Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİNDEN MANAS ÜNİVERSİTESİ İLE ORTAK PROJE

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİNDEN MANAS ÜNİVERSİTESİ İLE ORTAK PROJE
28/02/2013 17:18
A+
A-

Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi ile Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Veteriner Fakültesi ve Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Fen Fakültesi ile ortak proje gerçekleştirildi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi ile Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Veteriner Fakültesi ve Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Fen Fakültesi ile ortak proje gerçekleştirildi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Artay YAĞCI ile Manas Üniversitesi Fen Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Nurbek ALDAYAROV tarafından geliştirilen proje Manas Üniversitesi Bilimsel Araştırmaları Projeleri Başkanlığı ve Kırgızistan Tarım Bakanlığı tarafından destekleniyor. Proje ile Kırgızistan’ın önemli bir sığır ırkı olan Yak’ların incelenmesi amaçlandı.

“Yakların Sindirim Sistemindeki MALT’ın Morfofonksiyonel Durumu” konulu projede Kırgızistan’dan da 5 bilim adamı görev alacak. İki sene sürecek olan proje; Manas Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü, Manas Üniversitesi Veteriner Fakültesi ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı laboratuarlarında gerçekleştirilecektir. Bu süre zarfında bilim adamları karşılıklı olarak ziyaretler yaparak çalışmalarda bulunacaklardır.

KIRGIZİSTAN HAYVANCILIĞINA KATKI

Proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Artay YAĞCI; Kırgızistan’ın dağlık bir ülke olması nedeni ile hayvancılığın, özelliklede Yak’ların ekonomik yönden önemli bir yer teşkil ettiğini, dünyadaki Yak’ların sayısının 14,2 milyon baş olduğunu, Kırgızistan’da ise 24.753 adet yak bulunduğunu belirtti. Kırgız bilim adamları tarafından yapılan araştırmaların sonucuna göre Кırgız Yak’ının Pamir, Moğolistan, Altay, Kırgız ve Buryat popülasyonlarının olduğu, Kırgız popülasyonundaki Yak’ların ise başka ülkelerdeki popülasyonlara göre önemli farklara sahip olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Artay YAĞCI, Bu proje ile “Kırgız yaklarının dokularının fonksiyonel morfolojisinin genel durumunu” araştırmayı hedeflediklerini ve proje sonucunun Kırgızistan hayvancılığının gelişmesine katkıda bulunacağını bildirdi.