Dolar 32,5392
Euro 34,7953
Altın 2.437,62
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 20°C
Cts 18°C
Paz 19°C

AKP’Lİ ÇELİK: “BİZ HDP’Yİ SÜRECE KATTIK”

AKP’Lİ ÇELİK: “BİZ HDP’Yİ SÜRECE KATTIK”
05/01/2016 09:05 | Son Güncellenme: 05/01/2016 18:02
A+
A-

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, HDP’nin sürece dahil edilip edilmeyeceğine ilişkin bir soruya, “Biz HDP’yi sürece kattık, HDP kendisini süreçten çıkardı. Randevu istememizin ve daha sonra iptal etmemizin sebebi de bellidir. HDP’ye oy veren vatandaşlarımıza saygı gereği randevu istedik. İptal nedenimiz ise HDP yöneticilerinin AK Parti ve Başbakanımıza dönük saygısız tutumları ve yeni anayasa konusunda ciddiyetsiz yaklaşımlarıdır.” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasında yaklaşık 2 saat süren görüşme sonrası açıklamalarda bulunan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Bahçeli’ye ve heyetine gösterdikleri nezaket için teşekkür etti. Yeni anayasanın siyasetçilere yüklediği sorumluluğun bilincinde bir görüşme olduğu kanaatinde olduklarını belirten Çelik, Anayasa konusunda Bahçeli’nin de Türkiye’nin yeni bir anayasa ihtiyacı olduğunu ve çalışmalara olumlu baktığını söylediğini aktardı.

Bahçeli’nin geçmişte görev yapmış Uzlaşma Komisyonu’nun aynı şekilde çalışmalarına, üzerinde mutabakata varılan maddeleri de gözden geçirilerek yeni anayasa yapacak aşamaya gelene kadar müzakerelerin gerçekleşmesi yönünde görüş bildirdiğini anlatan Çelik, şöyle devam etti: “Geçmişte Türkiye’de pek çok anayasa çalışmaları yapıldı. Vatandaşın ayağına gidilerek oluşturulan büyük bir müktesebat var. Belli bir süre dahilinde Uzlaşma Komisyonu’nun yeniden faaliyete geçmesi uzlaşma noktalarından bir tanesi. Yeni Anayasa gündemiyle TBMM’nin çalışmalarını ele alması konusunda bir çalışma var. Merak edilen konu, bizim Başbakanımız 2011’de uzlaşma komisyona verilen teklifteki başkanlık sistemini gündeme getirmiştir. Sayın Bahçeli güçlendirilmiş parlamenter sistemden yana olduğunu söylemişlerdir. Sayın Başbakan sistemlerin mekanizmaları tarafından değil değerler üzerinden çizilmesi yönünde görüş bildirmiştir. Türkiye’de temel hak ve hürriyetlerin nasıl garanti altına alınacağı, yargının nasıl bağımsız olacağı, kuvvetler ayrılığı ilkesinin nasıl gerçekleştirileceği şeklindeki başlıklar ve demokratik değerler üzerinden mekanizmanın tartışılmasını istiyoruz. Sadece etiket üzerinden tartışılması değil. Demokratik değerleri Türkiye’de tahakkuk ettirecek bir çalışmanın ele alınması gerektiğini düşünüyoruz. Kuvvetler ayrılığının tam tahkim edildiği, yargı bağımsız ve tarafsızlığın garanti altına alındığı bir anayasa çerçevesidir. Başkanlık sistemi üzerinden daha çok garanti altına alınabileceğini düşünüyoruz. Bunun yanısıra parlamenter sistemi savunanların nasıl bir sistem üzerinde düşündüklerini tabii ki merak ediyoruz. Türkiye’nin 140 yıllık bir parlamenter deneyime sahiptir. Biz Türkiye’nin 1876’dan beri yetkin bir parlamenter sistemle yönetildiğini düşünmüyoruz. Parlamenter sistem geleneğimiz vardır diyerek basında bir tartışma yürütülüyor. Sanki bu sistemin karşısında bir sistem olarak Başkanlık konumlandırılıyor. Bu bağlamda sayın Bahçeli’nin parlamenter sistem yaklaşımını saygıyla karşılıyoruz, kendi görüşleridir. O çerçevede faaliyete başlayacak olan komisyon bu demokratik değerlerin hangi sistemde ortaya koyulacağı toplumun önüne koyulacaktır.”

