Dolar 32,5576
Euro 34,8984
Altın 2.434,51
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C

5 ESKİ POLİS MÜDÜRÜ TUTUKLANDI

5 ESKİ POLİS MÜDÜRÜ TUTUKLANDI
29/12/2014 01:10
A+
A-

“22 Temmuz” soruşturması kapsamında tutuklu bulunan polis müdürleri Ali Fuat Yılmazer, Yurt Atayün, Ömer Köse, Erol Demirhan ve Kazım Aksoy, 14 Aralık soruşturması kapsamında da tutuklandı.“14 Aralık” soruşturması kapsamında savcılık sorguları önceki akşam tamamlandıktan sonra tutuklanma talebiyle 5. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen 5 eski polis müdürü ile ilgili karar, Ulusal Yargı Ağı Projesi’nin (UYAP) bakıma alınması nedeni ile cumartesi gününe kalmıştı. 5. Sulh Ceza Hakimi Hakimi Cevdet Özcan, “Kamu görevlisinin gerçeğe aykırı evrak tanzimi”, “İftira” ve “Terör örgütü üyeliği” suçlarından tutuklamaya sevk edilen polis müdürlerinin ifadelerini saat 13.30’dan itibaren almaya başladı. Hakim Özcan, yaklaşık 9 saat süren ifade alma işlemi sonunda eski İstanbul Terör Şube Müdürleri Yurt Atayün ve Ömer Köse, eski İstihbarat Şube Müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Erol Demirhan ile eski Mali Şube Müdür Yardımcısı Kazım Aksoy’un “silahlı terör örgütü üyeliği” suçundan tutuklanmasına karar verdi.

TAHŞİYE OPERASYONU TUTUKLAMAYA GEREKÇE YAPILDI
Tutuklama gerekçesinde, “5 polis müdürünün İstanbul Terör ve İstihbarat Şube Müdürlükleri’nde görev aldıkları sırada Tahşiye Grubu’na yönelik elde ettikleri istihbari bilgi teyit etmeden guruba yönelik yaptıkları” görüşüne yer verildi. Tarihsiz, isimsiz ihbar mektubu ve CD’ler ile 22 Ocak 2010 tarihinde 16 ilde eşzamanlı operasyon yapıldığı hatırlatılan tutuklama kararında, bir kısım şüphelinin 17 ay süreyle tutuklu kaldığı belirtildi. Şüphelilerden Turgut Yıldırım’ın Bahçelievler’deki evinde bulunan el bombaları üzerinde yalnızca arama yapan polis memurlarının parmak izinin tespit edildiği belirtilen tutuklama kararında, evde ele geçirilen krokide A. T. İsimli bir kişinin parmak izine rastlandığı halde bu kişi hakkında şüpheli olarak işlem yapılmadığı, arama yapılan evde M.K. isimli kişiye ait 38 parmak izine rastlandığı ve bu kişi hakkında da işlem yapılmadığı belirtildi.

“İSTİHBARAT VE TEM ŞUBEDE YASADIŞI ÖRGÜTLENDİLER” İDDİASI
Evde bulunan mühimmatın Ergenekon kapsamında yürütülen soruşturmada ele geçirilen mühimatla aynı seride olduğu kaydedilen tutuklama kararında, “Şüphelilerin görev yaptıkları İstihbarat ve TEM Şube müdürlüklerinde devletin hiyerarşik yapısı dışında ayrı bir yapı oluşturarak yasa dışı örgütlendirme oluşturdukları, Türkiye Cumhuriyeti’nin sosyal, ekonomik, askeri ve idari mekanizmasına yön veren kadroların ele geçirilerek etkisiz hale getirilmesinin amaçlandığı, örgütün şimdiye kadar cebir ve şiddet içeren eylem ve işlemleri tespit edilmemiş olsa da, mahiyeti gereği silahlı olarak emniyet müdürlüğü bünyesinde oluşan bu birimin ‘terör örgütleri ile mücadele adı altında yetkilerini, görevlerinin gereklerine aykırı olarak kullanmak suretiyle amaca ulaşmak için toplum üzerinde baskı, korkutma, yıldırma ve sindirme yöntemi kullanarak iş ve işlemleri yaptıkları, Yargıtay’ın bazı kararlarında belirttiği gibi Anayasal düzene karşı işlenen suçlarda manevi cebirin yeterli olacağının ön görüldüğü, buna göre 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 1 ve 7 maddesi anlamında bir örgütün varlığı yönünde kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu” belirtildi.

