Dolar 32,3401
Euro 35,1021
Altın 2.310,34
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

YENİ TÜRBENİN YAPILACAĞI ARAZİNİN SAHİBİ KOBANİLİ ÇIKTI

A+
A-

Süleyman Şah türbesinin nakledildiği Suriye Eşmesi’ndeki arazinin Kobanili sahibi, “Herhangi bir satış işlemi yapmadım. Türk devletinden yardım istiyorum” dedi

Süleyman Şah türbesinin nakledildiği Suriye Eşmesi’ndeki arazinin Kobanili sahibi Bozan Osman, “Arazi Türkiye sınırına 200 metre. Bakınca Türk askerlerini gördüm. Herhangi bir satış işlemi yapmadım. Ama Türk devletinden yardım istiyorum” dedi.

“SABAH BİR BAKTIM TÜRK ASKERİ BENİM ARAZİMDE”

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), IŞİD tehdidi altındaki Süleyman Şah Türbesi’ne ve Saygı Karakolu’nda görev yapan bordo bereli askerlerin kurtarılmasına yönelik operasyonunun ardından, türbenin yeni yeri Suriye Eşmesi’nde de çalışmalar hızlandı. Türkiye sınırına 180 metre uzaklıktaki Süleyman Şah Türbesi’nin konulacağı arazinin de IŞİD saldırıları esnasında ailesiyle Türkiye’ye sığınan 45 yaşındaki Bozan Osman adlı Suriyeli olduğu ortaya çıktı. Birecik’te Aşağı Eşme köyündeki yakınlarına sığınan Bozan Osman, Vatan’ın sorularını yanıtlayarak, herhangi bir satış işlemi veya anlaşma yapmadığını kaydetti.

“SURİYE’DE TOPRAK PAHALI”

IŞİD saldırılarından sonra maddi açıdan sıkıntılı günler geçirdiklerini kaydeden Osman, Türk devletinden yardım talep ettiklerini söyledi: “Süleyman Şah türbesinin yapılacağı arazi bana ait. Ben araziyi satmadım. Herhangi bir anlaşma da yapmadım. Zaten duymadım. Gece Türk askerlerinin bizim köye doğru gittiğini gördüm. Zaten 200 metre mesafede. Sabah bakınca oraya askerleri gördük. Sabah da, ben muhtar Suphi Yavuz’un yanına gidip Türk askeri bizim toprağa mı gitti diye sordum. Muhtar da bana bir şey olmaz dedi. Arazi 100 dönüm. Tamamı benim. Önceden de haber veren olmadı. Gidip konuştuk askerlerle. Bir şey olmaz, biz sizin kıymetinizi biliyoruz dediler bana. Biz 12 kişilik bir aile olarak IŞİD, Kobani’ye saldırdığı esnada Türkiye’ye Aşağı Eşme köyüne gelip dayımızın yanına yerleştik. Zaten zor durumdayız. Suriye’deyken, şu anda türbenin yapılacağı arazi üzerinde tarımla uğraşıyorduk. Buğday, arpa falan ekiyorduk. Türk devletinden yardım talep ediyoruz. Suriye’de toprak da çok pahalıdır. Ne olacak bilmiyoruz.”

EŞME’DEKİ TÜRBE İNŞAATI HUKUKA UYGUN MU?

Eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, konuyla ilgili değerlendirmesinde, “Suriye Eşmesi’nin Türkiye topraklarının 200 metre yakınında olması ileride savunulmasını kolaylaştırır. Ama 200 metre yakınında olsa dahi orası halen Suriye toprakları. Bizim Suriye topraklarında ‘türbe orada olmasın, şurada olsun’ diye tek taraflı olarak karar vermememizin yeterli olmadığı kanaatindeyim. Suriyeliler buna olumlu yaklaşmadığı sürece Türkiye Suriye ilişkilerinde çözümsüz bir süreç olarak kalmaya devam edebilir.” dedi.

Emekli Büyükelçi Uluç Özülker de sınırına yakın bir başka alanda türbe yapılması girişimini, uluslararası hukuka aykırı olduğunu, bir ülkenin topraklarını işgal etme manasına geldiğini ifade etti.

Ortadoğu uzmanı Prof. Dr. Gökhan Bacık ise hükümetin bu adımla, kamuoyuna “geri çekilmedik, hala orada bayrağımız asılı” mesajı vermek istediğini söyledi.

VATAN