Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

“ARAP ÜLKELERI NEDEN FARKLI” SORUSUNA CEVAP GELDI

“ARAP ÜLKELERI NEDEN FARKLI” SORUSUNA CEVAP GELDI
07/08/2013 19:31
A+
A-

Diyanet İşleri Başkanlığı, bazı Arap ülkeleriyle farklılık gösteren Ramazan Bayramı vaktine ilişkin olarak, enlem, boylam ve hilalin görünüşüne göre bir açıklama yaptı.

Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, öteden beri konuyla ilgili ayeti kerimeler ve hadisi şerifler ile İslam alimlerinin görüşleri dikkate alınarak Ramazan ayı ve dini bayramların hilalin yeryüzünün herhangi bir yerinden çıplak gözle görülebilirlik esasına göre tespit ve ilan edildiği bildirildi. Başkanlığın kameri aybaşlarını belirlerken hesaplarını, güneş battıktan sonra, görüşe mani engellerin bulunmaması halinde hilalin ya bizzat görülmesi (hakiki rü’yet) ya da gözle görülebilecek şekilde ufukta fiilen mevcut olması (hükmi rü’yet) esasına göre yaptığı ifade edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Esasen insanın Ay’a ayak bastığı, Dünya’nın çevresinde çeşitli amaçlarla yüzlerce uydunun dolaştığı, insanoğlunun yerçekiminin dışına çıkabildiği, Mars üzerine uzay aracı indirebildiği bir çağda artık hesapların dakikliği konusunda herhangi bir şüphe kalmamıştır. Hiç şüphesiz bu her şeyi kusursuz yapan Allah Teala’nın kainata yerleştirdiği hayranlık verici nizamın keşfedilmesinin bir sonucudur. Hilalin yeryüzünden görülebilmesi için ictimadan (kavuşum anından) sonra hilalin görüleceği yer itibariyle Ay ile Güneş arasındaki açısal uzaklığın 8 dereceden az olmaması ve Güneş’in batışı anında Ay’ın ufuktan yüksekliğinin açısal değerinin 5 dereceden az olmaması gerekmektedir. Yalnızca bu kriterlere göre normal durumlarda hilalin çıplak gözle görülebilmesi mümkündür. Bu kriterler doğrultusunda bakıldığı zaman bu yıl Ramazan Bayramı hilalinin görülebilirlik hesapları şöyledir:

6 Ağustos 2013 Salı günü Greenwich saatiyle 21.51’de içtima/kavuşum Dünya-Ay-Güneş’in aynı hizaya gelmesi ile gerçekleşecektir. 7 Ağustos 2013 Çarşamba günü Greenwich saatiyle 11.16’da da hilal yeryüzünden ilk defa görülmeye başlayacaktır. Buna göre Hicri aybaşlarının belirlenmesinde hilalin görülebilmesi için ihtilafı metalie itibar edilmemesi/hilal yeryüzünün neresinde görülürse görülsün buna itibar edilmesi, yeryüzünün herhangi bir bölgesinde hilalin görülmesinin mümkün olması durumunda buna istinaden ayın başladığına hükmedilmesi esasına göre Türkiye 2013 (1434 Şevval’in ilk gününü) Ramazan Bayramı’nı 8 Ağustos 2013 Perşembe günü olarak tespit ve ilan etmiştir. İçtima günü olan 6 Ağustos 2013 Çarşamba günü, Ankara’da Ay Güneş’ten 36 dakika, Mekke’de ise 28 dakika önce batmaktadır. Güneş battığı anda hilal Mekke’de 6° 11′, Ankara’da 6° 22′ ufkun altında bulunmaktadır. Bu sebeple hilal Ankara ve Mekke’den görülmediği gibi içtima konumunda olduğu için dünyanın hiçbir yerinden görülememiştir. Hilal 7 Ağustos 2013 Çarşamba günü ilk defa yeryüzünden görülmeye başlayacaktır. 7 Ağustos Çarşamba günü Ay Güneş’ten; Ankara’da 3 dakika önce, Mekke’de ise 11 dakika sonra batmakta ve Güneş battığı anda hilal Ankara’da 52′ ufkun altında, Mekke’de 1° 49′ ufkun üstünde bulunacaktır. Ancak bu şartlarda ne Ankara’da ne de Mekkei Mükerreme’de görülme kriterleri gerçekleşmeyeceği için hilal görülmeyecektir. Aynı şekilde Kuzey Amerika, Kanada, Avrupa, Asya ve Avustralya’da da görülemeyecektir. 8 Ağustos 2013 Perşembe günü ise Ay Güneş’ten Ankara’da 28 dakika, Mekke’de 49 dakika sonra batacak ve Güneş battığı anda hilal Ankara’da 4° 34′, Mekke’de ise 10° 24′ ufkun üstünde bulunacaktır. İçtima günü olan 6 Ağustos 2013 Çarşamba günü Ankara’da Ay Güneş’ten 36 dakika, Mekke’de ise 28 dakika önce batmaktadır. Güneş battığı anda hilal Mekke’de 6° 11′, Ankara’da 6° 22′ ufkun altında bulunmaktadır. Bu sebeple hilal Ankara ve Mekke’den görülmediği gibi içtima konumunda olduğu için dünyanın hiçbir yerinden görülememektedir. Ru’yet günü olan 7 Ağustos 2013 Çarşamba günü Ay Güneş’ten; Ankara’da 3 dakika önce, Mekke’de ise 11 dakika sonra batmakta ve Güneş battığı anda hilal Ankara’da 52′ ufkun altında, Mekke’de 1° 49′ ufkun üstünde bulunduğu halde her iki şehirde de görülme kriterleri sağlanamadığı için hilal görülmeyecektir. Şevval ayının ilk günü olan 8 Ağustos 2013 Perşembe günü Ay Güneş’ten; Ankara’da 28 dakika, Mekke’de 49 dakika sonra batmakta ve Güneş battığı anda hilal Ankara’da 4° 34′, Mekke’de ise 10° 24′ ufkun üstünde bulunmaktadır. 8 Ağustos 2013 Perşembe günü aynı zamanda Ramazan Bayramı’nın 1. günü olacaktır.”

(İHA)