Dolar 32,5417
Euro 35,0071
Altın 2.428,75
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C

MHP’li Yurdakul: Sağlıkta Katkı Payı Kaldırılmalıdır

MHP’li Yurdakul: Sağlıkta Katkı Payı Kaldırılmalıdır
19/12/2017 17:36
A+
A-

MHP’li Yurdakul: Sağlıkta Katkı Payı Kaldırılmalıdır

MHP MYK Üyesi, Antalya Milletvekili ve Meclis Sağlık Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Selim Yurdakul, Hükümet tarafından meclis genel kuruluna sunulan bütçe görüşmeleri kapsamında Sağlık Bakanlığının 2018 bütçesini değerlendirdi.
17 Aralık 2017’de meclis genel kurulunda Sağlık Bakanlığı bütçesi hakkında Milliyetçi Hareket Partisi adına söz alan Yurdakul; “Ülkemizde sağlık sektörü büyüklüğü yaklaşık 230 milyar TL. 2023’te ise 580 milyar TL olacağı, kamu sağlık harcamalarının ise 2018’de 126 milyar TL olacağı tahmin edilmektedir. İşte, küresel güçler ve sermaye bu pastayı sadece kendileri paylaşmak ister. Bu nedenle, bir ülkede uygulanan sağlık politikaları o ülkenin huzuru, refahı ve geleceği açısından çok önemlidir” dedi.

SON 7 YILDIR SAĞLIK GÖSTERGELERİNDE HİÇBİR DÜZELME YOK

Yurdakul; “AKP Hükûmeti sizlerin de bildiği gibi 2003 yılından beri sağlık alanında Sağlıkta Dönüşüm Programı’nı uygulamaktadır. Bir ülkede uygulanan sağlık politikaları başarılı ise 4 parametrede düzelmeler meydana gelir. Uyguladığınız politika başarılı ise sağlık göstergelerinde iyileşmeler olur; Vatandaş, finansal riskten korunur ve verilen sağlık hizmetlerinden memnun kalır, ayrıca, sağlık sisteminin sürdürülebilirliği sağlanır. Sağlık göstergelerindeki iyileşme açısından ilk parametre bebek ölüm hızıdır. 2010 yılından 2017 yılına kadar maalesef son yedi yıl içerisinde bebek ölüm hızı binde 10’larda sabit olarak kalmış ve düşmemektedir.

OECD verilerine baktığımızda, bundan iki yıl önce, 2015 yılında bebek ölüm hızı OECD ülkelerinde binde 3,9, Avrupa Birliğinde ise binde 3,4’tür ama aynı tarihte Türkiye’deki rakam ise binde10,7’dir. Aynı konu anne ölüm oranlarında da mevcuttur. Son altı yıl içerisinde anne ölüm oranları binde 15’lerde sabit kalmıştır” dedi.

MUAYENE SAYILARI ARTMAYA DEVAM EDİYOR

MHP’li Yurdakul, meclis kürsüsünden; “2016 rakamlarıyla 685 milyon toplam muayene sayısına ulaştık. Yani bu ne demektir? 2002 yılında bir kişi bir yıl içerisinde doktora 3,2 kez başvururken 2017 yılında tam 8,6 kez doktora başvurmuştur. Ayrıca 2015 yılı içerisinde 110 milyon 95 bin kişi acil servise başvurmuştur. Peki, ülkemiz genç bir nüfusa sahip olmasına rağmen bu kadar muayene sayısındaki artışın nedeni nedir? Sebep, “Kışkırtılmış sağlık talebidir”. Uygulanan politikayla hasta sayılarımız azalıyor mu diye baktığımızda, 2015 yılında 7 milyon olan diyabetli yani şeker hastası sayılarımız 2017 yılında 10 milyona yaklaşmıştır. 2016 rakamlarıyla 20 milyonun üzerinde hipertansiyonlu, 2 milyonun üzerinde kanser tanısı konulan ve 3 milyon 260 bin depresyonlu hastamız vardır. Yani sağlık göstergelerinde maalesef özellikle son yedi yıldır düzelme yoktur” dedi. Sağlıkta Katkı Payı Kaldırılmalıdır Yurdakul, Meclis Genel Kurulunda Hükümet sıralarına dönerek, “Sağlıkta Dönüşüm Programı’yla 15 kalem adı altında vatandaşlarımızdan katkı payı almaya başladınız” diyen Yurdakul; “2003 yılında uygulanan bu sistemle 2009 yılında vatandaşlarımızın cebinden maalesef 8,1 milyar TL çıkmıştır; bu rakam 2017 yılıyla 22 milyar TL’nin üzerindedir. Özellikle, emeklilerden başlamak üzere, tüm vatandaşlarımızdan alınan katkı paylarının ortadan kaldırılması için MHP olarak vermiş olduğumuz teklif şu an meclistedir” dedi.

