Dolar 32,5842
Euro 35,0317
Altın 2.460,71
BİST 9.890,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

SİYASET PSIKOLOJI

18/11/2014 11:19 | Son Güncellenme: 18/11/2014 18:13
A+
A-

Politik psikolojiyi çok genel olarak siyasal davranışın birey, grup ve toplum düzeylerinde değişimini ve nedenlerini inceleyen bir psikoloji alt dalı olarak tanımlamak mümkündür. Liderlik, siyasal tutumlar, siyasal toplumsallaşma, siyasal görüş ve kişilik ilişkisi, siyasal propaganda, kamuoyu ve bütün bunların davranışa nasıl etkide bulunduğu gibi konularla ilgilenir.
Seçmen tercihlerinin belirlenmesinde önemli etken siyasal iletişim ve politik psikoloji çalışmalarının kesişme noktalarından biri olan kamuoyudur. Kamusal alan farklı bilgi kaynakları arasında bir etkileşimi teşvik etmelidir. Bu kaynakların yan yana konulması kamuoyunu oluşturur ki bu da vatandaşlara kendi görüşleri için bir yön gösterir.
Politik psikoloji en pragmatik hali ile uygulamacılara yönelik olarak aslında siyaset ve diplomaside başarıyı arttırmak üzere bu alanda himet veren politikacılara, diplomatlara, bireylere toplumsal olaylarda ölçme değerlendirmelerinde psikolojik bir pencere açar. Politik psikolojinin sorunlara yaklaşım yöntemi bütünleyici bir anlayışla, analitik psikolojinin temeline dayanmaktadır.
Politik Psikoloji siyasi tutum ve davranışların araştırılmasında bireyin bilişsel kapasitesi ile siyasi tercihleri arasındaki ilişkiye ve insanların karar süreçlerine ışık tutarak, sıradan vatandaşların siyasi davranışının kaynaklarına ilişkin yeni veriler sağlamaktadır. Ki bu veriler kamuoyu yoklamaları açısından önem taşır.