Dolar 32,5910
Euro 34,8590
Altın 2.491,84
BİST 9.701,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 22°C
Sal 22°C

SOMA FACİASININ MÜDÜRÜ; “KARİYERİM YERLEBİR OLDU”

SOMA FACİASININ MÜDÜRÜ; “KARİYERİM YERLEBİR OLDU”
16/04/2015 18:42
A+
A-

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 günü 301 madencinin şehit olduğu faciayla ilgili olarak Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde, 8’i tutuklu 45 sanığın yargılandığı davada sanık Can Gürkan’ın ardından Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru savunma yaptı. Şirkette 2009 yılından bu yana genel müdürlük görevini yürüttüğünü belirten Doğru, kendilerini ve Türkiye’yi derinden etkileyen kazada ölenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyerek sözlerine başladı.

Sanık Doğru, “Bir daha böyle bir olay yaşanmaması için dua ediyorum.” dedi. Şirkette doğrudan yönetim kuruluna bağlı çalıştığını, altında bölge müdürleri olduğunu anlatan Doğru, facianın yaşandığı Eynez ocağında 50 mühendis, bir o kadar da teknisyenin mevcut olduğunu söyledi. Görevleri arasında, işletme müdüründen öğrendiği problemleri yönetim kuruluna aktarmak olduğunu ifade eden Doğru, görevinin protokol düzeyinde işveren vekilliği olduğunu söyledi. Olay günü Işıklar ocağında olduğunu ve olayı haber alır almaz saat 15.40 civarında Eynez’e gittiğini anlatan sanık Ramazan Doğru, “İnsanların panik halinde olduğunu gördüm. Tahlisiye ekiplerinin gelmesi için yardım istedim. Lamba ve maske alıp içeriye girdim.” dedi. 11 aydır kazanın nasıl olduğunu anlamaya çalıştığını, ifadeleri tekrar tekrar binlerce kez okuduğunu ancak bir sonuca varamadığını dile getiren Doğru, kazanın geniş çaplı araştırılmasını ve gerçek sebebin tespit edilmesi gerektiğini söyledi. Bilirkişi, TBMM Araştırma Komisyonu ve iş müfettişlerinin hazırladığı üç raporun da birbirinden farklı olduğunu dile getirdi.

‘BİR KARİYERİM VARDI, YERLEBİR OLDU’

25 yıllık madenci olduğunu ve sektörde bir ismi olduğunu ifade eden sanık Doğru, “13 Mayıs’a kadar alanımda bir kariyerim vardı ama yerlebir oldu.” dedi. Bu sözlere duruşma salonundaki madenci yakınları tepki gösterdi. Yakınlarını kaybedenlerin, tepkilerinde haklı olduğunu ve çok özgün olduğunu belirten Doğru, “Biz de ölsek, yakınlarımız da sizin yerinizde olacaktı.” diye konuştu. Madenci yakınları ise, “Yalan söylüyor.” diye tepki gösterdi. Mahkeme başkanı, sanık Doğru’ya iş güvenliğiyle ilgili ne tür sorumluluğu olduğunu sordu. Genel müdür olduğunu, işveren vekilliğinin protokol düzeyinde olduğunu belirten Doğru, altındaki İşletme Müdürü Akın Çelik’ten aldığı bilgileri ve üstlerinden gelen talepleri iletme görevi bulunduğunu iddia etti.

Tutuklu sanıklardan İşletme Müdürü Akın Çelik de olaydan bir dakikayla kurtarıldığını, ailelerin acılarını yürekten hissettiğini söyledi. Çelik, “Yüz yüze baktığım arkadaşlarımı öldürmekle suçlanıyorum. Her gün hapishanede ve yatağımda gözyaşı döküyorum. Verilecek her cezaya razıyım. Arkadaşlarımın ailelerinin bize katil demesi çok üzüyor. 15 yıllık maden mühendisiyim. Olay olduğunda İzmir’deydim, duyar duymaz madene gittim. Duman, tüm ocağı sarmış. Madende kömür yangını olduğunu söyleniyor, doğru değil. Kömür yangını olsa 10 defa girip çıkarsınız ocağa. Madendeki sensörler, kritik yerlere koyulmalıdır. Sensörlerin nereye koyulacağına iş güvenliği başmühendisi karar verir. Sanki biz insanları gaz içinde çalıştırıyoruz gibi bir algı oluşturuldu. Böyle bir şey yok. Öyle bir şey varsa kendimi Soma meydanında yakacağım. Hakkımı da helâl ediyorum.” dedi. Bunsözlere şehit madenci aileleri tepki gösterince mahkeme başkanı uyardı. Olayın neden kaynaklandığını halen kendilerinin de bilmediğini söyleyen sanık Çelik, “Biz de bilelim, biz de rahatlayalım. Bu olayın kaynağının bulunması gerekir. Cezamız neyse çekeriz.” sözleriyle savunma yaptı.

cihan

ETİKETLER: