Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 21°C

45 LİTRE DEPO, BENZİNLE 220, MAZOTLA 196,02 LİRAYA DOLUYOR

45 LİTRE DEPO, BENZİNLE 220, MAZOTLA 196,02 LİRAYA DOLUYOR
05/10/2014 23:14
A+
A-

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 45 litrelik akaryakıt deposunun, benzinle 220, mazotla 196,02 liraya dolduğuna işaret ederek, vergi indirimiyle fiyatların aşağı çekilebileceğini belirtti. Palandöken ”Kullandığımız her 100 liralık benzinin, mazotun ortalama 55-60 lirası vergiden kaynaklanıyor” dedi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken,, yaptığı açıklamada, benzin ve motorindeki fiyat artışlarının trafiğe çıkmayı zorlaştırdığını ifade etti.
Dünyanın en pahalı akaryakıtının Türkiye’de kullanıldığını vurgulayan Palandöken, 45 litrelik akaryakıt deposunun benzinle 220, mazotla 196,02 liraya dolduğuna dikkati çekti. Palandöken, vergi indirimi yapılmasının fiyatların aşağı çekilmesine yardımcı olacağı önerisinde bulundu.
Benzinde 2,94, motorinde ise 2 lira 28 kuruş vergi alındığına değinen Palandöken, şunları kaydetti:
“ÖTV’nin düşürülmesi esnafımızın faydasına olacaktır. Vergiler düşürülürse, nakliye ve ulaşım fiyatları da aşağı çekilecek, gıda fiyatlarındaki taşıma maliyeti düşecek, enflasyona olan baskı azalacaktır. Türkiye’de akaryakıt ürünlerini pahalılaştıran en önemli etkenlerin başında ÖTV ve KDV geliyor.

ÖNERİLER
Kullandığımız her 100 liralık benzinin, mazotun ortalama 55-60 lirası vergiden kaynaklanıyor. Bu nedenle esnafımız benzinli araç almaktan kaçınıp, LPG’li ve motorin kullanılan araçlara yöneliyor. Bu kez de motorinin ve LPG’nin fiyatı yükseliyor.

Benzinin ÖTV’si indirilirse benzinin pompa satış fiyatı da düşecek, buna bağlı olarak da benzin tüketimi yavaş yavaş artacaktır. Yurt dışına ucuza sattığımız benzin, yurt içinde motorin fiyatına inince kullanımı artar. Sonuçta vergi hasılatı azalmadığı için devletin gelir kaybı da olmaz. Motorin ithalatı azalacağından, cari açığın azalması sağlanır. Motorinle çalışan araçların daha çabuk değişen yedek parçaları daha az ithal edilir. Benzinli araçların teknolojilerinin gelişmesiyle çevrenin daha az kirlenmesini sağlanır.”

AA