Dolar 32,3455
Euro 35,1151
Altın 2.310,52
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

ÇIFTÇILER: MAĞDURUZ, ÜRÜN OLMADIĞI IÇIN ÇOĞU TARLAYA BIÇERDÖVER GIRMEDI

A+
A-

Ankara’nın ilçelerinde tarımla uğraşan çiftçiler, arpa ve buğday üretiminin kuraklık ve doludan, nohut tarımının ise geç yağan yağmurdan etkilendiğini ve hasat yapılamadığını belirtti. Çoğu tarlaya biçerdöverin girmediğini dile getiren üreticiler, artık içi boş olan nohut tarlalarında hayvanların otlatılacağını söyledi.

Ayaş ilçesinde 40 yıldır çiftçilik yapan Hakkı Keskin sıkıntıları için, “Genelde bizim buralarda nohutta ekeriz, arpa buğday ağırlıklı. Biz dolu dan çok etkilendik. Dolu yağmasından hasar gördü mahsullerimiz. Arpa da buğday da, ağaçlar dahil bunun içinde. Yok denecek kadar az. Onun haricinde çevre köyler perişan halde. Ayaş’ın bütün köyleri dahil. Bizim mahsulümüz iyi diyecek hiçbir köy yok. Herkeste büyük zarar var.” dedi.

TARLALARIN ÇOĞUNA BİÇER GİRMEDİ, ÇİFTÇİ MAĞDUR DURUMDA

Güdül ilçesinde tarımla uğraşan Halit Özkan ise şunları söyledi: “Babadan intikal eden mesleğim tarım ve havyacılıkla uğraşmak. Bu bölgemizde yapılan işler tarım ve hayvancılıktır. Bu sene bir kuraklık sezonu oldu. Tarlaların çoğuna biçer girmedi. Çiftçi mağdur durumda. Çiftçinin mağdur olduğu yerde, tarımda mağdur olurda, hayvancılıkta mağdur olmaz mı. Girdi fiyatları yükseldi. Arpası, yemi. Böyle bir mağdur durumumuz var. Biz bu durumları İlçe Tarım Müdürlüğü’ne bildirdik. Ama ilgilendiler mi ilgilenmediler mi bilmiyorum. Biz tarım müdürlüğüne mektup yazdık. Sizden başka da gelip, bir derdimizi soran, anlatan bir kimse olmadı. Buranın kuraklık olduğunu, tarlalara biçerin girmediğini, gelin görün dediğimizi, bunları anlattık.”

KURAKLIKTAN ETKİLENMEYEN YERLERDE DOLUDAN ETKİLENDİ

“Bir buğdayı arpayı etkilemez bu işler. Meyveciliği de etkiler kuraklık mevsimi. Kuraklık bu sene daha fazla oldu. Kuraklıktan tarlalara biçer girmedi” diye dert yanan çiftçi Halit Özkan şunları dile getirdi: “Bir de dolu olayı oldu. Kuraklıktan etkilenmeyen yerler de doludan etkilendi. Geçen sene bizde mahsül vardı. Kendi kendimizi idare ettik. Bu sene mahsül yok. Biçerin girmediği tarla çok burada. Buranın ilçe tarım müdürlüğü, Ankara İl Müdürlüğü buraya gelir, keşif raporunu tutturur, çiftçinin Ziraat Bankası’na olan borcunu ertelettirir, Tarım Kredi Kooperatifine olan borcunu ertelettirir, tekrar çiftçiye ek tohum, böyle bir şeyler verirdi. Maalesef bu sene şimdilik böyle bir şey görmedik. Bir ay sonra ekim başlayacak. Bunun yanında tohum yok gübre yok. Burada bütün çiftçinin ki zarar. Biz borçlarımızın ertelenmesini istiyoruz.”

