Dolar 32,5157
Euro 34,9340
Altın 2.433,58
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C

MÜEZZINOĞLU: TÜRKIYE’DE 30 BIN HEKIM AÇIĞI VAR

MÜEZZINOĞLU: TÜRKIYE’DE 30 BIN HEKIM AÇIĞI VAR
17/07/2013 19:22
A+
A-

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye’de şu anda 20 bin uzman, 10 bin de pratisyen hekim açığı olduğunu söyledi.

Sağlıkla Serbest Bölgeler yasa düzenlemesinin yapılmasının ardından ülkede yabancı hekim çalıştırılabileceğini açıklayan Müezzinoğlu, fazla fark ücreti alan özel hastanelerin cezalarının azaltılmasına yönelik de yapılan düzenlemelerle cezanın caydırıcılığını önceliklediklerini ifade etti.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Morfoloji binasının temel atma törenin ardından Bakan Müezzinoğlu, Muğla Valiliği’ni ziyaret etti. Burada, Muğla’da sağlık alanında önemli yatırımlar yaptıklarını anlatan Müezzinoğlu, “Bunun başında Muğla Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanemiz geliyor. İnşallah 500 yataklı bu hastanemizin şu anda uygulama projesi çiziliyor. İki-üç ay içerisinde ihale sürecini başlatacağız. Bu yıl içinde temelini atmayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Müezzinoğlu, ülkedeki istikrarlı yönetimle gelişmeleri yakaladığını dile getirerek, “Dünyada örnek gösterilen bir ülke haline geldi. Özellikle sağlık alanında 1,5 ay önce Cenevre’de Dünya Sağlık Asamblesinde, Dünya Sağlık Örgütü tarafından Türkiye 2011 ve 2012 yıllarında sağlıktaki gelişmelerde örnek ülke seçilmiş olması Türkiye’nin sağlık alanında geldiği önemli, başarılı nokta. 75 milyon ülke insanımızın daha iyi sağlık hizmetine daha medeni daha çağdaş hizmetlere ihtiyacı var. Biz de bunu gece gündüz demeden daha iyi noktaya taşımaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Sağlık alanında en büyük sorunun hekim açığı olduğunu kaydeden Mehmet Müezzinoğlu, “Şu an 20 bin uzman açığımız var. 10 bin de pratisyen hekim açığımız var. Özellikle aile hekimliğinde ihtiyacımız büyük. Uzman hekimde, kadın doğumda, çocuk cerrahisinde, çocuk hastalıklarında önemli açığımız var. 600 yabancı eğitimine geldi ama o bizim açığımızı çok anlamda kapatmıyor. Sadece özel hastanelere bu izni verdik. Kamuya henüz daha yabancı hekim alma konusunda bir adım atmadık. Çünkü hastaya yanlış müdahale olduğu zaman yabancı hekimin adli kovuşturmasını hukuki zorluklar var. Ertesi gün ‘ülkeme dönüyorum’ dediği zaman uluslar arası hukuka giden bir dava; o yüzden yabancı hekimi çok kolay çalıştırmak mümkün değil. Türkçe bilme şartı gerekiyor. Sağlıkta Serbest Bölgeler yasa düzenlemesini yaptıktan sonra o sağlıkta serbest bölgelerde yabancı hekim şartını koyuyoruz. O zaman belki kısmen oralarda sıkıntıyı aşmış olacağız.

Şu an yabancı hekimler çalıştırılmıyor ama önümüzdeki dönemde ihtiyaç değerlendirmesini yaparak, standartları uygun ve yasal güvenceyi de yakalayabilirsek niye olmasın, çalıştırabiliriz. Çünkü ihtiyacımız var.” diye konuştu.
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından fazla fark ücreti alan özel hastanelerin cezalarının azaltılmasına yönelik yapılan düzenlemeler konusunda da açıklamalarda bulunan Müezzinoğlu, şunları söyledi: “Ceza kısmı büyük oranda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın düzenlemesi ama biz burada para cezasından ziyade Bakanlıkla yaptığımız görüşmede yaptığımız düzenleme para cezasını öyle yada böyle tolere ediyor.

Birincisinde para cezası, ikincisinde para cezası artı o bölümde belirli süreli kapatma, üçüncüsünde para cezası ve hastanenin kapatılması. Neticede para cezasıyla çözüm gelmiyor ama önce branş kapatma, sonra bölüm kapatma sonrada hastaneyi kapatma gibi kademeye geçiyoruz. Bunu ısrarla yapmak isteyen hastanelerimizi de artık ‘para cezasını ödedim yapmaya devam ederim’ değil, birincide cezayı ödersin, ikincide yapmaya devam edemezsin sonra bölümünde sonra da hastanenin bütününde. Dolayısıyla ceza azaltması yok, cezanın caydırıcılığını öncelikledik.”

CİHAN