Dolar 32,5174
Euro 34,9042
Altın 2.439,46
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

MUSTAFA AKINCI, ERDOĞAN’A YANIT VERDİ…

MUSTAFA AKINCI, ERDOĞAN’A YANIT VERDİ…
28/04/2015 02:59
A+
A-

afa yaşanan ‘kardeş ülke’ polemiğine dair Doğan Haber Ajansı’na konuştu. Akıncı, “Artık bu yavrunun ayakları üzerinde durmasını, sağlam yere basmasını temin etmek için kendi kurumlarındaki söz sahipliği talebine ki, bu artık benim şahsi bir talebim de değildir, bu toplumun bir talebi haline gelmiştir.” dedi.

KKTC’nin yeni Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı şunları söyledi:

“Ben bütün seçim kampanyası boyunca 4 boyutlu bir siyaset açıkladım. Kıbrıs’ta çözüm odaklı siyaset, toplumsal konulara duyarlı bir cumhurbaşkanı, bağımsız ve tarafsız bir cumhurbaşkanı ve Türkiye ile ilişkilerde de karşılıklı saygıya dayalı bir kardeşlik ilişkisi öngördüğümü söyledim. Türkiye ile ne çatışmacı olacağım ne de teslimiyetçi bir anlayışa gerek olmadığını ifade ettim. Türkiye ile olan ilişkide ve aslında her tür ilişkide uzlaşmacı olacağımın altını çizdim. Ben yıllar önce Lefkoşa’da belediye başkanı iken, Rumlarla ilk iki toplumlu bir alt yapı projesine, kanalizasyon projesine imza koyan kişiyim. Bunun yanında yine o dönemlerde Ankara ile kardeşlik ilişkisini kuran belediye başkanıyım. Türkiye’nin önemini, bölge için ifade ettiği anlamı ama Kıbrıs Türk toplumu için ifade ettiği özel önemin bilincindeyim ancak yıllardır sürdürüle gelen hamaset türü yaklaşımların da artık son bulması ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türkiye tarafından da kabul edilmiş bir devlet olduğuna göre artık bu devletin kurumlarında Kıbrıslı Türklerin söz sahibi olması, bu kurumları iyi yönetmesi ve Kıbrıs Türk halkını geleceğe taşımasının son derece önemli olduğunu düşünüyorum.

“TÜRKİYE İLE BİR ÇATIŞMA ARAMIYORUM AMA TÜRKİYE’DEN DE ANLAYIŞ BEKLİYORUM”
Bir federatif çözüm arıyoruz, bunu Türkiye destekliyor. 11 Şubat 2014 tarihli çerçeve anlaşması içinde kalarak bu federatif yapıyı kurmak için çaba verirken, bir yandan da biz kendi içimizde ekonomisi ve demokrasisi ile güçlü kendi ayakları üzerinde durabilen bir yapıyı kurmamız lazım ki bu çatı altında yaşayabilsin ve AB kurumları ile de yaşayabilsin. Benim amacım bu. Türkiye ile bir sıkıntı aramıyorum, Türkiye ile bir çatışma aramıyorum ama Türkiye’den de anlayış bekliyorum. Artık bu yavrunun ayakları üzerinde durmasını, sağlam yere basmasını temin etmek için kendi kurumlarındaki söz sahipliği talebine ki, bu artık benim şahsi bir talebim de değildir, bu toplumun bir talebi haline gelmiştir. Kıbrıs Türk halkı iradesini sandıkta yansıtırken, benim önlerine koyduğum projeye de onay vermişlerdir. Benim önlerine koyduğum vizyonu da desteklemişlerdir. Dolayısıyla Türkiye ile istişare içerisinde Kıbrıs’ta daha güzel, daha mutlu bir geleceğe yürüyebiliriz. Kıbrıs Türk toplumunun kendi kendine yeten bir yapıda olması, kendi ayakları üzerinde duran ve demokrasisi ile sivilleşmesini tamamlamış bir yapıyı sürdürmesi, buna kavuşması inanıyorum ki Türkiye’nin de yararınadır. Dolayısıyla benim bu tarz ortaya koyduğum düşüncelerin hiçbir şekilde başka yanlış anlamalara meydan vermesine gerek yoktur. Kıbrıs Türk halkının talebinin sözcüsü durumundayım ben. Ve bunu yaparken de aklımın sesine kulak veriyorum, mantığımın sesine kulak veriyorum ve doğru yaptığımın bilincinde hareket ediyorum.”

dha