Dolar 32,3674
Euro 34,9789
Altın 2.323,92
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
22°C
Parçalı Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

MHP’Lİ TANRIKULU, İZMİR ALSANCAK STADI İÇİN TBMM’DE İKİ BAKANI SORU YAĞMURUNA TUTTU

A+
A-

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu; İzmir Alsancak Stadı’nın kapatılması hakkında, TBMM’de Gençlik ve Spor Bakanı ile Çevre ve Şehircilik Bakanı’na ayrı ayrı yazılı soru önergesi verdi.

Konu hakkında açıklama yapan Tanrıkulu; “Futbol liglerinin başlamasına az bir süre kala, depreme dayanıklı olmadığı ve çökme riski taşıdığı iddialarıyla İzmir Alsancak Stadı müsabakalara kapatılmış, kullanımı yasaklanmıştır.

Alınan bu kararla; başta Stadı 2008 yılından bu yana kiralayarak işleten Altay Spor Kulübü olmak üzere, maçlarını bu zamana kadar burada oynayan Karşıyaka, Göztepe ve Altınordu Spor Kulüplerimiz de bu baskın karardan olumsuz etkilenmişlerdir. Bu spor kulüplerimiz yeni sezon için saha arayışlarına girerek, yıllardır evlerinde oynadıkları müsabakaları, bundan sonra deplasmanda oynamak zorunda kalacaklardır. Nitekim Altınordu Spor Kulübü 2014-2015 maçlarını Manisa’da oynayacaktır.

Alsancak Stadı için 12 yıldır gerekli önlemleri almayıp, liglerin başlamasına günler kala kapatma kararı alma kolaylığına kaçılması ve bu tarihi tesisin yerine ne yapılacağının açıklanmaması İzmir’de spor camiasında derin kuşkular ve üzüntü yaratmıştır.

Son 12 yıldır İzmir, her alanda mevcut iktidardan sevindirici bir haber alamamış, iktidarın daha önceki kararlarıyla da güzide kentimiz değerlerini bir bir kaybetmiştir.

12 yıldır Alsancak Stadımızın güvenli bir şekilde hizmet vermeye devam etmesi için imkân ve teknoloji varken kolunu kıpırdatmayan zihniyetin, liglerin başlamasına az bir zaman kala İzmir’de spor alanında kaos yaratmasının altındaki nedenler TBMM’de iki ayrı Bakana verdiğimiz yazılı soru önergeleriyle ortaya çıkacaktır.

Çünkü bu son karar ile tarihi Alsancak Stadımız’ın akıbeti belli değildir. Daha şimdiden stadın yıkılıp, yerine AVM ve rezidans projeleri yapılması konuşulmaya başlanmıştır.

Diğer yandan Alsancak Stadımızı kullanan spor kulüplerimiz de bu karar sonrası gerek maddî, gerekse manevi bir takım zorluklarla karşı karşıya gelmişlerdir. Bu kulüplerimizin acil olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından maddî olarak desteklenmesi sağlanmalı ve 12 yıldır Alsancak Stadı’nın güvenliği için görevini yerine getirmeyenler cezalandırılmalıdır. Alsancak Stadı’nın geleceği, yani akıbeti ile ilgili proje hemen vakit kaybedilmeden İzmir kamuoyu ile paylaşılmalıdır.

Bu yüzden Alsancak Stadı’nın kentin vazgeçilmez bir değeri olduğu unutulmadan, bu değerin herhangi bir rant düşünülmeden gerekli şekilde İzmir sporuna tekrar kazandırılması büyük önem taşımaktadır.

İzmir; 12 yıldır mevcut iktidar tarafından üvey evlat muamelesi görmekten yorulmuş, bıkmış ve bunalmıştır. İzmir; değerlerinin bu şekilde heba edilmesinin hesabını önümüzdeki ilk seçimde değerlendirecektir.

