Dolar 32,4912
Euro 34,9174
Altın 2.437,15
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

YGS HEYCANI

YGS HEYCANI
12/03/2017 15:17
A+
A-

   ÜNİVERSİTEYE girişin ilk aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) saat 10.00’da başladı, ancak sınav salonlarının kapıları 09.45’te kapatıldı.

İzmir’de sınava 10 saniye geç kaldığı için alınmadığını söyleyen Dilara Filiz, “Bu devlet ve eğitim sistemi yıllarca beni sınava hazırlanmam için zorladı. Kapıya yöneldiğimde açıktı. Tam kapıya geldim. ‘Geç kaldın’ diyerek yüzüme kapattılar. Gerekli hukuki başvuruları yapacağım” dedi. Manisa’da da çok sayıda aday, 09.45 mağduru oldu.

Üniversiteye girişin ilk aşaması olan YGS saat 10.00’da başladı. Bu yıl sınava girmek için İzmir’de 78 bin 764 aday başvuru yaptı. Erken saatlerden itibaren sınava girecekleri binalara gelen adaylar, kimlik kontrolü yapılarak ve güvenlik kontrolünden geçirilerek sınav salonlarına alındı. Sınav binalarının kapıları saat 09.45’te kapatılarak, bu saatten sonra gelenler alınmadı. Sınava girecekleri okullara geç kalan, uygun kimlik bulundurmayan ya da sınava giriş belgesinde problem olan adaylar sınava alınmadı. İzmir Atatürk Lisesi’nde kimliğinde fotoğrafı bulunmayan ve T.C. kimlik numarası sonradan üzerine yazılmış olan bir aday sınav bina sorumlusu tarafından geri çevrildi. Nüfus Müdürlüğü’ne yönlendirilen aday, müdürlüğün kapalı olduğu gerekçesiyle okula geri döndü. Anne ve babasıyla sınava gelen aday, yine sınava alınmayınca gözyaşları içinde binayı terk etti. Aynı okulda bir aday ise sınav belgesini küçük şekilde çıktı aldığı için sınava alınmadı.

Vali Vecdi Gönül Anadolu Lisesi’nde sınava girecek olan 18 yaşındaki Dilara Filiz ise erken saatlerde okulun etrafında olduğu halde, giriş saatini yaklaşık 10 saniye geçirdiği için sınava alınmadığını öne sürdü. Filiz, “Bu devlet ve eğitim sistemi yıllarca beni sınava hazırlamam için zorladı. Erken saatlerde okulun etrafındaydım. Ben sınav saatini bekliyordum. Son 15 dakika kala sınava alınmıyor. Ben kapıya yöneldiğimde kapı açıktı. Tam kapıya geldim. ‘Geç kaldın’ diyerek yüzüme kapattılar. Her yıl bu tür olaylar birilerinin başına geliyor. Ben sanki onlara hakaret etmişim gibi davrandılar. Bu durumu insanlar duymalı. Gerekli hukuki başvuruları da yapacağım” dedi.

MANİSA’DA DA SINAVA GEÇ KALANLAR TEPKİ GÖSTERDİ

Manisa’da üniversiteye girişte birinci aşama olan YGS’ye il genelinde 31 bin 844 öğrenci katıldı. Saat 10.00’da başlayan sınava girmek isteyen öğrenciler ve aileleri sabah erken saatlerden itibaren okul önlerine geldi. 39 bina, 2 cezaevi ve 564 salonda yapılan sınava 31 engelli öğrenci ve 34 hükümlü de girdi. Öğrenciler bina girişlerinde polisler tarafından arandıktan sonra salonlara alındı. 160 dakikalık sınavda öğrenciler 160 soruyu cevaplayacağı bildirildi. Bu sene ilk kez başlanan uygulamada 09.45’te okul kapılarının kapanmasıyla bazı öğrenciler 10.00 başlayan sınava alınmadı. Dakika farkıyla sınavı kaçıran bazı öğrenciler okul içindeki polis ve sınav görevlilerine ulaşmaya çalıştı. Okul kapısından içeri alınmayan öğrenciler ve veliler bu uygulamaya tepki gösterdi.

OKUL BAHÇESİNDE HEYECANLI BEKLEYİŞ

Sınava giren adayların yakınları okul bahçesinde bekledi. Bazıları kitap okurken bazıları ise bahçedeki spor aletlerinde, spor yapmayı tercih etti.

Sınavda, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen ortak müfredata dayalı Türkçe testi, sosyal bilimler testi, temel matematik testi ve fen bilimleri testi yer alıyor. YGS’de Türkçe’den 40, tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8, din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden ise 13 soru yöneltiliyor. Sınavda adaylara 160 soru için 160 dakika süre verildi. Adaylar, sınav başladıktan sonra ilk 120 dakika veya son 15 dakika içinde sınav salonunu terk edemeyecek, kısa süre için bile olsa salondan çıkamayacak. Sınav salonundan her ne sebeple olursa olsun çıkan aday, bir daha sınav salonuna alınmayacak ve sınavın ilk 120 dakikası tamamlanana kadar sınav binasında bekletilecek.

