Dolar 32,3293
Euro 35,0375
Altın 2.280,20
BİST 8.996,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

NAZARBAYEV: AVRASYA EKONOMIK BIRLIĞI GELECEK VADEDIYOR

A+
A-

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Avrasya Ekonomik Birliği’nin gelecek vadetttiğini belirterek, entegrasyonla birlikte üye ülkelerin kümülatif Gayrisafi Yurtiçi Hasılası’nın (GSYH) 2030’da 900 milyar dolara kadar çıkabileceğini söyledi.

Nazarbayev, Moskova Üniversitesi’ndeki konuşmasında entegrasyon potansiyeline dikkati çekerek, Avrasya Ekonomik Birliği’nin hayata geçmesiyle Kazakistan, Rusya ve Belarus’un toplam GSYH’sinin artacağını ifade etti.

Entegrasyon fikrinin 20 yıl önce oluştuğunu dile getiren Nazarbayev, Avrasya Ekonomik Birliği’ni hayata geçirecek anlaşmanın Kazakistan’ın başkenti Astana’da imzalanacak olmasının sembolik önemde olduğunu vurguladı.

Nazarbayev, Avrasya Ekonomik Birliği’nin başlamasıyla üye ülkelerin kümülatif GSYH’sinin 2030’da 900 milyar dolara kadar çıkabileceğini söyledi.

Kazakistan İstatistik Ajansı verilerine göre, 2010 yılındaki gümrük birliğinden sonra ülkenin Rusya ve Belarus’a ihracatı yüzde 63 arttı. Aynı dönemde bu iki ülkeden yaptığı ithalatı yüzde 98 artıran Kazakistan’ın, Rusya ve Belarus ile dış ticaret hacmi ise yüzde 88 yükseldi.

Kazakistan’ın, gümrük birliğine girilmeden önce 12,7 milyar dolar civarında olan Rusya ve Belarus ile dış ticareti, geçen yıl 24 milyar doların üzerine çıktı. Uzmanlar, Kazakistan’ın birliğe katılmasının ülkedeki kayıt dışı ekonomiyi azalttığına ancak birlik içindeki ülkelerden ithal edilen ürünlerin Kazakistan’ın yerli üreticisini zayıf düşürdüğüne dikkati çekiyor.

GSYH’sinin yüzde 11’i imalat sektöründen, yüzde 5’si tarım sektöründen gelen Kazakistan, petrol dışı üretimi teşvik etmek amacıyla 2015-2019 endüstriyel ve inovatif kalkınma programını devreye almıştı.

Ayrıca Cumhurbaşkanı Nazarbayev başkanlığında bu ay yapılan ulusal yatırımcılar konseyi toplantısından KOBİ’lere destek kararı çıkmıştı. Kazak hükümetinin yerel gıda işleme ve tarım sektörlerindeki kullandıracağı KOBİ sübvansiyonları arasında gümrük birliği ülkelerine yapılacak ihracatlarda birim bazında para ödenmesi de söz konusu olacak.

Kazakistan, Rusya ve Belarus arasında Avrasya Ekonomik Birliği’ni hayata geçirecek anlaşmanın mayıs ayında imzalanması bekleniyor.

AA