Dolar 32,3397
Euro 35,1192
Altın 2.307,48
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

SAĞLIK BAKANI UYARDI: ZAYIFLAMA İLAÇLARINA DİKKAT

A+
A-

SAĞLIK, Medikal ve Tıbbi Cihaz Fuarı Expomed’in açılışını yapan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, internetten kontrolsüz şekilde satılan zayıflama ürünleri konusunda vatandaşı uyardı.

Müezzinoğlu, “Kimsenin, zayıflama gibi uçuk cümlelerle, ileri kandırma cümleleriyle kendisini kandıran alanlara asla müsaade etmemesi lazım. Bu zaten reel olarak varsa biz Sağlık Bakanlığı olarak onun hizmetine sunarız” dedi.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Beylikdüzü TÜYAP Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen Expomed Fuarının açılışını yaptı. Açılışın ardından fuar alanını gezen Bakan Müezzinoğlu, daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

BUNA KARŞI EN ETKİN ÖNLEM BİREYİN ALDIĞI ÖNLEMDİR

Bakan Müezzinoğlu, internet üzerinden satılan zayıflama ilaçlarına karşı nasıl önlem alındığı yönündeki soruyu, “Buna karşı en etkin önlem bireyin aldığı önlemdir. Kendisinin sağlığı ile ilgili aldığı her etken maddeyi bilinçli kullanması lazım. Neticede manavdan reklamla bir torba muz almıyor. Ve ya marketten bir paket gıda almıyor. İçinde kimyasal olan bir ürünü alıyor. Kimyasal olan bir ürünü sağlıkta ancak hekim yazar. Yanlışlığı öncelikle bireyin kendisinin yapmaması lazım. Hele hele bu zayıflama gibi uçuk cümlelerle, ileri kandırma cümleleriyle kendisini kandıran alanlara asla müsaade etmemesi lazım. Bu zaten reel olarak varsa bir sağlık bakanlığı olarak onun hizmetine sunarız. Sağlıklı bir şekilde var olan bir ürünü biz vatandaşımızdan esirgemeyiz. Ama onu kandıran hayal satanın hayallerine talip olan bir anlayış onlara prim kazandırıyor. İnternet sitelerinin birini kapatıyorsun yarın başkası açılıyor. Denetimler önemli ancak iletişimin bu aşamaya geldiği ortamda denetimlerle kontrol edebilmek kolay değil” diye cevapladı.
CAN BOĞAZDAN GELİR BOĞAZDAN ÇIKAR

Bu konuda bilincin önemini vurgulayan Bakan Müezzinoğlu, “Can boğazdan gelir boğazdan da çıkar. Yuttuğumuz her yudum, ister sıvı olsun, ister katı olsun, ister tablet olsun hekim ve uzman olmalı. Hekim ve uzman yoksa hesap sorabileceği kimse de yok” dedi. Müezzinoğlu, bakanlığın elinde zayıflama ilacı olup olmadığı yönündeki soruyu ise şöyle yanıtladı:

“Zayıflama konusunu ilaca endekslersek sağlık alanında bir yanlış daha yapmış oluruz. Zayıflamanın sağlık açısından tedavi edilecek bir boyutu olduğu zaman bunun için diyetisyenlerimiz, uzmanlarımız var.”
YATAK SORUNUMUZ YOK, PLANLAMA VE YENİ DOĞAN UZMANI SIKINTIMIZ VAR

Yoğun bakım ünitelerinde yatak sorunu yaşanıp yaşanmadığı şeklindeki soruya Bakan Müezzinoğlu, “Yoğun bakım ünitelerinde yatak sorunumuz yok. Yataklarımızın verimli ya da planlı kullanımıyla ilgili sıkıntılarımız var. Yeni doğan ünitelerinde olduğu gibi yeterli sayıda yeni doğan uzmanı sıkıntımız var. Bir de mevsimsel olarak taleplerin yoğun olduğu zamanlarda yoğun bakım yataklarında sıkıntı yaşayabiliyoruz. Ama iyi planlamalarla bunu aşıyoruz ve inşallah bunu sıkıntısız hale getireceğiz” dedi.

ÖZEL HASTANELERİN ALDIĞI FARK ÜCRETLERİ

Özel hastanelerin aldıkları fark ücreti oranlarındaki artış hatırlatılan Bakan Müezzinoğlu, “Yasal olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’nun verdiği ücretin iki katından fazlasını alamaz. Yasal hakkı bu. Acillerde hiç alamaz aciller ücretsiz diyoruz. Diyaliz hastalarından alamaz. Yoğun bakım hastalarından alamaz. Kanser hastalarından ve kalp krizlerinden alamaz. Bunları vatandaşlarımız internet ortamından görebilir. Bunun dışında rutin hastalıklarda almayabilir, iki misline kadar da alabilir. Vatandaşımız da almayan, yüzde 30 alan, yüzde yüz alan arasındaki değerlendirmeyi kendi yapacaktır. O verdiği paranın karşılığını alıyorsa, memnunsa bizim yapacağımız bir şey yok. Ama yüzde 300 diyorsa, vatandaş o faturayla bize getirir parasını alır, kurum da cezasını öder” dedi.

YABANCI DOKTOR SAYISI

Bakan Müezzinoğlu, Türkiye’de çalışma izni alan yabancı hekimlerin önümüzdeki günlerde sayılarının biraz daha artmasını arzu ettiklerini söyledi. Müezzinoğlu ayrıcı

acil servislerdeki yoğunluğun önlenmesi için de planlama yaptıklarını belirterek, vatandaşların gerekli durumlarda acil servislere gitmelerini istedi.

DHA