AİLE HEKİMLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ

MHP Antalya Milletvekili Prof. Dr. Ahmet Selim Yurdakul: “Aile hekimlerinin sırtındaki yük günden güne giderek artmaya başladı. Hekimlerimiz sağlık mı dağıtacak, koruyucu tıp uygulamalarını vatandaşlara mı ulaştıracak yoksa kendi görev tanımı içinde olmayan ek görevlerle mi uğraşacak?

Bu kapsamda Milliyetçi Hareket Partisinin önerileri çok açık; Aile hekimlerinin esas görevleri olan koruyucu sağlık hizmetlerine odaklanabilmelidir. Aile hekimlerine ödenen cari giderlerin artırılması ve ücret kayıplarının giderilmelidir. Aile sağlığı çalışanlarının personel açığı giderilmelidir. Aile hekimlerinin yeni birimleri açılırken planlı ve programlı bir sistem tercih edilmelidir. Kronik hastalıkların takibi için koruyucu tıp anlayışına uygun, doğru ve planlı bir sistem yapılandırılmalıdır” dedi. SAĞLIK

ÇALIŞANLARININ ÖZLÜK HAKLARI İYİLEŞTİRİLMELİDİR

Tüm samimiyetimizle gördüğümüz tüm yanlışları ifade etmeye gayret ediyoruz diyen Yurdakul; “Sağlık çalışanlarımızın çalışırken ve emeklilikte aldıkları maaşlar artık kabul edilemez düzeyde ve çalışırken aldıkları döner sermaye emekliliğe yansımamaktadır. Bunun için hem çalışırken hem de emeklilik anında maaşlarını, özlük haklarını artırmak için kanun teklifimiz hazır. Bir diğer önergemiz ise döner sermayenin emekliliğe yansıtılması ve yıpranma payı hususlarındadır. Ayrıca MHP olarak sağlıkta şiddetin önlenmesi için TBMM’ne kanun teklifimizi sunduk” dedi.

ATANAMAYAN SAĞLIKÇILAR

450 bin atanamayan yardımcı sağlık personeli olduğunu ifade eden Yurdakul; “2016 yılında 10.895, 2017 yılında 16.737 kişi atadınız. Ancak atama sayısı çok az ve gençlerimiz mağdur. Özellikle şehir hastaneleri ve açılacak yeni yaşam merkezlerinde en azından 2018 yılında 60 bin yardımcı sağlık personeli ataması için kanun teklifini verdik. Ayrıca sadece diploma alanların atanmasının sağlanması, sertifikayla atamanın artık durdurulması, Yüksek Öğretim Kurulu ve Sağlık Bakanlığının iş birliği çerçevesi içerisinde sağlık istihdam politikalarının ve eğitim kontenjanlarının doğru tayin edilmesi, ihtiyaç olmayan bölüm ve kontenjanların bir an önce dondurulmasını her fırsatta MHP olarak öneriyoruz” dedi.

MHP’NİN MİLLİ SAĞLIK POLİTİKASI AÇIK VE NET

Yurdakul; “Sahip olduğumuz milli sağlık politikası çok açık; Milliyetçi Hareket Partisi olarak hem sağlık çalışanlarını hem de vatandaşlarımızı birlikte memnun eden ve aile hekimlerimizle öncelikle koruyucu sağlık hizmetlerine önem veren, eğitime ve AR-GE çalışmalarına öncelik veren ve her alınacak kararda ilgili tüm tarafları toplayarak onların görüş ve onayını alan ideal bir sağlık sistemini getireceğiz. İşte, o zaman, Türk milletine yakışır bir sağlık sistemi meydana gelecektir” dedi.