Dolar 32,5271
Euro 34,8673
Altın 2.484,76
BİST 9.534,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 18°C

“TİRE DE GÜNDEM DEFİNE”

“TİRE DE GÜNDEM DEFİNE”
10/12/2015 21:53
A+
A-
İZMİR’in Tire ilçesi’ndeki Tahatakale Çarşısı olarak bilinen tarihi çarşının ortasında bulunan tarihi Kutu Han’da İzmir Valiliği ve Tire Belediyesi tarafından yürütülen restorasyon çalışmasında define bulunmasının yankıları sürüyor.

Duvara gizlenmiş küçük bir çömlek içinde bulunan 790 değişik boy ve gramajdaki altın ve 226 gümüş paradan oluşan defineden kimlerin pay alabileceği merak ediliyor.

Tire Müzesi’ne teslim edilen 1016 parçadan oluşan definenin bulunmasının ardından, ilçe gazetecilerin akınına uğradı. Çeşitli haber ajansları, televizyon kanalları ve basın mensupları ilçeye gererek belediye yetkilileri, restorasyonu yapan kuruluşun yetkilileri ve defineyi bulan işçi ile röportajlar yapmaya çalıştı. Definenin maddi değeri ve kimlerin pay alacağı da en önemli konuyu oluşturdu. Kuyumcu esnafı, altın ve gümüş paraların tarihi değerinden arındırılmış şekilde 150- 250 bin lira edeceğini söyledi. Hayal kırıklığına uğrayan vatandaşlar ise bu görüşe şiddetle karşı çıkarak, definenin maddi değerinin çok daha fazla olması gerektiğini savunup, en kısa sürede Tire Müzesi’nde sergilenmesini istedi.

150- 160 YILLIK OLDUKLARI TAHMİN EDİLİYOR

Konuyla ilgili olarak basına bir açıklama yapan Tire Belediye Başkanı CHP’li Tayfur Çiçek, bulunan paraların en fazla 150- 160 yıllık olduğunu söyledi. Başkan Çiçek, “Çok eski değiller. Bu yüzden koleksiyon değeri bile yok. Bu tür benzer paralar halen piyasada işlem görüyor” dedi. Paraların yakın tarihe ait olduğu için arkeolojik değerinin olmadığını savunan Çiçek, “Üstelik antik değerleri de yok. Ben olsam bunları koleksiyonuma koymazdım” dedi.

Başkan Çiçek ayrıca defineyi bulan işçinin de düşünülmesi ve ödüllendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

‘ALTIN DEĞERİNDE TANITIM FIRSATI’

Tire Kaymakamı Mehmet Demirezer, müze yetkilileri ile bulunan paraların maddi değeri konusunda bir tahmin yürütemedikleri için Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile temasa geçildiğini söyledi. Bugüne kadar, birçok medeniyete evsahipliği yapmış ilçenin ‘altın’ değerinde tanıtım fırsatı yakaladığını belirten Kaymakam Demirezer şöyle konuştu:

“Ören yerlerinde yapılacak yeni kazılar ilçe tarihine ışık tutacak. Elimizdeki zenginliklerle ön plana çıkıp, marka kent yaratmanın peşindeyiz. Define haberi ile medyanın gündeme yerleşmemiz ilçemizin tanıtımına olumlu yansıdı. İlçemizi ziyarete edecek yerli turistlerin sayısı artabilir. Ancak bu şekilde gündeme gelmek ne yazık ki kaçak define avcılarını da ilçemize çekecek. Jandarma ve polisimizle tarihi yerlerimizde her türlü tedbiri aldık. Definecilerin talanına asla izin vermeyeceğiz.”