YGS MARATONU BAŞLADI

ÜNİVERSİTEYE giriş sınavının birinci aşaması olan 2017 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) saat 10.00’da başladı. İstanbul’da adaylar, sınava girecekleri binanın kapısında, kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için saat 09.00’da hazır bulundu. Beyazıt’ta bulunan İstanbul Üniversitesi’ne giden öğrenciler, kimlik kontrollerinin ardından salonlara alındı.

Adaylar sınavda ter dökerken, aileler de dışarda heyecan yaşadı. Saat 10.00’da başlayan sınav 160 dakika sürecek.

GEÇ KALAN ÖĞRENCİ SINAVA ALINMADI

Bu sene ilk defa uygulanan 09.45’ten sonra gelen öğrencilerin sınavın yapılacağı binaya alınmaması kuralı nedeniyle geç kalan öğrenciler sınava giremedi. Dışarı çıkan bir kız öğrenci gözyaşları içinde annesine sarılarak “Almadılar anne. 45 geçiyordu almadılar” dedi. Kendilerini çeken basın mensuplarına tepki gösteren öğrenciyi, yakınları teselli etti.

İLK KEZ UYGULANIYOR

Bu yıl ilk kez uygulanan düzenlemeye göre, adayların YGS başlamadan 15 dakika önce sınava gireceği binada olması gerekiyor. Bu uygulamaya göre adaylar, 10.00’da başlayacak oturum için 09.45’te sınav binasında bulunulması gerekiyor. Geç kalanlar YGS’ye alınmıyor.

SİVAS’TA YGS HEYECANI

ÜNİVERSİTEYE girişte birinci aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Sivas’ta da belirlenen merkezlerde yapıldı. Bu yıl ilk kez gerçekleştirilen saat uygulamasına göre 09.45’ten sonra salonlara alınmayan adaylar, bu duruma tepki gösterdi.

Üniversite öğrencisi adayları saat 10.00’da başlayan YGS için sabahın erken saatlerinde aileleri ile birlikte sınavların yapılacağı merkezlere geldi. Yoğun güvenlik önlemleri altında sınava alınan adayların üzerleri didik didik arandı. Bina girişlerine ise adayların yanlarında getirmemesi gereken araç ve gereçlerin listesi asıldı. Buna rağmen üzerinde madeni para, kağıt, peçete, kol saati, anahtar gibi eşyalar bulunan adaylar, bunları bina girişlerinde bulunan emanet masalarının üzerine bıraktıktan sonra ÖSYM’nin sitesinden aldıkları sınav giriş belgeleri ile birlikte sınav salonuna alındı. Ayrıca saçlarında toka ve kulaklarında küpe bulunan adaylar da bu eşyalarını dışarı bıraktıktan sonra sınava alındı. Çocukları sınava giren aileler ise okul bahçelerinde Kuran-ı Kerim okuyarak içerideki adaylar için dua etti.

Öte yandan bu yıl ilk kez gerçekleştirilen saat uygulamasına göre, 09.45’ten sonra sınava gelenler salonlara alınmadı. Sınava geç kalanlar bu duruma tepki göstererek, salonlara girmek için yetkililerden yardım istedi.

ZONGULDAK’TA YGS HEYECANI

ZONGULDAK’ta, üniversiteye girişte birinci aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) giren öğrenciler sınıflara tepeden tırnağa aranarak alındı.

Gazi Ortaokulu’nda sınava giren adaylar aileleriyle birlikte sabahın erken saatlerinden okula gelmeye başladı. Sınava girecek öğrenciler okul girişinde görevliler tarafından didik didik arandı. Görevliler, sınava girecek adayları nüfus cüzdanı ve sınav giriş belgesinin dışında sınava alınmayacağı konusunda uyardı. Buna rağmen adaylar, alyans, kolye, toka, küpe, madeni para, kemer, cep telefonu ve cüzdanlarını yakınlarına vermek zorunda kaldı. Bazı adaylar ise Gazi Mustafa Kemal Ortaokulu yerine Gazi Ortaokulu’na gelince kendi imkanlarıyla sınava girecekleri okula gitti. Üzeri arandıktan sonra sınava giren 58 yaşındaki Nihat Karabacak, açık lisede okuduğunu ve heyecan duymadığını söyledi. Çocuklarını sınava getiren velilerde okul bahçelerinde heyecanla bekledi. Aileler okul önlerinde çocukları için dua okuyarak sınavın bitmesini bekledi. Sınavın başlamasıyla birlikte okulların etrafında devriye gezen polis ekipleri gürültü yapılmaması için önlem aldı.

KAYSERİ’DE, YGS HEYECANI

KAYSERİ’de öğrenciler, saat 10.00’da başlayan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) ter döktü.

Üniversiteye girişte ilk basamak olan YGS saat 10.00’da başladı. Öğrenciler binalara son girş saat olan 09.45’te hazır bulundu. Öğrenci velileri de çocuklarını sınavın yapıldığı bina önünde bekledi. Sınavda adaylara 160 soru için 160 dakika süre verildi.

DHA