Dolar 32,5873
Euro 34,7878
Altın 2.509,51
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

AK SARAYA METRE KARESİ 3 BİN EURO’DAN MOZAİK

AK SARAYA METRE KARESİ 3 BİN EURO’DAN MOZAİK
15/04/2015 18:06 | Son Güncellenme: 15/04/2015 18:09
A+
A-

Cumhurbaşkanlığı Sarayı yerleşkesinde bulunan 250 odalı Cumhurbaşkanlığı Konut’un inşaatı yükseldikçe içindeki lüks detaylar da ortaya çıkıyor.

AK Saray’a metrekaresi 3 bin Euro’dan İtalyan mozaiği

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, ‘Yavru Saray’ olarak adlandırdıkları konutun hamam, havuz, fin hamamı, SPA merkezi, sauna gibi bölümlerinde İtalya menşeli Bizassa cam mozaiğinin kullanıldığını açıkladı. Oda yöneticileri, bu mozaik çeşidinin Türkiye’de çok az bilindiğini ve ultra lüks yapılarda kullanıldığını açıkladı. Mozaiğin metrekaresinin 3 bin Euro olduğunu belirten Oda yöneticileri, bu miktarın 10 asgari ücretlinin aylık maaşına denk geldiğini belirtti.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, yapımı devam eden ancak son zamanlarda iyice gün yüzüne çıkan Cumhurbaşkanlığı Konutu’yla ilgili dikkat çekici bir açıklama yaptı. Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Yavru Saray, saraycık gibi ifadelerle andığımız konutta kullanılan malzemeler, özellikle dekorasyon malzemelerinin önemli bir kısmı yurtdışından getirilmiş. Buradan fotoğraf sızmaması için konutta çalışan işçileri içeri girerken ve çıkarken muhakkak arıyorlar.” dedi. Konutta havuz, SPA merkezi, spor merkezi, hamam, buhar odaları, şok havuzları, sinema salonları ve devasa bir mutfağın bulunduğunu kaydeden Candan, ‘bizim için sürpriz oldu’ dediği mozaik açıklamasını yaptı.

‘BUNCA YILDIR MİMARIZ, BU MOZAİKLE İLK KEZ KARŞILAŞTIK’

Konut’ta iç ve dış dekorasyonda cam mozaiğin dünyada tartışmasız en iyi mozaik olarak bilindiğini vurgulayan Candan, “Yirmi yıllık mimarlık hayatımızda henüz bu mozaikle tanışmış değiliz. Nedir, nasıl bir şeydir bilmiyoruz. Lüks villalar çizdik, binalar yaptık ama böyle bir malzemeyle ilk kez karşılaşıyoruz.” dedi.

Banyo, havuz, hamam gibi bölümlerde Bizassa adı verilen mozaiğin kullanıldığını açıklayan Candan, bu mozaiğin beyaz ve sarı altın gibi türlerinin de bulunduğunu söyledi. “Hamamda mı kullanılmış, buhar odasında mı kullanışmış, yoksa havuzda mı bilmiyoruz amma bu malzemenin getirildiğini biliyoruz.” diyen Candan, mozaiği Türkiye’ye getiren firmaya ulaştıklarını, lüks bir villa için fiyat istediklerini ve ‘boşverin bu size pahalıya gelir’ cevabı aldıklarını da vurguladı.

’10 ASGARİ ÜCRETLİ 1 METREKARE MOZAİK PARASINA ÇALIŞIYOR’

Bizassa mozaiğinin metrekaresinin en düşük bin Euro, türlerine göre 3 bin, 5 bin ve 10 bin Euro’ya kadar çıktığını kaydeden Candan, “Bizim Saraycık’ta 3 bin Euro’luk mozaik kullanıldığını biliyoruz. Bu miktar 10 asgari ücretlinin maaşıyla aynı. Yani 10 asgari ücretli vatandaş, Saraycık’ın 1 metrekaresinin parası için bir ay boyunca çalışıyor. İnsanların yoksulluk sınırında yaşadığı, asgari ücretlinin evini geçindiremediği, maden ocaklarında işçilerin can verdiği bir ülkede bu kadar lüks ve şatafat ahlaki değildir. Bu bir itibar değil, ayıptır.” diye konuştu.

‘ACABA TÜRKİYE’DE KAÇ MİMAR BİZASSA MOZAİĞİNİ DUYMUŞTUR?’

Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Namık Kemal Kaya da 20 yıldır mimarlık yaptığını kaydederek, “Ben bugüne kadar sayısız bina yaptım, lüks villalara imza attım. Ama Bizassa mozaiğini ilk kez gördüm, duydum. Araştırma yapınca böyle bir malzemeden haberdar olduk. Artık hangi üst düzey, ultra lüks işlerde kullanılıyorsa biz mimarlar bile haberdar değiliz. Çok merak ediyorum acaba Türkiye’de kaç tane mimar Bizassa mozaiğini duymuş hayatında?” diye sordu.

CİHAN