Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

“TASARI BU HALİYLE KANUNLAŞIRSA POLİS, PARTİ POLİSİ HALİNE GELİR”

“TASARI BU HALİYLE KANUNLAŞIRSA POLİS, PARTİ POLİSİ HALİNE GELİR”
30/11/2014 19:40
A+
A-

Türk Büro Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, iktidarın ülkeyi ‘polis devleti’ yapmak istediğini ileri sürdü.

Adana’da Türk Büro Sen İşyeri Temsilcileri Toplantısı’na katılan Yokuş, sendikaya yeni katılan ve emniyette çalışan sivil memurlarla bir araya geldi. Hükümet tarafından TBMM’ye getirilen yasa tasarısını eleştiren Fahrettin Yokuş, İçişleri Bakanlığı ve bununla birlikte Jandarma Genel Komutanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yeniden yapılandırılacağı aktardı. Yokuş, “Bu yasa kanunlaşırsa siyasi iktidar, kendisine yandaş kadrolar oluşturacak, yandaş görmediklerini ise emekliye sevk edecektir. Tasarı bu haliyle kanunlaşırsa polis, devletin polisi olmaktan çıkacak, parti polisi haline gelecektir.” dedi.

AK Parti iktidarının ‘idarenin istediği zaman, istediği personelin görev yerini hiçbir şarta bağlı olmaksızın değiştirebilmesi’ hükmünü getirdiğini aktaran Fahrettin Yokuş, “Bulunduğu rütbede aylık kesimi ve üst disiplin cezası alanlar, terfi ettiği tarihten itibaren beş yıl boyunca bir üst rütbeye terfi edemeyen emniyet müdürleri resen emekliye sevk ediliyor. Böylece fiilen özellikle emekliliği hak etmemiş personel için meslek ve memuriyetten çıkarma sonucunu doğuran bir durum ortaya çıkarılıyor. Genel bir hukuk kaidesi olan ceza verme zaman aşımı müessesesi bu tasarı ile ortadan kaldırılarak, emeklilik işlemleri adı altında meslekten atılma getiriliyor. Rütbelere göre norm kadrolar belirlenmesi getiriliyor, böylece norm kadro kılıfı altında tasfiyenin zemini hazırlanıyor.” diye konuştu.

POLİSE KEYFİ CEZALARIN VERİLMESİNİN YOLU AÇILIYOR

Polis müdürü, amiri ve memurlarına disiplin cezası verme usulünün kolaylaştırıldığını dile getiren Yokuş, şöyle devam etti: “Polis merkez amirine, şube müdürüne, ilçe müdürüne, kaymakamlara, valilere, emniyet genel müdürüne, bakana kendilerine bağlı bütün personele rütbe ayırımı olmaksızın soruşturma açma ve resen ceza verme yetkisi veriliyor. Aylık kesimi, kınama ve uyarma cezası verme yetkisi getiriliyor. Ar-Ge, nöbet görevi, depo görevi, müdüriyet emri ve bunun gibi hali hazırda tüm Türkiye çapında uygulanan atıl görevlere yasal bir dayanak oluşturularak, fiili durum yasal duruma kavuşturuluyor. Böylece görev verilmek istenmeyen 2. sınıf emniyet müdürü, 3. sınıf emniyet müdürü, 4. sınıf emniyet müdürlerine görev verilmeden birim amiri emrinde sadece araştırma inceleme yaptırılması gibi görevler verilebilmesi getiriliyor.”

LİYAKAT, BİRİKİM VE TECRÜBE YERİNE, YANDAŞLIK ESAS ALINIYOR

Bütün rütbelere terfilerde mülakat ve yazılı sınavlar getirildiğini vurgulayan Yokuş, şunları söyledi: “Ancak sınavlarda başarılı olmak yeterli olmayacak, rütbe terfi kurulunun takdir hakkı genişletiliyor. Rütbelerde bekleme süreleri değiştiriliyor. Alt rütbeler olan komiser rütbelerinde bekleme süreleri muhafaza ediliyor. Müdürlük rütbelerinde ise bekleme süreleri azaltılıyor. 2. sınıf emniyet müdürü rütbesinin en az bekleme süresi 1 yıla düşürülüyor. Daha önce daha alt rütbelerdeki personelin baktığı ilçe emniyet müdürlüklerine tenzili görev yapılarak 2. sınıf emniyet müdürlerinin de bakmasının önü açılıyor. Rütbe terfilerinde Polis Akademisi mezunları olan A grubu amirleri ile memurluktan geçenler olan B grubu amirler arasındaki fark kaldırılıyor. Ancak geçici maddeler ile halen B grubu olan komiser yardımcısı ve komiser olan B grubu statüleri devam ettiriliyor. Mülakatla alınacak olan komiser yardımcılarının hızlı terfi etmelerini sağlamak için bu ayrıcalık tanınıyor. ÖSYM’nin yaptığı objektif sınavla komiser yardımcılığını kazananların ise B grubu statüleri devam ettirilerek önleri tıkanıyor.”

Söz konusu düzenlemenin tekrar gözden geçirilmesini isteyen Yokuş, sözlerini şöyle tamamladı: “Tasarı bu haliyle kanunlaşırsa, Türkiye Cumhuriyeti, ‘polis devleti’ne dönüştürülecektir. Türkiye demokratik ülke olma vasfından daha da uzaklaşarak, ‘korku cumhuriyetine’ dönüşecektir. Vatandaşların, temel insan hakları ellerinden alınacaktır. Polis de, devletin polisi olmaktan çıkacak, parti polisi haline gelecektir.”