Dolar 32,3341
Euro 35,0774
Altın 2.308,07
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

YUNANİSTAN’DA “IRKÇILIKLA MÜCADELE YASASI” PARLAMENTODA TARTIŞILIYOR

A+
A-

Adalet Bakanlığının hazırladığı yasa tasarısı, uluslararası mahkemeler ve Yunan parlamentosunun kararıyla tanınan “soykırımları” inkar edenlere para ve hapis cezası öngörüyor.

Yunanistan’da, ırkçılıkla mücadele kapsamında bir süre önce parlamentoya sunulan ancak koalisyon hükümeti ortakları arasında uzlaşma sağlanamaması üzerine askıya alınan yasa tasarısı, yapılan değişikliklerin ardından bugün parlamentoda tartışılmaya başladı.

Alınan bilgiye göre, Adalet Bakanlığınca hazırlanan “Irkçılığa Karşı Mücadele” adlı altı maddelik tasarı, uluslararası mahkemeler ve Yunan parlamentosunun kararıyla tanınan soykırımları, savaş suçlarını, insanlığa karşı işlenen suçları ve Nazi cinayetlerini kasıtlı olarak ve şiddet suçuna sebebiyet verecek şekilde küçümseyen, aşağılayan ve inkar edenlere para ve hapis cezası öngörüyor.

Daha önce parlamentoya sunulan ancak koalisyon hükümeti ortakları arasında uzlaşma sağlanamaması üzerine askıya alınan yasa tasarısıyla ilgili koalisyon hükümetinin büyük ortağı Yeni Demokrasili (ND) bir grup milletvekili, kısa bir süre önce Başbakan Andonis Samaras’a gönderdikleri bir mektupta, tasarıya “Küçük Asya, Pontus, Asurlar ve Ermeni soykırımlarının” dahil edilmesini istemiş, aksi halde tasarıya oy vermeyeceklerini belirtmişlerdi.

Irkçılıkla mücadele konusunda farklı önerilerde bulunan ana muhalefet partisi Radikal Sol İttifak SYRIZA, Demokratik Sol DIMAR ve Yunanistan Komünist Partisi KKE, tasarının ifade özgürlüğünü kısıtladığı ve ırkçılık vakalarına karşı gerçek anlamda önlem içermediği gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Parlamentoda 101 milletvekilinin katıldığı yaz dönemi grubunda görüşülen tasarının 4 gün sürecek tartışmaların ardından cuma günü oylanması bekleniyor. Tasarı, 51 “evet” oyu alması durumunda kabul edilmiş olacak.

Tasarı ilk olarak 2013’ün Mayıs ayında gündeme gelmiş ancak önceki üç partili koalisyon hükümeti ortakları arasındaki anlaşmazlık nedeniyle askıya alınmıştı.

Yunan parlamentosu 1994 yılında Pontuslu Rum, 1996 yılında Ermeni, 1998 yılında da Küçük Asya Helenizmi “soykırımları”nı tanımıştı.

AA