Dolar 32,3862
Euro 35,0429
Altın 2.326,30
BİST 9.137,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 23°C
Pts 24°C
Sal 19°C

ÇIÇEK: 31 MART’TA TÜRKIYE’DE HASAR TESPITINE IHTIYAÇ VAR

A+
A-

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 31 Mart sabahı Türkiye’nin bir özeleştiri yapmaya ihtiyacı olduğunu söyledi. Çiçek, “31 Mart günü bir hasar tespitine Türkiye’de ihtiyaç var. ‘Neyi söyledik?, Neyi yıktık? Neyi tahrip ettik? Neler bugün bizi sıkıntıya sokuyor? ‘Neden her geçen gün daha fazla huzursuz oluyoruz?’ diyorsak, 31 Mart sabahı herkesin özeleştiri yapması lazım.” dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Bahçeşehir Üniversitesi’nin Beşiktaş yerleşkesinde düzenlenen Basın Konseyi Üyeler Genel Kurulu’nun panel açılışına katıldı.

Demokrasinin en önemli göstergesinin basın özgürlüğü olduğunu belirten Cemil Çiçek, “Kurallar ve kurumlar ihtiyaçtan doğar. İhtiyaçlar kurallara şekil verir. Kurallar, yeni kurumların ortaya çıkmasına sebep olur. Son 100 yıllık tarihimiz keşkelerin tarihidir. Bugünün sorunlarını dünün bilgisiyle çözmek zor.” diye konuştu.

Avrupa İnsan Haklar Mahkemesi’nin (AİHM) Abdullah Öcalan için verdiği ‘Umut hakkı’ kararı ile ilgili de değerlendirmede bulunan Çiçek, “Birkaç gündür AİHM kararı sebebiyle ‘Umut hakkı’ diye bir haktan haberdar olduk. Başka haklarımız da var vesaire ama, ‘Umut hakkı’ diye bir hak Türkiye’nin gündemine oturdu. Bunu doğru tartışamazsak, bu hak neyi ifade ediyor? Neyi nasıl yapacağız? Nasıl ortaya koyacağız. Bunları açıkça ortaya koymada zorlanırız. Biz diyoruz ki öğrenmenin yaşı yok. Çoğumuzun bilgisi basından geliyor. Basın düşüncelerimiz kaynağıdır. Dünün bilgisi bugünün sorunlarını çözmeye yetmiyor. Mevcut bilgileri değiştirmeye geliştirmeye ihtiyacımız var. ‘Keşke bunlar olmasaydı, söylenmeseydi.’ diyorsak, ya da olumlu olarak ‘Keşke bunlar söylenseydi.’ diyorsak yeni bilgilere ihtiyaç var. Bu konuda basın çok önemli bir görev ifa ediyor.” ifadelerini kullandı.

Eleştiriyi önemsediklerini ancak Türkiye’de özeleştirinin eksik olduğunu kaydeden Çiçek, “Özeleştiri yapmadığımız sürece eleştiriler bir süre sonra suçlamaya ve hakarete dönüşüyor. Bir süre sonra da kamplaşma ve kutuplaşma başlıyor. Bugün şikayet ettiğimiz ortamların gelecekte sağlıklı bir zeminde sürdürülebilmesi açısından özeleştiri yapmak gerekir. ‘Ne zaman yapmamız gerekir?’ diye sorarsanız. ‘Hemen yapmamız lazım.’ diyeceğim. Ama en azından 31 Mart sabahı yapmamız lazım. 30 Mart’ta seçim var. 31 Mart günü bir hasar tespitine Türkiye’de ihtiyaç var. ‘Neyi söyledik? Neyi yıktık? Neyi tahrip ettik? Neler bugün bizi sıkıntıya sokuyor? neden her geçen gün daha fazla huzursuz oluyoruz?’ diyorsak, 31 Mart sabahı herkesin nerede doğru nerede yanlış yaptıklarını göz önüne koyup, özeleştiri yapması lazım. Eleştiri haktır, özeleştiri de görevdir.” şeklinde konuştu.

cihan