Dolar 32,5470

A+
A-

NATO’YU SARSAN AÇIKLAMALAR! ORTALIK KARIŞTI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le pazartesi Helsinki zirvesini gerçekleştirmesinin ardından ülkesine dönen ABD Başkanı Donald Trump, Fox News’a verdiği röportajda NATO’ya eleştirilerini devam ettirirken kurucu 5. maddeyi de sorguladı.

NATO’nun bir üyesine yapılmış saldırıyı tüm üyelere yapılmış kabul eden 5. madde, ittifak tarihinde sadece bir kez, o da ABD’ye yönelik 11 Eylül 2011 saldırıları sonrasında aktive edildi.

Buna rağmen Fox sunucusu Tucker Carlson ile Trump karşılıklı 5. maddeyi değerlendirdi.

“OĞLUM NİYE KARADAĞ’I SAVUNMAK ZORUNDA?”
Haziran 2017’de resmen NATO üyesi olan Karadağ için Tucker ”Benim oğlum niye bir saldırıdan savunmak için Karadağ’a gitmek zorunda olsun” sorusunu yöneltti.

“BEN DE BUNU SORUYORUM”
”Ne demek istediğini anlıyorum. Ben de aynı soruyu sorup duruyorum” karşılığını veren Trump, büyük tepki çeken sözlerine şöyle devam etti: ”Karadağ çok güçlü bir halkı olan küçük bir ülke… Çok kavgacı insanlar. Bu insanlar bir anda saldırganlaşabilir ve tebrikler, Üçüncü Dünya Savaşı’ndasınız.”

Nüfusu 630 bin, asker sayısı 2 bin olan Karadağ’ın geçen yıl NATO’ya 29. üye olarak kabul edilmesine Rusya tepki göstermişti.

Moskova’yı iç siyasete ve seçimlere müdahale etmekle suçlayan ülkeler kervanına katılan ve bundan sonraki hedefi Avrupa Birliği (AB) üyeliği olan Karadağ’da Trump’ın açıklamaları büyük tepki topladı.