Bizlerin; İzmirlilerle birlikte, İzmir’in daha fazla değere sahip olabilmesi ve dünya kenti olabilmesi için bir adım fazla atması adına sürdürdüğümüz mücadelemizin tam tersi anlayışla İzmir’de siyaset yapmanın artık sonuna gelinmiştir.” diyerek, İzmir’den ateşlenecek yeni bir millî, kapsayıcı, kucaklayıcı, girişimci ve vatandaşını el üstünde tutan hükümet ateşinin tüm yurdumuzu saracağını belirtmiştir.

Gençlik ve Spor Bakanı’na Sorulan Sorular:

1-) Bakanlığınız tarafından İzmir Alsancak Stadı’nın güvenliği için 2002 yılından bu yana hangi gözlemler ve tespitler yapılarak, bunların sonucunda ne gibi işlemler yapılmıştır?

2-) Stadın kapatılmasına neden olan tehlikeler nelerdir? Son rapor kamuoyu ile neden paylaşılmamaktadır? Bu tehlikelerin varlığı ilk ne zaman tespit edilmiş, stadın bu tarihe kadar kullanılmasına hangi makam tarafından neden müsaade edilmiştir? Bu sorumlular hakkında ne gibi işlem yapılacaktır?

3-) Bakanlığınız tarafından 2013-2014 futbol sezonunun bitiminden bu yana neden bakım, iyileştirme ve güçlendirme çalışmaları (bugünkü inşaat teknolojileri ile mümkünken) yapılmamıştır?

4-) Kapatma kararı sonrasında Alsancak Stadı’nın akıbeti ne olacak, bu alan içinde neler yapılacaktır? Alsancak Stadı’nın ticarî alana dönüştürülerek AVM ve Rezidans yapılması için ihaleye çıkılacağı bilgisi doğru mudur?

5-) Stadı kullanma hakkı olan Altay Spor Kulübü ile burada karşılaşmalara çıkan diğer İzmir kulüplerinin, Alsancak Stadı’nın kapatılmasından doğacak olan zararları karşılanacak mıdır?

6) Stadın boşaltılma kararı ile birlikte; yakında başlayacak olan PTT 1’inci ve 2’nci lig maçlarında, İzmir kulüplerinin mağdur olmaması için hangi önlemler alınmış ve nasıl bir planlama yapılmıştır?

7) Spor kulüplerinin ve İzmirli sporseverlerin talepleri doğrultusunda Stad için alınan kararın yeniden gözden geçirilerek, gerekli güçlendirme ve takviyelerin yapılarak kısa zamanda İzmir sporuna kazandırılması söz konusu mudur?

Çevre ve Şehircilik Bakanı’na Sorulan Sorular:

1-) Alsancak Stadı’nın depreme dayanıklılık yönünden incelenmesi ilk olarak hangi tarihte gerçekleştirilmiş, sonucu ne olmuştur? Bu incelemenin başlaması için talep nereden gelmiştir?

2-) Futbol liglerin başlamasına kısa bir süre kala deprem riski tespit edilen Alsancak Stadı için 12 yıl neden beklenmiştir? Bu risk göz ardı edilerek, stadda müsabaka oynanmasına hangi kurum müsaade etmiştir? Sorumlular hakkında ne gibi işlemler yapılacaktır?

3-) İzmir’de deprem testine başka hangi spor tesisleri tabi tutulmuş, bu incelemeler hangi tarihte yapılmış ve sonuçları ne şekilde çıkmıştır?

4-) Ülkemizde bu yaz aylarında başka hangi illerde, hangi spor tesisleri deprem riski nedeniyle kapatılmıştır?

5-) Stad ile ilgili olarak ‘müsabaka oynamaya uygun değildir’ raporunun 6 Ağustos’ta yapılan incelemeler sonucunda verildiği kamuoyuna yansımıştır. Söz konusu rapor hangi kurum tarafından, hangi gerekçe ile verilmiştir? Raporun içeriği nedir ve neden kamuoyu ile neden paylaşılmamıştır?

6-) Bu deprem testinin futbol liglerinin başlamasına kısa süre kala yapılmasının nedeni nedir?