Dolar 32,5520
Euro 34,8805
Altın 2.431,57
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C

TÜRKMENLERİ Şİİ-SÜNNİ DİYE BÖLMEYİN!

TÜRKMENLERİ Şİİ-SÜNNİ DİYE BÖLMEYİN!
24/03/2015 17:36
A+
A-

Kerkük’ün Beşir köyünü IŞİD’den kurtarmak için operasyon başlatan Türkmenler, Şii veya Sünni olarak tanımlanmaktan rahatsız. Kerküklü siyasiler mezhep ayrımının Türkmen kimliğini yok edeceği uyarısında bulundu.

Çoğunluğu Haşdu Şabi Tugaylarından oluşan Iraklı Türkmen güçler, Kerkük’ün güneyinde yer alan Beşir köyünü Irak Şam İslam Devleti’nden (IŞİD) kurtarmak için Mart ayı başında bir operasyon başlattı. Türkmen siyasiler, bölgede IŞİD’a karşı çatışan Türkmen güçlerin Şii olarak adlandırılmasından rahatsız.
Türkiye’de bazı gayri resmi temaslarda bulunan Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşed Salihi İstnabul’da soruları yanıtladı.
Beşir cephesindeki Türkmen savaşçılara destek olmak için onlarla aynı sipere giren Salihi, Türkmenleri Sünni-Şii olarak tanımlamanın yanlış olduğunu söylüyor:
“Her şeyden önce Türkmeniz. Ben Sünni bir milletvekili değilim, ben Türkmen milletvekiliyim. Sünni ve Şii tüm Türkmenlerden oy aldım. Kerküklü Hristiyanlardan oy aldım. Hepsinin haklarını savunmakla görevliyim. Beşir ve çevresinde çoğunlukla Şii Türkmenler yaşıyor olsa da bizim için esas olan Türkmen bölgesi olması. Ben silahımı ve şahsi korumalarımı yanıma alarak siperdeki gençlerimize destek olmaya gittim. Bizi bölmek, parçalara ayırarak güçsüzleştirmek isteyenlere birliğimizi göstermek için yaptım bunu. Irak Türkmen Cephesi’ne (ITC) Beşir, Tazehurmatı ve Tavuk bürölarına bağlı Akıncıları (korumaları), Haşdu Şabi Tugayı Türkmen Gücü ile birlikte aynı siperdeler. ITC öğrenci birliği başkanımız da çatışmalarda şehit düştü. Orada savaşanlar Türkmen.”
Merkezi Irak hükümetine bağlı birliklerin Selahattin ve özellikle de Tikrit operasyonuna yoğunlaştığını söyleyen Salihi, çatışmaların Türkmen güçlerin kısıtlı imkanlarıyla yürütüldüğünü aktarıyor:
“Birinci aşamada yaptığımız saldırı başarılı olmuştur. IŞİD birçok mevziden geri çekilmek zorunda kaldı. Çok dikkatli hareket etmek zorundayız. Her yer mayınlı ve bizim bu konuda uzmanlara ihtiyacımız var. Türkmen güçlerin elinde hafif silahlar bulunuyor. Merkezi hükumetin gönderdiği silahlar ve halkın kendi imkânları ile bulduğu, satın aldığı silahlardır bunlar. Peşmerge, Amerikan güçlerinin hava bombardımanından faydalanıyor, zırhlı araçlara ve tanksavar roketlere sahipler. Bizim gençlerimiz ise göğüs göğse çarpışıyor ve hava desteğinden yoksun.”
Türkiye’ye eğit-donat talebi
Türkiye merkezi Irak hükümeti ile varılan anlaşma çerçevesinde Musullu Sünni Arapları, Peşmergeleri ve Bağdat yönetimine bağlı bazı birlikleri eğitmeye başladı. Eğit-donat projesinin silahları Irak hükümeti tarafından sağlanırken Türkiye lojistik yardım ve eğitim kısmını üstleniyor. Salihi, Irak’ı ziyaret eden Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’dan Türkmenlerin de eğit-donat kapsamına alınmasını talep ettiklerini söylüyor:
