Dolar 32,5010
Euro 34,5615
Altın 2.501,44
BİST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 20°C
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 18°C

2014 ZAM ORANLARI BELLI OLDU!

2014 ZAM ORANLARI BELLI OLDU!
06/11/2013 22:57 | Son Güncellenme: 06/11/2013 22:58
A+
A-

Hükümetin 2014 Programı’ndan ilk ve ikinci 6 ay asgari ücrete yüzde 3, emekli aylıklarına ise yüzde 2.85 zam çıktı.

Ekonomi yönetiminin hedeflerinin yer aldığı programa göre gelecek yıl doğuma bağlı analık, babalık, refakat ve ücretsiz izinler, kadınların istihdamını azaltmayacak şekilde iyileştirilecek. Programa göre gelecek yıl tüm kamu personeli maaş ve ücretlerine 175 lira seyyanen zam yapılması amaçlanırken, 7 milyar liralık da özelleştirme geliri elde edilmesi bekleniyor.Hükümetin 2014 programında şu noktalara yer verildi: Radikal’in haberine göre; istihdam 2013 yılına göre 565 bin kişi artacak. İşsizlik oranı yüzde 9.4 olarak gerçekleşecek.

Gelecek yıl enflasyonun yüzde 5.3 gerçekleşmesi bekleniyor.

Emekli aylığı hesaplamalarında kullanılan parametreler çalışma hayatında uzun sürelerde kalmayı teşvik edecek şekilde güncellenecek.
KIDEM FONU PROGRAMA GİRDİ

İşgücü piyasasına girişlerinin kolaylaştırılması amacıyla kadınlar için esnek çalışma biçimleri yaygınlaştırılacak.

İstihdam üzerindeki mali yükleri azaltacak, rekabet gücünü arttıracak kıdem tazminatı fonu oluşturulacak.

Güvenliğe yönelik hedeflerin de yer aldığı programa göre, sanal devriye hizmetleri geliştirilecek.

Özel üniversitelerin kurulmasına imkân verilecek mevzuat değişikliği yapılacağının da yer aldığı programda, özel üniversitelerin kurulmasına imkân veren çalışmalara başlanacağı belirtildi.

DOĞUM SONRASI İŞE DÖNÜŞ

Doğuma bağlı olarak verilen analık, babalık, refakat ve ücretsiz izinler, kadınların istihdamını azaltmayacak şekilde iyileştirilecek. Doğuma bağlı izinlerde özel sektör ve kamu arasındaki farklılıklar giderilmeye çalışılacak.

Doğum sonrası işe dönüşlerin garanti altına alınması ve doğum nedeniyle işyerinde kadına yapılacak her türlü ayrımcılığın önlenmesi amacıyla hukuki düzenlemeler yapılacak.

Ebeveynler için doğuma bağlı olarak uzaktan, kısmi veya yarı zamanlı çalışma gibi alternatif modeller geliştirilerek, kamu ve özel sektör çalışanlarına bu çalışma modellerinden faydalanması imkânı sunulacak.

Tam gün eğitim verilen okullarda okul saatlerinin çalışma saatleriyle uyumlu olmasını sağlamak için velilerin talebi doğrultusunda etüt uygulanacak.

EVLİLİĞE TV’DEN DESTEK

Evliliklerin artması için ilginç bir teşvik de geliyor. Programa göre, evliliklerin ve çocuk sahipliğinin teşvik edilmesi amacıyla TV program ve yayınları teşvik edilecek ve özel sektör ile STK’ların ilgili faaliyetleri desteklenecek. Kamu spotları ve eğitim müfredatında yapılacak düzenlemeler ile farkındalık arttırılacak. Çocuk dostu eğitim ve kültür ortamları yaygınlaştırılacak.

TİCARİ MEVDUATA GARANTİ

Programda ticari mevduatlara garanti getirilmesine yönelik bir düzenleme yapılacağı duyuruldu. Şu anda Türkiye ‘de gerçek kişilerin açtığı hesaplara 100 bin liraya kadar garanti var.

Programda mevduat sigortasının kapsamını genişletmeye yönelik mevzuat değişikliği yapılacağı belirtildikten sonra, “Tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerinin daha fazla korunması amacıyla ticari mevduatların mevduat sigortası kapsamına dahil edilmesine ilişkin olarak 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nda değişiklik öngören taslak hazırlanarak Başbakanlık’a sevk edilecektir” denildi. Ayrıca damga vergisi ve Harçlar Kanunu da gözden geçirilerek mali yükler hafifletilecek. (Radikal)