Dolar 32,5470
Euro 34,7468
Altın 2.495,43
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 20°C

SURİYE’DEKİ TÜRKMENLER İKİ ATEŞ ARASINDA

SURİYE’DEKİ TÜRKMENLER İKİ ATEŞ ARASINDA
28/07/2015 17:23
A+
A-

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) tarafından hazırlanan raporda, 9. yüzyıldan beri Halep, Lazkiye, Humus, Hama ve Golan’da yaşayan Türkmenlerin, Suriye’deki savaşın cereyan ettiği günden itibaren hep iki ateş arasında yaşadığı belirtildi.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) desteğiyle, ORSAM tarafından yapılan saha çalışmaları sonucu “Lübnan’da Türk Varlığı ve Osmanlı Mirası” başlıklı rapor hazırlandı.

YTB’den yapılan açıklamada, Lübnanlı Türkmenlerin durumunu ve özellikle 2009 yılından bugüne Lübnanlı Türkmenler ile Türkiye arasındaki ilişkileri çok boyutlu olarak ele alan raporun, bu yönüyle konunun tüm yönlerine ışık tuttuğu belirtildi.

Saha çalışması sürecinde Lübnan Türkmenlerinin yanı sıra Türkiye ile tarihi bağları olan Girit Türkleri, Anadolu kökenli aileler, Çerkezler, Mardinliler gibi farklı toplulukların da rapor kapsamında değerlendirildiği ifade edildi.

Suriye’deki krizin Lübnan Türkmenlerine etkisi

Raporun Türkiye ile Lübnan arasındaki ilişkileri geliştirmesi ve bölgede gerçekleştirilecek kapsamlı araştırmalara örnek teşkil etmesi bekleniyor.

Akkar ve Baalbek Türkmen köylerinde bulunan nüfus dağılımına ilişkin bilgileri gösteren tabloların yanı sıra tablolarda adı geçen köylerin etnik ve dini yapılarına ilişkin ayrıntılı bilgilere de yer verilen raporda ayrıca ele alınan başka konunun ise Suriye’deki savaşın cereyan ettiği günden beri hep iki ateş arasında kalmak zorunda kalan Türkmenler olduğu belirtildi.

Bugün DAEŞ ve YPG militanlarının çatışmaları arasında hep gözardı edildiği belirtilen Türkmenlerin, 9. yüzyıldan beri Halep, Lazkiye, Humus, Hama ve Golan şehirleri başta olmak üzere Suriye’nin pek çok yerinde yaşadığı aktarıldı.

YTB’nin Suriye Türkmenlerine ilişkin yaptığı araştırmada, Bayır-Bucak Türkmenleri, Golan Türkmenleri ve Halep, Hama-Humus Türkmenleri başlıkları yer alıyor.

Çalışma kapsamında Suriye’deki Türkmenlerin tarihi süreçte yaşadığı savaş ve göç gibi pek çok olaya da dikkat çekilerek Lübnan’daki Türkmen varlığının Suriye’deki kriz ile bağlantısı ortaya konulmaya çalışılıyor.

AA