Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

TBMM İçtüzüğünde 2 madde daha kabul edildi

TBMM İçtüzüğünde 2 madde daha kabul edildi
19/07/2017 23:54
A+
A-

TBMM İçtüzüğünde 2 madde daha kabul edildi

TBMM Anayasa Komisyonu,AK Parti Aydın Milletvekili, Komisyon Sözcüsü Öz başkanlığında toplandı. AK Parti ve MHP tarafından hazırlanan ortak teklifin 2 maddesi daha kabul edilerek, 14. maddeye gelindi.

Meclis İçtüzüğü’ne ilişkin AK Parti ve MHP tarafından hazırlanan ortak teklifin 2 maddesi daha kabul edilerek, 14. maddeye gelindi.

TBMM Anayasa Komisyonu, AK Parti Aydın Milletvekili, Komisyon Sözcüsü Abdurrahman Öz başkanlığında toplandı.

Komisyon, bugünkü müzakerelerine, “TBMM Genel Kurulunda, genel görüşme ve Meclis araştırması önergelerinin özetlerinin okunmasının kaldırılmasını” öngören 12. maddeden devam etti.

CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, bu madde ile TBMM Genel Kurulunda genel görüşme ve Meclis araştırması önergelerinin okunması işleminden vazgeçildiğini, bunun yerine önergelerin milletvekillerine bildirilmesi esası getirildiğini bildirildi.

Erkek, “Peki önergeler okunmayınca, Genel Kurulu izleyen bir yurttaş konudan nasıl bilgi sahibi olacak. Sadece birkaç dakika süren bir işlem kaldırılarak ne amaçlanıyor?” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, teklifin 13. maddesinin de diğerleri gibi, muhalefetin konuşma süresini azaltmayı amaçladığını belirtti.

“Muhalefetin, milli iradenin ve milletin sorunları dile getirilebilecek”

Bekaroğlu, “Bu değişiklik Türkiye’yi 2002 öncesine değil, ta Platon dönemine kadar götürüyor. Platon’un devletle ilgili önemli metinleri vardır. Platon’a göre en tepede aristokratlar, altında da diğerleri vardır. Platon’a göre adalet mevcut düzenin korunmasıdır. ‘Mevcut düzeni bozmaya yönelik her şey bozgunculuktur’ diyor. Günümüzde de birçok insan Cumhurbaşkanı gibi düşünmediği için tutuklanıyor.” ifadelerini kullandı.

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal ise “Bu İçtüzük değişikliğiyle tamamen muhalefetin, milli iradenin ve milletin sorunlarını dile getirebilecek milletvekillerinin sesinin kısılmak istediğini hepimiz çok iyi biliyoruz.” dedi.

“Hızlı, verimli ve etkin yasa yapma süreci deniliyor ama Meclis küresel alanda rekabet eden bir şirket, fabrika olarak görülmemeli.” diyen Topal, Meclisin fabrika, işyeri olarak, milletvekillerinin de şirketin personeli olarak görülmesi halinde çıkmaza girileceğini kaydetti.

CHP’li Topal, İçtüzük değişikliğinin uzlaşma kültürü ile getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Genel Kurul, Meclis TV’den neden sonuna kadar izlenmiyor? AK Parti iktidarında 2 bin 261 kanun geçti. Amaç çok kanun getirmek mi, yoksa sosyal toplumu rahatlatabilecek nitelikli kanun getirmek mi? Kamu İhale Kanunu kaç defa değiştirildi iktidarınızda?” sorularını yöneltti.

Teklif neler getiriyor?

Teklifle, TBMM Genel Kurulunda, genel görüşme ve meclis araştırması önergelerinin özetlerinin okunması kaldırılıyor.

Anayasa, kanunlar ve İçtüzük gereğince işaret oyuna yahut gizli oya başvurulması zorunlu olmayan hallerde açık oylama yapılması, en az 20 milletvekilinin yazılı istemine bağlı olacak.

Bu husustaki önergelerin, oylamaya geçilmeden önce Başkanlığa verilmiş olması gerekli olacak. Başkan, oylamaya geçmeden önce, açık oy istemi olduğunu bildirecek ve önerge sahiplerinden en az 20’sinin Genel Kurul salonunda bulunup bulunmadığını tespit edecek.

aa