Dolar 32,3325
Euro 35,1176
Altın 2.310,95
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

ANKARA BAROSUNDAN SOAK ADININ AZİZİ SANCAR OLMASINA İTİRAZ

A+
A-

Ankara Barosu Avukatı Sedat Vural, Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin ‘Abdullah Cevdet Sokak’ adının ‘Aziz Sancar’ olarak değiştirilmesine ilişkin kararın iptali ve yürütülmesinin durdurulması için İdare Mahkemesi’ne başvurdu.

Vural, başvurusunda, Abdullah Cevdet’in Türk düşünürü ve siyasetçisi, tarihinde önemli bir yeri olduğu, bu kişinin manen incitilmemesi gerektiğine işaret etti. Vural, yasada Büyükşehir Belediyesi Meclisi’ne verilen yetkinin, yeni sokaklara isim vermekle sınırlı olduğu, var olan sokak isimlerini değiştirmekle ilgili bir yetki verilmediğini kaydetti. Vural, dilekçesinde şu ifadelere yer verdi:

“Hukuk devletinde hiçbir makam ve mercinin kendisine verdiği yetkiyi, kendisinin ya da bir başkasının çıkarı doğrultusunda veya bir siyasal amaca yönelik olarak kullanması mümkün değildir. Kamu gücü kullanılarak yapılan bir işlemin hukukiliği ve geçerliliği; bu işlemi ancak kamu yararını sağlamak ve kamu hizmetini devamlı, düzenli, süratli ve verimli bir şekilde yerine getirmek üzere yapılmış olması halinde mümkündür.

Dava konusu idari işlemin yukarıda ayrıntısı ile belirtildiği gibi, Anayasa ve yasalarımıza aykırılığı yanında idari işlemin unsurları yani yetki, sebep, konu ve maksat yönünden de hukuka aykırı olduğu ortadadır. Bu nedenle de idari işlemin iptali bir zorunluluktur.”

CİHAN