Dolar 32,5824
Euro 34,7951
Altın 2.506,68
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 22°C
Sal 22°C

BEYİN AVCILARI 11 MİLYAR DOLAR KAZANIYOR

BEYİN AVCILARI 11 MİLYAR DOLAR KAZANIYOR
10/02/2013 17:45 | Son Güncellenme: 10/02/2013 17:50
A+
A-

Onlar beyin avcıları yani Head Hunter’lar, mesailerinin büyük bir kısmını üst düzey yönetici veya alanında sayılı kişileri bulmaya harcıyorlar.Küreselleşme sonucunda şirketler arasında yoğunlaşan rekabette öne geçme çabaları, alanında en iyi iş gücünü kapma yarışını beraberinde getiriyor. Şirketler, konusuna hakim, bilgi tabanlı iş yaparken daha cesur ve hızlı karar alabilecek, belirsizliği yönetebilecek, daha yenilikçi, daha da stratejik ve analitik düşünebilecek ve en önemlisi, çok daha güçlü takımlar oluşturabilecek yöneticilere ihtiyaç duyuyor. Ancak, şirketlerdeki mevcut insan kaynağı bu beklentileri her zaman karşılamayabiliyor. İşte tam da bu noktada karşımıza üst düzey yönetici araştırma ve bulma şirketleri ve ”Head Hunter”lar çıkıyor.
Beyin avcıları, şirketlere, ihtiyaç duydukları, alanında çok iyi olan dizayner, stilist, yazılımcı, mühendis, yönetici gibi çok özel ve sıra dışı yeteneklere sahip kişileri kazandırarak şirketlerin artan rekabette bir adım öne çıkmalarına yardımcı oluyor.
Aslında beyin avcılığının tarihi yarım asırı da aşmış durumda, bu yaklaşım ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri’nin farklı eyaletlerinde oluşan üst düzey yönetici ihtiyacını karşılamanın, eyaletler arasında transfer yoluyla gerçekleşebileceğinin öngörülmesi üzerine ortaya çıktı.
Türkiye ise bu yaklaşımla son 20 yılda tanıştı, ülke gelişen ekonomisi, dış piyasalara açılması ve uluslararası yatırımların artışıyla, beyin avcılığı yaklaşımına ihtiyaç duymaya başladı.
AA muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan üst düzey yönetici araştırma ve değerlendirme alanında İngiltere ve Almanya’da ilk sıralarda bulunan Odgers Berndtson’un Türkiye Yönetici Ortağı Ayşe Öztuna Bozoklar, dünya headhunting sektörünün genel büyüklüğünün yaklaşık 11 milyar dolar civarında olduğunu söyledi.
Türkiye’de beyin avcılığı yaklaşımının ilk yıllara göre oldukça geliştiğini ve Türkiye’de beyin avcılığına ihtiyaç konusunda yüksek bir potansiyelin bulunduğunu söyleyen Bozoklar, süreci kısaca şöyle anlattı:
”Yaklaşım, kurumun bir temsilci firma ile anlaşması yani bu kurumu görevlendirmesi ile başlıyor. Görevlendirilen firma, ihtiyaçları analiz ediyor, daha sonra araştırma süreci başlıyor. Araştırma ile birlikte uygun adayların belirlenmesi, kısa listelerin oluşturulması, gerekiyorsa farklı sektörlerden alternatiflerin kuruma sunulması ile devam ediliyor. Stratejik değerlendirme adımının ardından uygun yetenekler ile bağlantıya geçilerek, etik bir çerçevede bilgilendirmeler yapılıyor.”
Bozoklar, beyin avcılığı yaklaşımının üst düzey yetenekler seviyesinde benimsenmesi durumunda çok önemli faydalar sağlayabileceğinin altını çizerek, ”Orta ve alt düzeye indiğimizde beyin avcılığı yaklaşımı değil, farklı platformlar kullanılarak doğru adaya ulaşma, değerlendirme ve yerleştirme sistemiyle ilerleniyor. Orta ve alt düzeyde beyin avcılığı yaklaşımına gerek olmadığını ve bu yaklaşımın doğru bir değer yaratmayacağını aksine olumsuz sonuçlar doğurabileceğini vurgulamak isterim” diye konuştu.

