Dolar 32,5604
Euro 34,9941
Altın 2.423,19
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 19°C

ABD destroyerinden Güney Çin Denizi’nde savaş çıkaracak geçiş

ABD destroyerinden Güney Çin Denizi’nde savaş çıkaracak geçiş
20/05/2019 20:13
A+
A-

ABD destroyerinden Güney Çin Denizi’nde tartışma yaratacak geçiş


Güdümlü füze destroyeri USS Preble’in, uluslararası hukukun geçerli olduğu sulara erişim ve ölçüsüz denizcilik iddialarına karşı koymak için Scarborough Resifi’nin 12 deniz mili açığında seyrettiği açıklandı.
ABD Donanması’na ait bir destroyerin, Güney Çin Denizi’nde tartışmalı Scarborough Resifi’nin 12 deniz mili açığından geçtiği bildirildi.


ABCNews’in haberine göre, 7. Filo Sözcüsü Binbaşı Clayton Doss, güdümlü füze destroyeri USS Preble’in, Güney Çin Denizi’nde Serbest Dolaşım Operasyonu’nu (FONOP) yürüttüğünü, bugün uluslararası hukukun geçerli olduğu sulara erişim ve ölçüsüz denizcilik iddialarına karşı koymak için Scarborough Resifi’nin 12 deniz mili açığında seyrettiğini” söyledi.
Geçişin, Çin tarafından tepkiyle karşılanması bekleniyor.


Güney Çin Denizi’nde Filipinler’in 190 kilometre batısında yer alan Scarborough Resifi’nin zengin balıkçılık sahalarıyla çevrili olduğu ifade ediliyor. Resif üzerinde hem Çin hem de Filipinler hak iddia ediyor.
Güney Çin Denizi
Çin, 1947’de yayımladığı haritayla egemenlik ihtilaflarının yaşandığı Güney Çin Denizi’nin yüzde 80’i üzerinde hak iddiasında bulunurken, yer altı kaynakları açısından zengin bölgede başta Filipinler olmak üzere aralarında Vietnam, Brunei ve Malezya’nın da bulunduğu komşu ülkelerle egemenlik tartışmaları yaşıyor.
Pekin yönetiminin Güney Çin Denizi’ndeki adalara üs inşa ederek egemenlik hakkı iddiasına, bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor.
Uluslararası kamuoyunda “Paracel” ve “Spratly” olarak bilinen takımadalar, Vietnam tarafından “Hoang Sa” ve “Truong Sa”, Çin tarafından ise “Şişa” ve “Nanşa Çündao” olarak adlandırılıyor.