Dolar 32,3865
Euro 35,0590
Altın 2.326,65
BİST 9.096,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 23°C
Pts 24°C
Sal 19°C

Has Şekerler madenciliğin avukatı Han: TEK SUÇLU DEVLETTİR

A+
A-

Ermenek’te Has Şekerler Madencilik’te meydana gelen kaza ardından hakkında yakalama kararı çıkarılan maden sahibi Saffet Uyar adına açıklama yapan avukat Şeref Han, tek suçlunun devlet olduğunu savundu. Madenin eski planlarının kendilerinde olmadığını belirten avukat Han, “Ben burada devletin ciddi hatası olduğunu düşünüyorum. Kimin sorumluluğu varsa hesabını versin. Ölenler bizim çocuklarımız.” dedi.

Karaman’ın Ermenek ilçesi Pamuklu köyü yakınlarında Cenne kömür işletmelerinin taşeronu Has Şekerler Madencilik’te meydana gelen maden kazasında 18 çalışan mahsur kalmıştı. Kurtarma çalışmalarının 10’uncu gününde 2 işçinin cansız bedenine ulaşılırken, diğer 16 işçinin kurtarılma çalışmaları devam ediyor. Kazanın meydana geldiği maden ocağının sahibi Saffet Uyar ifade için Ermenek Adalet Sarayı’na geldi. Saffet Uyar adına açıklama yapan avukat Şeref Han, tek suçlunun devlet olduğunu söyledi.

Saffet Uyar adına açıklama yapan avukat Şeref Han, madenin eski planlarının kendilerinde olmadığını belirtti. Uyar, “Saha sahibi olarak bu planların Cenne Madencilik’te olması gerekiyor ama asıl kanun, maden kanununa göre MİGEM uyarıyor mu? Hayır uyarmıyor. Ama kanun böyle bir görev ve yükümlülük getirmiş. Ocakta imalat planından sonra uyarması gereken devletti. MİGEM bunları koleksiyon olarak toplamıyor. Eğer bakmayacaksa ve uyarmayacaksa neden imalat haritalarını istiyor. Ben burada devletin ciddi hatası olduğunu düşünüyorum. Kimin sorumluluğu varsa hesabını versin. Ölenler bizim çocuklarımız.” diye konuştu.

Hiç kimsenin üzerinde tonlarca sudan haberdar olmadığını belirten Han, şöyle devam etti: “Has Şekerler’in sahibi olan Saffet Uyar’dan sıradan maden işçisine kadar hiç birisi tepesindeki binlerce ton sudan haberdar değildi. Bu davanın mağduru Has Şekerler’in bütün çalışanları, sahibi dahil. Saffet Uyar, bu kazanın mağdurudur. Mühendis arkadaşlar, çalışanlar da kazanın mağdurudur. İçeride kalan maden işçileri ve kurtulanlar da bu kazanın mağdurudur. Türk milleti olarak artık yüreğimiz yoruldu, evlatlarımızı madenlerde kaybetmekten dolayı. Türk milletine sesleniyorum; lütfen bu defa unutmayın. Ve adalet isteyin. Bu işin gerçek sorumluları kimlerse ortaya çıksın. Bundan sonra bir evladımızı bile madende saçma sapan bir şekilde kaybetmeyelim. Madende yerin altında kömürü çıkarmak için çalışan işçi bilmiyorsa, mühendisi bilmiyorsa, patronu bilmiyorsa kim biliyor? 95-97 yıllarında orada kimin üretim yaptığını. Üretim planlarının kime verildiği niye oradaki mevcut işletmeciye önceden yapılan imalatın planları verilmiyor. İmalat haritaları niye yok. Maden Kanunu 29’uncu madde; bütün maden işletmelerine nisan ayında üretim planlarını hazırlayıp Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne (MİGEM) verme yükümlülüğü getirir. Aynı madde, aynı zamanda MİGEM’de ocakta bir plan çerçevesinde bir tehlike var ise söz konusu işletmeyi uyarmaya ve o işletmenin tehlike geçinceye kadar durdurma sorunluluğu ve yetkisini getirir. Ama şu an tesadüfen o an için ocakta olmayan arkadaşlar ve müvekkilim Saffet Uyar gözaltında. Bu gözaltına alınan sekiz maden emekçisi dışında bu işin sorumlusu yokmuş gibi görünüyor. Niçin uyarılmadı? Durun arkadaşlar tepenizde su, tehlike var diye niçin uyarılmadı. Denetleme ve kontrol görevleri yerine getirilmiş mi? Lütfen halk olarak sorgulayın ki şimdi Ermenek’teyiz, üç beş ay sonra Anadolu’da başka bir ocakta bu şekilde bir araya gelmeyelim. Has Şekerler eğer eski imalata doğru gittiğini biliyor olsaydı oraya gider miydi bilmiyorlar. Ellerinde eski üretim planları yok. Şu anda hala yok.” şeklinde konuştu.

Müvekkilinin sağlık durumunun iyi olmadığını ifade eden avukat Han, “Saffet Bey’in sağlık durumu iyi değil. Saffet Bey’in hayatı nereden bakarsanız bakın bitti. Ekonomik olarak bitti, duygusal olarak bitti. Evlatlarım içeride diyor. İçerideki insanlar hayatlarını paylaştıkları insanlar. Hayatını paylaşarak ekmeğini paylaşan insanlar bunlar. Bu bağlamda Saffet Bey’in ne fiziksel ne ruhsal durumu hiç iyi değil.” dedi.