Dolar 32,3849
Euro 35,0357
Altın 2.326,43
BİST 9.138,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 23°C
Pts 24°C
Sal 19°C

SOĞUK HAVAYA KARŞI BİTKİLERLE KORUNUN

A+
A-

Aniden bastıran yoğun kar yağışı ve soğuk hava dalgası hastalıklara davetiye çıkarıyor.

Havasız ortamlar, hareketsiz yaşam matabolizmayı yavaşlatarak bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, Doğru miktarlarda karıştırılan bitki çaylarının hastalıklardan koruyarak bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söylüyor.

Karlı ve soğuk havalar, yeterince havalandırılmayan kapalı mekanlar, kalabalık ortamlar ile birleşince soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlar da kaçınılmaz oluyor. Bu durumda devreye bağışıklık sistemini güçlendiren, koruyucu ve önleyici etkili bitki çayları giriyor.

Prof. Dr. Erdem Yeşilada, metabolizmayı hızlandırmaktan sindirimi kolaylaştırmaya; karaciğeri kuvvetlendirmekten iltihapları azaltmaya kadar pek çok yararı olan bitkilerin bu havalar için ideal olduğunu söylüyor.

Tarçın, biberiye, yenibahar, zencefil, kakule, frenk kimyonu, karahindiba, turunç kabuğu, kekik, anason, enginar yaprağı, mayıs papatyası, karanfil, kişniş ve zerdeçöp gibi bitklerin bu havalarda doğal bir kalkan olduğunu söyleyen Yeşilada, doğru miktarlarda karıştırarak kullanıldığında bağışıklık sisteminin güçleneceğine ve vücudun hava şartlarına uyum sağlayabileceğine dikkat çekiyor.

İşte Prof. Dr. Erdem Yeşilada’nın da vurguladığı, her derde deva olan bitkilerinin faydaları;

Tarçın kabuğu, biberiye yaprağı, zencefil, kekik, karanfil tomurcuğu; bakterilerin gelişimini önleyici etkisi bulunuyor.

Yenibahar, kişniş, kakule, anason, frenk kimyonu, mayıs papatyası, zencefil, zerdeçöp; safra ve mide asidini artırarak sindirimi kolaylaştırıyor.

Karahindiba, biberiye, enginar yaprağı, zencefil ve zerdeçöp; karaciğeri kuvvetlendiriyor.

Turunç kabuğu ve biberiye; metabolizmayı hızlandırıyor.

Tarçın kabuğu ve kekik; kan şekeri seviyesini düzenliyor.

Zencefil, zerdeçöp ve mayıs papatyası; vücuttaki iltihabı etmaya yardımcı oluyor.

Bu bitkilerin en doğru oranlarda bir araya getirildiği karışık bitki çayları vücutta biriken toksinlerin atılmasına, metabolizmanın hızlanmasına, mikroplara karşı bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor.