Dolar 32,3812
Euro 35,0207
Altın 2.325,80
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
22°C
Parçalı Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

“VAN’DA DELTA VİRÜS UYARI”

A+
A-
VAN Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Gastroentereloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Cumhur Dülger, yaptığı araştırmayla Van için önemli sonuçlar ortaya çıkardı. Araştırmada, daha çok Amazon, Bengal ormanları ile kırsal alanlarda görülen ve karaciğer sirozu yapan Delta virüsünün (Hepatit D) bölgede yaşanan kaos ve göç nedeniyle Van şehir merkezinde arttığı belirlendi.
Van YYÜ Tıp Fakültesi Gastroentereloji Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Cumhur Dülger, ‘Virüsün şehirleşmesi’ adı altında yaptığı araştırmada çarpıcı sonuçlar elde etti. 1 yılda 3 bin 500 hasta üzerinde yapılan araştırmada, tedavi şansı yüzde 20 olan ve karaciğer sirozu yapan Delta virüsünün şehirleştiği ortaya çıktı.

GENEL EĞİLİME AYKIRI

Yapılan araştırmada elde ettikleri sonuçların kendilerini de hayrete düşürdüğünü anlatan Doç.Dr. Dülger, “Bu virüsün Brezilya, Bengal, Amazon ormanları, Asya stepleri ve kırsal kesimlerde görülme oranı yüzde 68 iken şehir merkezlerinde çok düşüktür. Ancak Van’daki araştırma sonuçlarına göre görülme oranı şehir merkezinde yüzde 20, kırsal kesimde yüzde 12’dir. Yani tam tersidir. Van’daki hastalarda yaptığımız araştırmada bu virüsün şehir merkezinde toplandığını tespit ettik. Bu aslında dünya tıbbına aykırı. Dünyada ilk defa biz bu virüsün şehir merkezinde toplandığını tanımladık. Virüsün şehirleşmesinin sebebi bölgedeki sosyo ekonomik sıkıntılar ve kaos ortamının sağlık sistemi üzerindeki olumsuz etkisi diye düşünüyoruz. Bu virüsün önüne geçilmesi için öncelikle halk sağlığının ve sosyolojiyle ilgili birimlerin yoğun bir çalışma yapması gerekiyor. Hijyen, ekonomik sorunlar ve sosyal sorunlarla birlikte hastalığın arttığını söyleyebilirz” dedi.

DHA