“KAÇABİLECEKLERİ YÖNÜNDE ŞÜPHE BULUNDUĞU…”
Tutuklama kararında ayrıca Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan 5 eski emniyet müdürüyle ilgili olarak, “Atılı suç yönünden şüphelilerin alabileceği ceza miktarı göz önünde bulundurulduğunda kaçabilecekleri yönünde şüphe bulunduğu, soruşturmanın henüz tamamlanmadığı…” ifadelerine de yer verildi.

’22 TEMMUZ’DA DA TUTUKLANMIŞLARDI
Eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer, Erol Demirhan, Yurt Atayün, Ömer Köse, “22 Temmuz” soruşturması kapsamında “Casusluk”, “Yasadışı dinleme” ve “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek”, Kazım Aksoy ise 1 Eylül’de yapılan operasyon kapsamında, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” suçlarından tutuklanmışlardı.

MÜDÜRLERİN AVUKATLARINDAN AÇIKLAMA

“22 Temmuz” soruşturması kapsamında tutuklu bulunan eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer, Yurt Atayün, Ömer Köse, Erol Demirhan ve Kazım Aksoy, “14 Aralık” soruşturması kapsamında da tutuklanırken avukatları adliye önünde açıklama yaptı.

14 Aralık operasyonu kapsamında tutuklanan polis müdürlerinin avukatları, Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde karar sonrası açıklamalarda bulundu. Müvekkillerinin 14 Aralık operasyonu kapsamında tutuklu bulundukları Silivri Cezaevi’nden getirilerek sorgulandıklarını hatırlatarak konuşmasına başlayan avukat Kemal Şimşek, “Müvekkillerin savcılık sorgulamalarının ardından iki suçtan dolayı tutuklamaya sevk edildiler. ‘Nitelikli iftira suçu’ ve ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçlarından dolayı. Şu saat itibariyle açıklanan karar uyarınca: müvekkiller, Yurt Atagün, Ömer Köse ve Kazım Aksoy’un üzerlerine atılı iftira suçlarından tutuklanmalarına yer olmadığına, tümüyle ilgili olarak da, silahlı terör örgütüne üye olmaktan tutuklanmalarına karar verilmişti” diye konuştu.

“MÜVEKKİLLERİN TUTUKLANACAĞINA YÖNELİK BİR İŞARETTİ”

Şimşek, “Karar dünkü tavırlara bakıldığında malumun ilanı mahiyetindeydi. Savcılık sorgusundan çıktığımız andan itibaren sorguyu alan savcıdan, dosyanın esas savcısına ifade ulaşırılmadan, görevli memur tarafından, tamamının tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildikleri bilgisi verildi. Bu bizim için işaret fişeği oldu. Müvekkillerin tutuklanacağına yönelik bir işaretti” iddiasında bulundu.

“MANTIĞA AYKIRI GEREKÇELERLE TUTUKLANMALARINA KARAR VERİLDİ”

Silahlı terör örgütü iddiasıyla tutuklanmalarına rağmen, görevleri sırasında imzaladıkları birkaç evrakın delil olarak sunulduğunu ileri süren Şimşek, “Görevlerinden dolayı imzalamaları gerekn adli evraklar kendilerine delil olarak gösterildi. Örgütün adını soruyorsunuz. Örgütün adı yok. Silah bunun neresinde diye soruyorsunuz. O yok. Hiyerarşi neresinde, o yok. Yıllarca terör soruşturmaları yapmış müvekkiller, kendileri için açıklanan kararı gülerek karşıladılar. Tutuklama gerekçesine baktığımızda: Kaçma şüphesi, delilleri karartma şüphesi, tanıklar ve dosyadaki şahısları etkileme şüphesi. Tamamen mantığa aykırı gerekçelerle tutuklanmalarına karar verildi” şeklinde konuştu.

Tutuklu polis müdürlerinin diğer avukatları Mehmet Sami Selçuk da ve Murat Erdoğan da açıklamalarda bulundu.

dha