Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 19°C

Bin 700 rakımda toplanan ışığın bitkisi köylülerin geçim kaynağı oldu

Bin 700 rakımda toplanan ışığın bitkisi köylülerin geçim kaynağı oldu
20/05/2019 20:04 | Son Güncellenme: 20/05/2019 20:06
A+
A-

Bin 700 rakımda toplanan ışığın bitkisi köylülerin geçim kaynağı oldu.


Siirt’in Şirvan ilçesine bağlı Elmadalı köyünde, dağ yamaçlarında yetişen, halk arasında yayla muzu olarak bilinen ışgın bitkisi köylüler için gelir kapısı oldu. Bu bitkiyi toplamak için bin 700 rakımlı dağa çıkan vatandaşlar, her türlü tehlikeyi göze alıp ekmek paralarını çıkarmaya çalışıyor.
Işgının bol yetiştiği bölgelerin başında gelen Şirvan’ın Elmadalı köyünde, köylüler topladıkları ışgınları 2 ile 3 lira arasında pazarcılara satıyor. Köyden toplanan ürünleri getiren esnaf bu ürünleri Siirt kent merkezindeki pazarlarda 4 ila 8 lira arasında satışa sunuyor.
Işgın toplamak için sabahın erken saatlerinde yola çıktıklarını belirten vatandaşlardan Serkan Beyan, aile bütçesine katkı sağlamak için dağlara çıkıp ekmek paralarını kazanmak için ışgını toplayıp sattıklarını söyledi. Beyan, “Karlar eridi, dağlık alanlara çıkıp ışgın bitkisini topluyoruz. Sattığımız bitkiden geçimimizi sağlıyoruz” dedi.
“Hastalıkları iyi geldiği söyleniyor”
Işgın bitkisinin birçok hastalığa şifa olduğunu kaydeden Serkan Kartal isimli vatandaş ise, “Sabah saat 04.00 ila 06.00 arasında çıkıyoruz. Yüksek yamaçlara gidiyoruz ışgın toplamaya, akşamda getirip şoförlere veriyoruz, merkeze satmaya götürüyorlar. Kilosunu 3 liradan veriyoruz. Geçim kaynağımız budur. Hastalığa, şekere, kansere, tansiyona iyi geldiği söyleniyor” diye konuştu.
“Aşırı yağışlar bu kez güldürdü”
Aşırı yağışlardan dolayı ışgının bu yıl çok fazla olduğunu belirten Orhan Beyan da, çok bereketli bir yıl geçirdiklerini, günde en az 150 ila 200 kilogram arasında ışgın toplandığını söyledi. Beyan, “Elmadalı köyünden ışgın toplamaya gittik. Sabah 05.00’da kalkıyoruz. Öğleden sonra eve dönüyoruz. Bu seneki yağışlar ışgını daha lezzetli hale getirdi. Kilosu 2 buçuk ila 3 lira arasında satıyoruz. Köyde şoförlere satıyoruz onlarda Siirt’te pazarlara götürüyorlar” şeklinde konuştu.
Aile bütçesine katkıda bulunmak için topladıklarını belirten kadınlardan Naciye Batur, “Işgınları biz dağdan getiriyoruz. Bunları paketleyip Siirt’te gönderip satıyoruz. Geçim kaynağımız bunlar bizde geçimimizi bu şekilde sağlıyoruz. Toplaması çok zordur. Akşama kadar gidiyoruz oruçluyuz dudaklarımız kuruyor gelene kadar bizimde geçim kaynağımız böyledir. Dağlara çıkıyoruz. Yaylalardan yamaçlardan topluyoruz eve getirip 3 liraya satıyoruz” dedi.

ETİKETLER: