Dolar 32,3361
Euro 35,1901
Altın 2.247,00
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Çar 12°C
Per 11°C
Cum 12°C
Cts 14°C

Cumhurbaşkanlığı Politika Kurulları’na atanan 76 kişinin maaşları 11 bin 794 lira’

A+
A-

Cumhurbaşkanlığı Politika Kurulları’na atanan 76 kişinin maaşları 11 bin 794 lira’

Sözcü yazarı Çiğdem Toker, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Politika Kurullarına yapılan atamaları değerlendirdi. Toker, atanan 76 üyenin her birine 11 bin 794 lira maaş verileceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki 9 ayrı kurula atanan 76 ismin her birinin maaşının 11 bin 794 lira olduğunu duyurdu.

Toker’in yazısının ilgili kısmı şu şekilde:

“Memur maaşları hesaplanırken, Maliye’nin yılda iki kez belirlediği bir aylık katsayı rakamı kullanılıyor. En günceli geçen temmuzda ilan edildi: 0,11794. Bu rakamı 100 bin ile çarptığınızda 11 bin 794 çıkar. Sonuna da ‘TL’ eklerseniz, Cumhurbaşkanlığı’na bağlı dokuz kurula atanan her bir üyeye ödeyeceğimiz maaşın tutarına ulaşıyorsunuz. Formül, 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nden. Rejim değişir değişmez yayımlanan ilk kararnamede (m.35) bu tutarın, işin önemi ve süresine göre değişebileceği söylenmiş.

Evet, dün sabah duyup okuduğumuz ilk haber buydu. ‘Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı’nın açıklandığı gün olan dün, 1 no’lu kararnamede tanımlanmış 9 politika kuruluna 76 kişinin atama kararı da yayımlandı.

Aralarında SADAT AŞ’nin kurucusu, eski Başkanı, şimdiki Cumhurbaşkanı Başdanışmanı emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi’nin, Orhan Gencebay’ın, Burhan Kuzu’nun, Yiğit Bulut’un, Mehmet Ali Yalçındağ’ın bulunduğu listelerde yer alan sivil asker bürokrat, şarkıcı, akademisyen, siyasetçi 76 isme ödenecek maaşlar için Cumhurbaşkanlığı bütçesine her yıl yeterli miktarda ödenek konulacak.”

76 KURUL ÜYESİNİN CUMHURBAŞKANLIĞI BÜTÇESİNE 1 YILLIK MALİYETİ 10 MİLYON 765 BİN TL

Toker yazısını şöyle sürdürdü:

“Şimdi basit bir hesap yapalım. Her ne kadar, miktarın artabileceği yazsa da biz kararnamede tanımlanan çarpma işlemindeki ‘gidiş yolu’na bakalım. Cumhurbaşkanı’na bağlı çalışacak olan dokuz kuruldaki her bir üyenin yıllık maaşı 141 bin 528 TL ediyor. 76 kurul üyesinin Cumhurbaşkanlığı bütçesine bir yıllık maliyeti ise 10 milyon 756 bin TL (Bu tutar yalnızca maaşlara ilişkin). Yani 2019 bütçesine kurul üyelerinin maaşı için en az 11 milyon TL ödenek eklenmesi gerekiyor. Öte yandan bakanlık sayısını azaltmakla övünüp, ‘mali disiplin’havası yayarken, ‘alan çakışması’ yaşanacağı kaçınılmaz (ki kararnamede bu ihtimal var bile) dokuz kurul tasarrufu eksen alan ‘topyekun mücadele’nin neresinde konumlanıyor? Bu kurullar politika önerileri geliştirecekse bakanlıklar ne güne duruyor?

Hürriyet’den Erdinç Çelikkan ise detaylandırarak isim isim ele almış konuyu…

yazısı şu şekilde;

“Yürütme hızlanacak” diye kurulan sistemin yeni bürokrasiyle ağırlaşmayacağının garantisi nedir?”

EN az atama 5 isimle Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu’na, en fazla atama ise 12 isimle Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu’na yapıldı. Erdoğan’ın onayıyla 9 Politika Kurulu’na şu atamalar gerçekleştirildi:

Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu: Prof. Dr. Hasan Mandal (TÜBİTAK), Prof. Dr. Mehmet Çelik, Mehmet Ali Yalçındağ (TAİK), Dr. Osman Coşkun, Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı.

Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu: Prof. Dr. Abdullah Atalar, Prof. Ahmet Cevat Acar, Ahmet Gündoğdu, Kemal Şamlıoğlu, Prof. Öktem Vardar, Selçuk Pehlivanoğlu, Prof. Tuncay Döğeroğlu, Prof. Dr. Umran İnan, Prof. Dr. Yavuz Atar.

Ekonomi Politikaları Kurulu: Dr. Cemil Ragıp Ertem (başdanışman), Gülsüm Azeri, Hakan Yurdakul, Doç. Dr. Hatice Karahan, Korkmaz Karaca (eski CHP PM üyesi), Mehmet Ali Akben, Meltem Taylan Aydın, Nihat Zeybekci (eski bakan), Prof. Dr. Servet Bayındır, Yiğit Bulut.

Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu: Adnan Tanrıverdi (SADAT kurucusu), Prof. Burhanettin Duran, Prof. Çağrı Erhan, Prof. Gülnur Aybet, Prof. Dr. Beril Dedeoğlu (YÖK üyesi), Doç. Dr. İbrahim Kalın (Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü), İlnur Çevik (başdanışman), Dr. İsmail Safi, Doç. Dr. Mehmet Akif Kireçci, Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, Prof. Dr. Nurşin Ateşoğlu Güney, Prof. Dr. Seyit Sertçelik.

Hukuk Politikaları Kurulu: Ayşe Nur Bahçekapılı, Ayşe Türkmenoğlu, Prof. Dr. Burhan Kuzu, Prof. Dr. Hasan Nuri Yaşar, Mehmet Uçum, Mustafa Akış, Uğur Kızılca.

Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu: Alev Alatlı (yazar), Havva Hümeyra Şahin, Hülya Soydan (sanatçı), Prof. İskender Pala (yazar), Mehmed Özçay, Murat Bardakçı (yazar), Orhan Gencebay, Rasim Özdenören, Prof. Ümit Meriç.

Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu: Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu, Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Dr. Sema Ramazanoğlu, Prof. Dr. Serkan Topaloğlu, Dr. Ümmü Gülşen Öztürk, Zülfiye Füsun Kümet, Prof. Dr. Zümrüt Begüm Ögel.

Sosyal Politikalar Kurulu: Prof. Dr. Edibe Sözen, Dr. İbrahim Altan, Prof. Dr. Lütfihak Alpkan, Dr. Mehmet Güllüoğlu, Dr. Murat Yılmaz, Prof. Dr. Vedat Bilgin, Prof. Dr. Vedat Işıkhan.

Yerel Yönetim Politikaları Kurulu: Asım Aykan, Hayrettin Güngör, Dr. Hayri Baraçlı, Prof. Lütfi Akça, Dr. Mehmet Karabay, Oktay Saral, Refik Tuzcuoğlu, Prof. Şükrü Karatepe, Prof. Tarkan Oktay, Tuna Koç.

TÜM BİLGİLERİ İSTEYEBİLECEK
CUMHURBAŞKANI Erdoğan’ın başkanlık edeceği kurullar, oluşturulacak politikalarla ilgili öneriler geliştirecek. Bakanlıklarla kurum ve kuruluşların uygulamalarını izleyerek, Erdoğan’a rapor sunacak, genişletilmiş kurul toplantıları yapacak. Kurullar doğrudan Erdoğan’ın talimatlarını yerine getirecek, bütün kamu kurum ve kuruluşlarından bilgi istemeye yetkili olacak.

HUZUR HAKKI EN ÇOK 11 BİN 700 TL
Kurullar için Cumhurbaşkanlığı bütçesine ödenek konulacak. Kurul üyelerine (100.000) gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda her ay ek ödeme yapılabilecek. Göreve göre her üye için farklı tutar olabilecek. Bu ödemeler damga vergisi hariç vergi ve kesintiye tabi tutulmayacak. Huzur hakkı olarak nitelendirilen ek ödeme aylık en çok 11 bin 700 lira olacak.

sözcü – hürriyet