Dolar 32,3717
Euro 34,9902
Altın 2.326,00
BİST 9.097,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 19°C

BAŞBAKAN’IN DANIŞMANI DA ‘SOYKIRIM’ DEDİ

A+
A-

Başbakanlık Başdanışmanı Etyen Mahçupyan “Bosna ve Afrika’da soykırım kabul edilirken Ermenilere yapılana soykırım dememek imkânsız” dedi.

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco’nun “20. Yüzyılın ilk soykırımı Ermenilere yapıldı” açıklaması hükümet kanadından sert tepkilere yol açarken, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Başdanışmanı Etyen Mahçupyan’dan da dikkat çekecek bir açıklama geldi. Mahçupyan, “Bosna ve Afrika ‘da yaşananların soykırım olduğu kabul edilirken 1915’te Ermenilere yapılanlara soykırım dememek imkânsız” dedi.

bir internet sitesine demeç veren Mahçupyan’ın Papa’nın “soykırım” açıklamasına ilişkin olarak, “Vatikan, üzerindeki 100 yıllık psikolojik ağırlığı atmıştır. Neden 100 yıl sonra bu kelimeyi kullandı demektense tersten bakıp bu kadar sene nasıl direndi demek lazım. Vatikan çoktan böyle bir şey söyleyebilirdi. Ama söylemedi” ifadesini kullandı.

“SOYKIRIM KELİMESİ ERMENİLER İÇİN SİYASİ DEĞİL PSİKOLOJİK”

Vatikan’ın açıklamasında siyasi bir taraf aramamak gerektiğini vurgulayan Mahçupyan, “hem Ermeniler için, hem Ermeni olmayanlar için soykırım kelimesinin artık siyasi olmaktan ziyade psikolojik bir anlam taşıdığını” kaydetti.

“ERMENİLERE YAPILANLARA SOYKIRIM DEMEMEK İMKANSIZ”

“Bosna ve Afrika’da yaşananların soykırım olduğu kabul edilirken 1915’te Ermenilere yapılanlara soykırım dememenin imkânsız olduğuna” dikkat çeken Mahçupyan, şöyle devam etti:

“Asıl olan yaşanmışlıkla yüzleşmektir. Yaşanmışlığa bakmak ve buradan birlikte ders çıkararak geleceği birlikte üretmektir önemli olan. Yoksa kelimenin önemi yok. 100 yıl öncesine de bakarken birlikte bakabiliyorsak bu önemlidir. Bugün burada yaşayan insanların birbirini anlamaları, birbirlerine bakıp dokunabilmesidir esas olan.”

sözcü