” Biz uzun zamandır Türkmenlerin kendilerini savunabilmesi için silahlandırılması gerektiğini söylüyorduk. Bu talebimizi gerek Iraklı gerek ise uluslararası aktörlerle defaatle paylaştım. Ama duymazdan gelindik. Bizim silahlanıp güçlenmemizi istemediler. Ama artık öyle bir noktaya geldik ki Türkmenler silahlanmazsa katliama uğrayacak. Türk Savunma Bakanı ile Bağdat ziyareti sırasında yaptığımız görüşmede, Türkmenlerin de eğit-donat programına dahil edilmesi konusunda talebimizi ilettik. Bununla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Biz IŞİD ve IŞİD sonrası tehditlere karşı hazır olmak zorundayız.”
Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkan Yardımcısı ve Kerkük milletvekili Hasan Turan da Türmenleri hedef alan mezhepçi söylemden rahatsız. Turan, habercileri ve siyasileri Türkmen toplumunu iyi tanımaya davet ediyor:
“Biz Türkmenler hiçbir zaman Sünni Şii ayrımı gözetmedik, gözetmeyiz de. Mezhepsel farklılık Türkmenlerde diğer etnik gruplara göre farklıdır. Biz aramızda kız alıp veririz. Şu anda Beşir’i geri almak için çatışan kuvvetlerin mezhepsel orak belli bir çoğunlukta olması o güçleri mezhepsel bir güç haline getirmez. Beşir operasyonuna katılanlar resmi olarak: Haşdu Şabi Tugayının Türkmen Güçleri olarak adlandırılıyor. Yani birlik, mezhebiyle değil Türkmenliği ile anılıyor. Nerede Türkmen varsa bizim gücümüze güç katar.”
Hasan Turan, IŞİD işgali altındaki Türkmen bölgeleri konusunda merkezi Irak hükümeti, Bölgesel Kürt Yönetimi ve koalisyon güçleriyle yoğun bir görüşme trafiği içinde. Hafif silahlarla IŞİD’a karşı savaşan Türkmen gençlerine ağır silah desteği için uğraşıyor:
“Beşir’in alınması Türkmelerin milli hedeflerinden biridir. Irak Şam İslam Devleti’nin istila ettiği Türkmen bölgelerinin kurtarılması birinci hedefimizdir. İkinci hedefimiz ise yerlerini IŞİD tehlikesi nedeniyle terk eden bütün Türkmenlerin eski yerlerine dönmelerini sağlamaktır. Beşir’in kurtarılması bütün Türkmenler için hayati bir konu haline gelmiş durumda. Bana göre Türkmenlerin başarılı olması için koordinasyon gerekiyor. Özellikle Amerikalıların hava desteğine çok ihtiyacımız var. Irak ordusu ve Peşmerge ile de koordinasyon gerekiyor. Şu anda Beşir köyünün kuzey ve batı tarafları Peşmerge’nin operasyon sahası. IŞİD’ın batıdaki ikmal yolu hala açık. Bu konuda çalışıyoruz ve taraflarla önemli toplantılar yapıyoruz. Yakında cepheye yansıyacak çok önemli anlaşmalar sağlayacağımızı umuyorum.”
Ülkenin büyük Şii partilerinden olan, Irak Dışişleri Bakanı İbrahim El Caferi başkanlığındaki, Ulusal Reform Hareketi Kerkük İl Temsicisi Ammar Sarıkahya, son ulusal seçimlerde Kerkük’ten milletvekili adayıydı. Sarıkahya Beşir operasyonunda mezhep vurgusu yapmanın sahadaki gerçeklerle uyuşmadığı kanısında:
“Haşdu Şabi Tugaylarının yüzde doksanı Şii olabilir. Ama Beşir’de Şii-Sünni diye bir şey yok. Cephedeki savaşçılarımıza Sünni Türkmen olan Yahyava köyü yemek yapıyor. Beşir operasyonuna katılan Türkmenler Tuzhurmatı, Teze ve Beşir bölgesinin gençleri. Kerkük’ten de destek var, Kerkük polisi de var. Kerkük halkı manevi olarak yüzde yüz destek oluyor. Halkın yardımları ile savaşılıyor. Biliyorsunuz gönüllülerden oluşan Haşdu Şabi’nin imkanları çok sınırlı. Giyecekleri, yiyecekleri ve içecekleri Kerkük’teki soydaşlarından geliyor.”
Türkmen siyasetçiler, Beşir’de IŞİD’e karşı verilen ortak mücadeleyi çok önemsiyor. Zira burada elde edilecek başarı hem Kerküklü Türkmenlere moral olacak hem de Telafer’de Türkmenler arasında mezhep çatışmasının önlenmesinde olumlu bir örnek teşkil edecek.