‘ÖZEL BANKALAR ÇİFTÇİNİN BORCUNU ERTELEMİYOR’

Ayaş’ın Oltan beldesinde çiftçilik yapan Mustafa Deniz, “Allah vermedi işte bu sene. Doludan başladı işte baharın. Don olayından meyve olmadı. Sebzeleri de hep dolu kırdı. Ekin arpa olmadı. Don olayı, tam bu çiçek zamanıydı. Mart’ın 28-29’unda oldu. Meyveleri hep vurdu. Kuraklıktan dolayı, ekin arpa zayıf idi. Zayıf olduğundan dolayı, dolu kırdı. Hiçbir şey olmadı. Kuraklık olunca saman balya da olmadı. Hayvancılığı da etkiledi. Şimdi millet hayvanını da satacak. Bir kısmı da çevre köylerden sap saman alacak. Ziraat Bankası’na başvurduk borçlarımızı erteleyecek. Özel bankalar kabul etmiyor. Onları mecbur adam ödeyecek. Tarlasını mı satacak, hayvanını mı satacak. İşte bir şey satıp ödeyecek mecbur.” açıklamasını yaptı.

200 TON HASAT YERİNE 20 TON HASAT YAPTI

200 ton hasat yapması gerekirken kuraklıktan dolayı 20 ton hasat yapan 30 yıllık çiftçi Cemalettin Öztürk ise “Bölgemizde kuraklık olduğundan dolayı 650 dönüm yerden 200 ton civarında kaldıracağımız arpa bugün 20 ton olarak, 15 de toplayarak bu duruma getirdik. Şu anda köylü çok mağdur oldu. Borçlarımızı ödeyemedik. Devletimizin bize yardım etmesini bekliyoruz. Bu durumun temel sebebi kuraklık ve dolu.” diye konuştu.

GEÇ YAĞAN YAĞMUR OLGUNLAŞMA DÖNEMİNDEKİ 3000 DÖNÜM NOHUTU ETKİLEDİ

Güdül ilçesi çiftçilerinden Süleyman Alkan sıkıntısını şu sözlerle dile getirdi: “40 senedir tarım işi ile uğraşıyoruz. Her sene iyi kötü emeğimizi alıyorduk. Bu sene ne arpadan ne buğdaydan ne de nohuttan boşa çıktık. Etkilendik, alamadık bir şey. Nohudun durumunu görüyorsunuz işte. Sam yeli esti böyle oldu. Sıcak deriz. Bir bulut alma, gün alma olayı var. Bu sam bizimkisi. Ekenek de çoktu bu sene. Komşuların ekeneği var. 3000 dönüm civarında hepsi geneli bu, nohutta bilhassa. Hububat da arpa da çok mu iyiydi. Biçilmedik, girilmedik arkadaşların yerleri var. Hala da duruyor. İlkin yağmurun olmayışı geriletti. Sonradan yağmur oldu. Sonradan olan yağmur da bu nohutu etkiledi, yok etti.”

‘NOHUT TARLALARINDA KOYUN VE KEÇİLER OTLAYACAK’

Çiftçi Sezai Karaman, ürünün yeşil halini göstererek, “Bitkisi var ama tanesi yok üzerinde. Olanında da birkaç tane görülüyor. Onların da içi boş, içinde tane yok. Bunun nedeni, mevsimlerin, zamanında yağışın olmaması, daha sonra yağan yağmurun da etkisini ancak bitkiyi büyütüp, taneyi aşırı sıcaklarla birlikte içi tanelenmeden olgunlaşması. Kimisi oluyor kimisi olmuyor. Olanı da zaten mercimek büyüklüğünde. Bunu hayvan yemliği olarak da almıyorlar. Artık yapacak bir şey yok. Artık bunu koyun ve keçi besleyen arkadaşlar meralardan gelip ekili arazi üzerinde koyununu otlatacak. Bu nohutları yedirecek, başka bir şekli yok. Bu şekilde perişan durumda.” şeklinde konuştu.

cihan