti hiç ihtiyaç yokken İMF’nin kapısına gitti ve yeni bir anlaşmayı bile imzaladı.” diye. Deseler her halde iki de bir çıkıp “Ey MHP, Ey Bahçeli” diye bağırmaz diye düşünüyorum.

Şu İMF gerçeğini Sn. Başbakan’a kısaca özetlemekte fayda var!

Sn. Başbakan, genel başkanı bulunduğunuz parti seçim meydanlarında verdiği sözü maalesef tutmadı. Yani İMF’yi kovmadı. Kovmadığı gibi iktidara gelir gelmez ABD’ye koştu New York’ta bankacıları topladı ve  “biz İMF anlaşmasına da, uygulanan ekonomik programa da sıkı sıkıya bağlı kalacağız” sözünü verdi.  Bu yolculuk ilk etapta 2002 yılının Kasım ayından 2005 yılının Ocak ayına kadar devam etti.

Sn. Başbakan, 2005 yılı Ocak ayında, 18. Stand-by anlaşmasının süresi dolmasına rağmen partiniz ne yaptı biliyor munuz?  İMF ile olan yolculuğunu bitirmesi gerekirken, bitirmedi. Hem de hiçbir ihtiyaç yokken, Türkiye 57. Hükümetin aldığı tedbirler ve ekonomi programı ile İMF’siz olarak yoluna devam edebilecek durumdayken, İMF’nin kapısını yeniden çaldı ve 11 Mayıs 2005 tarihinde 19. Stand-by anlaşmasını kendi istek ve arzusuyla imzaladı. Bu anlaşmayla, 10 Milyar dolar borcu da 2005-2008 yılları arasında İMF’den aldı. Bu arada 57. Hükümet tarafından imzalanan 18. Stand-by anlaşmasıyla sağlanan kredinin önemli bir kısmını da 2003-2004 yıllarında AKP hükümetlerinin kullandığını da hatırlatmadan geçemedim.

Yani, Sn. Başbakan görüyorsunuz, İMF’ye ödedik dediğiniz borcun çoğunu da sizin partiniz almış zaten. Ama siz meydanlarda hala bizden öncekilerin borcunu ödedik diyorsunuz! İMF’ye borcu sıfırladık diyorsunuz! Gerçi sıfırlama konusundaki maharetlerinize dünya âlem şahit oldu. Çoğunu kendinizin aldığı İMF’ye olan 22-23 milyar borcu sıfırladık diyorsunuz da; neden milletin varını yoğunu haraç-mezat sattık ve 40 milyar dolar parayı kasaya indirdik demiyorsunuz? Diyelim ki, sizden önceki Cumhuriyet hükümetlerinin biriktirdiği eldeki hazırları sattınız ve yarı parasıyla İMF’ye olan borcu ödediniz. Peki, geri kalanını ne yaptınız? Kutulara doldurup istiflemediniz herhalde? Hadi onunla da, duble yolsuzluk, pardon, yol yaptınız diyelim!  Peki, bu artan borçlar neyin nesi Sn. Başbakan? Neden İMF’nin borcunu ödedik diyorsunuz da hazırı sattığınızı, 130 milyar dolar olan dış borcu 400 milyar dolarların üzerine çıkardığınızı söylemiyorsunuz?

Sn. Başbakan önemli bir husus daha var; 57. Hükümet 1999 yılının Haziran ayında iş başına geldi. MHP bu hükümetle iktidarda yer aldı. Oysa, Türkiye İMF’nin kapısına daha bir yıl öncesinde 1998 yılında gitmiş ve  “Yakın İzleme Anlaşması” imzalamıştı. Yani, sizin anlayacağınız MHP’nin iktidara geldiği gündeki Türkiye borcunu döndürme sıkıntısı çeken ve İMF ile müzakere aşamasında olan bir Türkiye’ydi. Hani MHP sizin gibi hazıra konmadı. Çok zor şartlar altında bir sorumluluk üstlendi. Türkiye’nin o gün borcunu dahi döndürememesinde; 57. Hükümetten önce görev almış siyasi geleneğinizin ve hatta yıllardır yakın çalıştığınız arkadaşlarınızın da dahli vardır; ancak emin olun ki MHP’nin bir dirhem dahi vebali yoktur.

Saygılarımla.