Terörle mücadele konusunun Türkiye’de demokrasi ve hukuk devletini korumak konusunda vazgeçmeyeceğiz alan olduğuna dikkat çeken Çelik, Bahçeli’ye terörle mücadele konusunda verdikleri destek için teşekkür etti. “Önümüzde Mart ayında tamamlanması gereken vize muafiyeti başta olmak üzere kendilerinden destek talep ettik, değerlendireceklerini söylediler.” diyen Çelik, “İç tüzükle ilgili olarak düzenlemeye ihtiyacımız var. Şu andaki Meclis çalışma modeli eskimiştir. Sinerjiden çok çatışmaya dayalı bir modeldir. Bizde komisyonun geri planda olduğu çalışma modeli mevcut. Bunun sıkıntılara yol açtığı herkesin malumu. Bu konudaki çalışmaların belli çerçeve içinde kaldığı yerden başlaması konusunda mutabakata varıldı. Dış politika konusunda da geniş kapsamlı bir değerlendirme olmuştur.” diye konuştu.

Kurulacak Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda her partiden eşit üye olup olmayacağına ilişkin bir soruya ise Çelik, “Biz iktidar partisi olarak Uzlaşma Komisyonu’nun eşit sayıdan oluşması yönündeki çalışma için mutabakız. Bu çalışmalar iktidar partisinin insiyatifiyle yürümeyecektir. Takdir Meclis Başkanımıza aittir. Meclis Başkanımızın kendi takdiriyle böyle bir komisyon kurulmasına karar verdiği takdirde komisyon kendi gündemine hakim olacaktır. Oralarda kararların nasıl alınacağı konusunda kendi içinde yöntem tartışmalarına bağlıdır. Sayın Başbakanımız muhtemelen yarın Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman ile bir görüşme gerçekleştirecek.” karşılığını verdi.

Liderlerle yeni bir görüşme olup olmayacağına ilişkin bir soruya da Çelik, “Sayın Başbakanımız istenildiği takdirde bilgi vermek hususunda 24 saat kapısının açık olduğunu. Liderlerle Türkiye’nin büyük meseleleriyle ilgili görüşebileceğini ifade etmiştir.” değerlendirmesinde bulundu. “Sayın Bahçeli ve heyetinin genel başkanımızı karşılaması siyasi nezaket hususları bakımından teşekkür ettiğimiz bir husus.” diyen Çelik, görüşmenin kameraya alınmasına ilişkin yapılan tartışmalar konusunda ise “Yalnız biraz evvel MHP sözcünün yaptığı bir sözün bu görüşmelerinin ruhuna uygun olmadığını düşünüyoruz. Biz kendilerine kamera teklif ettik, onlar kabul etmediğine dair bir söz. Sayın MHP Genel Başkanı’ndan sayın Başbakan’a yapılmış böyle bir teklifi yoktur. Bir MHP yetkilisi böyle bir şey teklif edilmiş de reddedilmiş gibi açıklamasını doğru bulmadığımızı, siyasi nezakete uygun olmadığını söylemek istiyorum, bunun bu şekilde sunulmasının görüşmenin içeriği bakımından uygun olmayan bir cümle olduğunu belirtmek isterim. Sehven bir ifade gibi kabul etmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hitler açıklamasıyla ilgili bir soruya Çelik, konuya ilişkin Cumhurbaşkanlığının yaptığı açıklamayı hatırlatarak “Sayın Cumhurbaşkanımızın bütün hayatı mücadeleyle geçmiştir. Cumhurbaşkanlığını kapsamlı bir açıklama yaptı. Sayın Cumhurbaşkanımızın Türkiye’nin demokratikleşmesine harcadığı mesaiyi içeren bir açıklamaydı.” dedi.

HDP’nin sürece dahil edilip edilmeyeceğine ilişkin bir soruya da Çelik, “Biz HDP’yi sürece kattık, HDP kendisini süreçten çıkardı. Randevu istememizin ve daha sonra iptal etmemizin sebebi de bellidir. HDP’ye oy veren vatandaşlarımıza saygı gereği randevu istedik. İptal nedenimiz ise HDP yöneticilerinin AK Parti ve Başbakanımıza dönük saygısız tutumları ve yeni anayasa konusunda ciddiyetsiz yaklaşımlarıdır. Tabii ki uzlaşma komisyonunda Meclisteki bütün partiler olmalıdır. Çünkü bütün partilere vatandaşlarımız oy vermiştir. AK Parti’nin HDP’yi muhatap alması için siyasi nezaket kurallarına uygun davranması, siyasi meşruiyet kuralları çerçevesinde hareket etmesi lazım. Dünyayı terörü destekleyen partiler kapanmıştır. Bu da ileri demokrasinin kırmızı çizgisidir. Dünyada durum böyledir. Biz AK Parti olarak kapatmalara karşıyız ama teröre destek verenlerin de bir şekilde bedel ödemesi gerektiğini düşünüyoruz.” karşılığını verdi.

cihan