Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

19 MAYIS KUTLU OLSUN VE MİMARI ATATÜRK

19 MAYIS KUTLU OLSUN VE MİMARI ATATÜRK
18/05/2013 14:28
A+
A-

ATATÜRK ARŞIVINDEN ”TARIHI” KARELER

Atatürk Araştırma Merkezi, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Atatürk’ün çok özel fotoğraflarını arşivlerden çıkardı.

Ülkenin işgalden kurtulması için 16 Mayıs 1919’da Bandırma Vapuru ile İstanbul’dan Samsun’a hareket eden Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919’da Kurtuluş Savaşı’nı da başlattı.

Üç yıl süren savaşlar sonunda ülkenin yabancı güçlerden arındırılmasının ardından Atatürk’ün Samsun’a varış tarihi olan 19 Mayıs, Ata’nın isteği üzerine “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlandı. 20 Haziran 1938’de Gençlik ve Spor Bayramı adıyla milli bayramlarımız arasına giren 19 Mayıs, 7 Mart 1981’de de “Atatürk’ü Anma” ifadesi eklenerek Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı ismini aldı.

Gelecek nesillere emanet kalacak kareler

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi’nin (ATAM) paylaştığı fotoğraflarda, cumhuriyetin ilk yıllarında Mustafa Kemal Atatürk’ün çıktığı Anadolu gezilerinden ve İstanbul Üniversitesi’nde harf devrimi çalışmalarında öğrencilerle yaşadıkları anlar yer alıyor.

19 Mayıs’ın “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanmaya başladığı ilk yıllara ait olduğu düşünülen fotoğraflardan birisinde, Atatürk Orman Çiftliği’ndeki bir alanda, yapılan etkinlikler görülüyor.

Geleneksel oyunlarla geçirilen günde, genç yaşlı, küçük büyük herkes, oyunlara katılarak heyecana, coşkuya ortak oluyor.

Bazı fotoğraflarda da Zübeyde Hanım’ın yanı sıra Büyük Önder’in, manevi kızı Afet İnan’ı özellikle yeni harf çalışmalarında ve gezilerinde yanından ayırmadığı, son yıllarında ise her fırsatta geleceği emanet ettiğini söylediği gençlerle bir araya görülüyor.
Teknolojik imkansızlıklar ve savaşın olumsuz
etkileri gibi nedenlerle fotoğraflara ait tarih, yer, mekan ve benzeri bilgilerin sağlıklı bir şekilde tutulamamasından, ATAM kayıtlarında kesin bilgilere ulaşılamıyor.

Atatürk ve Cumhuriyet Dönemi’ne hakim tarihçilerin değerlendirmeleriyle arşivlenmeye çalışılan kareler, gelecek nesiller için de “tarihe ışık tutacak belge” niteliği taşıyor.

ataturk7

AA