Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

BAŞAKŞEHİR BELEDİYESİNDEN TÜRGEV’E KIYAK

BAŞAKŞEHİR BELEDİYESİNDEN TÜRGEV’E KIYAK
06/02/2015 15:12
A+
A-
Başakşehir Belediyesi, ‘dini tesis alanı’ taşınmaz araziyi TÜRGEV’e verdi. ‘Protokolde, TÜRGEV’e ne gibi ayrıcalıklar, istisnai hükümler tanınmıştır?’

Başakşehir Belediyesi, 17-25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonları sonrasında ismi daha sık duyulan, CumhurbaşkanıTayyip Erdoğan‘ın oğlu Bilal Erdoğan‘ın yöneticiliğindeki TÜRGEV’e 30 yıllığına bir taşınmaz verdi. İşin ilginci, vakfın yöneticileri arasında Başakşehir Belediye Başkanı da var. Yani protokolü imzalayacak her iki taraf da aynı kişi.

Başakşehir Belediyesi Meclisi, 9 Ocak 2015 tarihinde yaptığı toplantısında, 16. sırada aldığı kararla TÜRGEV’i yeniden gündeme taşıdı. Karar şöyle: “Başakşehir Mahallesi 367 ada 6 parsel sayılı taşınmazın TÜRGEV’e 30 yıl süreyle tahsis edilmesi hususunda protokol imzalamak üzere Başkanlık Makamına yetki verilmesi” oy çokluğuyla kararlaştırılmıştır.

Odatv’nin haberine göre, karara CHP’li Belediye Meclis üyeleri karşı çıktı. Hatta itirazlarını başvuru haline de getirdiler. Konu aynı zamanda CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz tarafından parlamentoya taşındı. Ancak itirazda dikkat çeken bir nokta var. Çünkü taşınmazın niteliği “dini tesis alanıdır” olarak geçiyor. Yani TÜRGEV buraya sadece Cami, Kilise, Sinagog yaptırabilir. TÜRGEV acaba bunlardan birini mi yaptıracak yoksa arazinin niteliğinde bir değişikliğe mi gidilecek?

Özgündüz, İçişleri Bakanı Efkan Ala‘ya şu soruları yöneltti:

1.   Bir belediye ile vakıf arasında imzalanacak protokolün her iki tarafının da aynı kişi olduğu unutulmadan, böyle bir protokol hangi gerekçeyle imzalanmıştır?

2.   TÜRGEV, bu araziyi ne için kullanmak istemektedir? Yasalara göre; buraya yalnızca Cami, Kilise, Sinagog yaptırabileceği düşünülürse bunlardan hangisinin yapılması amaçlanmaktadır?

3.   TÜRGEV’in imzaladığı protokolde, belediyeye maddi kazanç sağlayıcı ne gibi maddeler söz konusudur?

4.   Protokolde, TÜRGEV’e ne gibi ayrıcalıklar, istisnai hükümler tanınmıştır?

5.   Alınan kararla ilgili Bakanlığınız herhangi bir araştırma yapmış mıdır? Yapmışsa sonuçları nelerdir? Yapmamışsa yapılacak mıdır?

6.   Bahsi geçen kararın iptal edilmesi söz konusu mudur?

7.   Bahsi geçen protokolün bir örneğinin, önerge yanıtına eklenerek gönderilmesi talebimdir.