 

-Aday ve şirket uyumu çok önemli-

Üst düzey yöneticilerin kurumların kaderini belirleme ve başarının sürekli kılınabilmesi noktasında kritik sorumluluk taşıdığının altını çizen Bozoklar, yöneticilerin bir pozisyonda başarılı olmalarını sağlayan en önemli faktörün aday ve şirket arasındaki uyumun en doğru şekilde ölçümlenmesi olduğunu belirtti.
Bozoklar, araştırma stratejisinin doğru oluşturulabilmesi için, kurum tepe yönetimi ile birlikte çalışılarak, birebir bulunulan sektör dışında uygun tecrübelerin edinilmiş olabileceği farklı sektörlerin de araştırma kapsamına alınması gerekebileceğini ifade etti.
Üst düzey bir yöneticiyi değerlendirirken, bulunulan sektör, kurumun sektördeki yeri, kurumun hedef ve stratejileri, organizasyonda hakim olan değerler ve yeni katılacak yöneticiden beklentiler gibi durumların göz önünde bulundurulması gerektiğini dile getiren Bozoklar, ”Üst düzey yönetici değerlendirme ve işe alım süreçleri genellikle 10-12 hafta arasında tamamlanabiliyor. Bu süreyi en fazla etkileyen faktörün, adayların ve karar mekanizması içerisinde bulunan tepe yönetimin sürece verdikleri önem ve ayırmaya hazır oldukları zaman olduğunu söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

-450 bin kişinin profili var-

Bozoklar, müşterilerinin en nitelikli küresel yetenek havuzuna ulaşabilmeleri ve en yüksek uyumu sağlayacak adaylarla buluşabilmeleri için Türkiye’de 22 yıldır çalıştıklarını söyledi. Bozoklar, veritabanlarında 20 bini üst düzey yönetici, geri kalanı ise ikinci ve üçüncü önemdeki yöneticiler ve yurt dışındaki Türk yöneticiler olmak üzere 450 bini aşkın seçkin profesyonelin ayrıntılı kariyer profili bulunduğunu da dile getirdi.
Hızlı bir büyüme trendinde olan ve/veya karlılığını arttırarak büyümeyi hedefleyen tüm şirketlerin, üst düzey yönetici araştırma konusunda danışmanlık almaya ihtiyaç duyduğunu kaydeden Bozoklar, ”Üst düzey yönetici taleplerinde en canlı sektörler arasında, telekomünikasyon, teknoloji, enerji, ilaç hızlı dönen tüketim ürünlerinin yanı sıra perakende, genel anlamda sanayi, bankacılık ve sigorta sektörlerini de sayabiliriz” dedi.
Bozoklar, Headhunting sektörünün büyüklüğüne de dikkati çekerek, ”Headhunting sektörünün genel büyüklüğü 11 milyar dolar civarında bulunuyor” dedi.

-Yönetici kendisini de gözden geçirmiş oluyor-

Bozoklar, pek çok yöneticinin kariyer planlarını, nerede nasıl çalışmakta olduklarını, ne tür başarılar ve gelişmeler yaşadıklarını takip ve bu kişileri farklı fırsatlardan haberdar etmenin görevleri olduğunu belirterek, üst düzey yöneticilerle ilişki ve iletişimin iyi yönetilmesi önem taşıdığını, böyle bir sürece dahil olan yöneticinin kendini gözden geçirme fırsatı da bulduğunu söyledi.
Sürece dahil olan yönetici ise sonunda mevcut görevinde devam etme yönünde bir karara varılması halinde bile tepkiden ziyadesiyle memnuniyet duyduğunu vurgulayan Bozoklar, ”Üst düzey yöneticilerin, sunulan kariyer fırsatını olumlu olumsuz tüm boyutlarıyla değerlendirmek ve nasıl başarılı olabileceklerini anlamak yönünde soruları olduğunu söyleyebiliriz. Bilmedikleri bir ortama yönelik pek çok noktayı farklı açılardan değerlendirebilecekleri kendi önceliklerine göre değişik parametreler olabiliyor. Biz bu boyutların doğru değerlendirilmesi ve doğru bir hazırlıkla yeni yapıya geçilmesine zemin hazırlıyoruz ve tepe yöneticinin kuruma sağlıklı entegrasyonu konusunda ve kuruma hızla değer katma noktasına gelebilmesine yönelik taraflara destek sağlayabiliyoruz” ifadelerini kullandı.
Bozoklar, danışmanlık şirketinin ücreti hakkında da, ücretin çalışmanın derinliği, uluslararası araştırma boyutu, karmaşıklığı ve zorlayıcı noktaları dikkate alınarak belirlendiğini dile getirdi.

 

AA