Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

ÇİÇEK: TÜRKİYE, HER SABAH YENİ BİR ANAYASAL SORUNLA KARŞI KARŞIYA

ÇİÇEK: TÜRKİYE, HER SABAH YENİ BİR ANAYASAL SORUNLA KARŞI KARŞIYA
19/12/2012 13:52 | Son Güncellenme: 19/12/2012 14:39
A+
A-

Çiçek, TBMM İnternet Araştırma Komisyonu üyelerini kabulün ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kuvvetler ayrılığına ilişkin sözlerinin hatırlatılması üzerine Çiçek, Anayasa uygulamalarından kaynaklanan ciddi sorunlar olduğunu ifade etti.

Cemil Çiçek, ”Her sabah yeni bir anayasal sorunla Türkiye karşı karşıya. Türkiye Anayasa değişmediği sürece bu tür tartışmaları, daha ileri tartışmaları sıkça tartışmaya devam ederiz. Yeni Anayasa yapım sürecinde anayasa uygulamalarından kaynaklanan sorunlar neyse, kuvvetlerin birbiriyle ilişkisi bakımından bunları yeni baştan dengeye oturtmak gerekiyor” görüşünü ifade etti.

Her devlette üç erk bulunduğunu kaydeden Çiçek, ”Biri diğerinin hasmı, alternatifi, düşmanı değil; bir görev dağılımıdır. Bunların kendi statüleri içerisinde işbirliği yapmaları gerekir. Birinin diğerinin görev alanına müdahale etmemesi gerekir ki bunun sınırlarını Anayasa belirliyor. Herkes anayasa çerçevesinde görevini yaparsa toplum daha huzurlu, daha istikrarlı olur” dedi.

”Siz böyle bir sorun görüyor musunuz-” sorusuna Çiçek, şu karşılığı verdi:

”Geçmişte benim çok açık beyanlarım var. Mesela yasama alanına müdahale edilmiştir. 367 kararı, 411 kararı, yasama organına müdahaledir. Yargının yerindelik denetimi yapması doğru değildir. Yargı hukukilik denetimi yapar. Yerindelik denetimi yetkisi yasamaya aittir. Bir kararın Türkiye’nin yararına olup olmadığına yasama karar verir. Zaman zaman yerindelik denetimi anlamına gelebilecek pek çok uygulama olmuştur. Bunlar da zaten yeri geldi müdahaleler, yeri geldi muhtıralar, bunlara bakarsanız sistemin işleyişinde aksaklıklar olduğunu gösteriyor.”

Çiçek, ”Muhalefetin karşı çıkmasına rağmen AK Parti’nin başkanlık sisteminde ısrar etmesinin Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmalarını tıkadığı söyleniyor” denilmesi üzerine, farklı görüşlerin tıkama anlamına gelmeyeceğini belirtti. Yeni anayasa yapım çalışmalarında, devletin organlarının görev, yetki ve sorumluluklarının belirlendiği bölümle gelindiğini hatırlatan Çiçek, şöyle konuştu:

”Burada da bir kısım modeller var. Bir başkanlık, yarı başkanlık, parlamenter sistem var. Bir parti ‘başkanlık istiyorum’, diğeri ‘hayır Türkiye’nin bu kadar yıllık kazanımız var, parlamenter sistem istiyoruz’ diyor. Bu müzakerenin nasıl yapılacağıyla ilgili usul ve esaslar çerçevesinde müzakereler yapılıyor. Uzlaşma Komisyonu görevini olumlu sonuçlandıracaksa uzlaşma ile belli bir noktaya gelmek zorundadır. Farklı görüşler tıkanma değil.

Programın biraz gerisindeyiz ama Komisyon hala çalışmaya devam ediyor. Bir televizyon programında bile dört konuşmacı bir araya gelince, kim daha fazla bağırıyorsa reyting alıyor. Çok da kolay değil. Sanki toplumun her kesimi anlaştı da uzlaşma komisyonu anlaşmadı gibi karikatürize bir durum çıkarmayın. Model üzerinde uzlaşıldığında süreç hızlanmış olacak.”

AA

ETİKETLER: