Dolar 32,5507
Euro 34,8733
Altın 2.427,52
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 18°C

DAVUTOĞLU, SÜRYANI CEMAATI TEMSILCILERINI KABUL ETTI

DAVUTOĞLU, SÜRYANI CEMAATI TEMSILCILERINI KABUL ETTI
18/03/2013 20:53 | Son Güncellenme: 18/03/2013 21:01
A+
A-

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Süryani cemaati temsilcilerini kabulünde, “Bizim için bölgedeki dostluklar ve kardeşlikler söz konusu olduğunda etnik, mezhebi ve dini ayrım söz konusu değildir” dedi.

Dışişleri Bakanlığı’ndaki kabulde konuşan Davutoğlu, Türkiye’nin birçok dini geleneğin ve medeniyet birikiminin harmanlandığı olağanüstü bir coğrafyada bulunduğunu söyledi. Dünyadaki hiçbir ülkenin Türkiye kadar, kadim gelenekleri bünyesinde barındırmadığına işaret eden Davutoğlu, “Biz her zaman, bu kadim geleneklerin varlıklarını sürdürmeleri konusunda ve ihtiyaçlarının karşılanması konusunda, devlet olarak en temel ilke olarak bunu benimsiyor ve gereğini yapmaya her zaman gayret sarf ediyoruz” dedi.

Davutoğlu, Mardin’i, Midyat’ı ve Adıyaman’ı ziyaret ettiğinde mutlaka Süryanilerle bir araya geldiğini, yurt dışında da Süryani cemaatleri ziyaret ettiğini anlatarak, en son Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün İsveç ziyaretine Süryani Ortodoks Cemaati Ruhani Lideri ve Patrik Vekili Metropolit Füliksinos Yusuf Çetin’in de katıldığını hatırlattı.

Kendisinin Köln ziyareti sırasında da Süryani cemaati ile görüştüğünü ifade eden Davutoğlu, şunları söyledi:

“Köln’de o güzel karşılama yapıldığında bana, bir pazar sabahı, Süryani Kadim Kilisesi’nin ayininde, oradaki rahip, ‘Eski vatanımızdan gelen bakanımız’ dedi. Ben de düzelttim, ‘Hayır, hiç eskimeyen vatanınızdan, hep sizin olacak vatanınızdan geldim’ dedim. Gerçekten bu topraklar hepimizin geleneğini yansıtıyor. Ortak vatandaşlar olarak hepimiz, Türkiye Cumhuriyeti devletinde eşit haklarla bir arada yaşıyoruz.

Ayrıca benim bugün istişare etmek istediğim husus, Ortadoğu bölgesindeki hızlı değişim sürecinde, başta Suriye olmak üzere özellikle oradaki Hristiyan cemaatler konusunda Türkiye’nin yapabilecekleri konusunu birlikte ele almak.”

Olaylar başladığında Yusuf Çetin’i ziyaret ettiğini kaydeden Davutoğlu, “Suriye’deki Süryani kardeşlerimiz de bizim için her zaman misafir etme sorumluluğunu üzerimizde hissettiğimiz dostlarımızdır, kardeşlerimizdir. Herhangi bir ihtiyaç zuhur ederse, biz her zaman kendilerini, aynen diğer Suriyeliler gibi mezhep, dini, etnik ayrım gözetmeden ağırlamaktan sadece onur duyarız” dediğini aktardı. Davutoğlu, şöyle devam etti:

“Bizim için bölgedeki dostluklar ve kardeşlikler söz konusu olduğunda, etnik, mezhebi ve dini ayrım söz konusu değildir. Ümit ederiz Suriye’deki acılar diner, bütün kardeşlerimiz, evlerine, yurtlarına geri dönerler. Ama bu acıların sürdüğü bu dönemde şunun da bilinmesini isteriz ki, hangi etnik ve mezhebi kökenden olursa olsun Suriyelilerin ikinci vatanı, hatta bazılarının birinci vatanı da telakki edilebilir, Türkiye’dir.”

Süryanileri kardeş olarak gördüklerini ifade eden Davutoğlu, son dönemde Suriye’den gelen Süryani kökenli vatandaşlara yardımcı olmaya çalıştıklarını söyledi. Davutoğlu, “Ben bugün sizlerden biraz daha bu konuda bilgi almak, yapılabilecek şeyler hususunda da neye ihtiyaç varsa bunların karşılanması için ilgili kurumlarla temasa geçmek için toplantıyı bir fırsat olarak telakki ettim” dedi.

-“Bir an evvel savaşların durmasını temenni ediyoruz”-

Süryani Ortodoks Cemaati Ruhani Lideri ve Patrik Vekili Metropolit Füliksinos Yusuf Çetin ise, Süryanilerin bu topraklarda 5 bin 500 yıllık bir geçmişi bulunduğunu söyledi.

Çetin, “Babamız İbrahim’in dilini konuşuyoruz, İsa Mesih’in konuştuğu dili konuşuyoruz. Osmanlı döneminde olsun, Cumhuriyet döneminde olsun her zaman Müslüman kardeşlerimizle yan yana yaşamışız ve her zaman devletimizin yanında yer almışız. Bizden kaynaklanan, hiçbir gün bir sorun olmamıştır” dedi.

Türkiye’yi çok sevdiklerini, Türkiye’nin birlik beraberliği ve kalkınması için ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden Çetin, “Dualarımızla da bunları destekliyoruz” ifadesini kullandı.

Çetin, “Suriye’den Türkiye’ye gelen Süryani cemaatimizin sorunlarını dile getireceğiz, birlikte konuşacağız. Biz Ortadoğu’da bir an evvel savaşların durmasını temenni ediyoruz. İnsanların huzur içinde, mutluluk içinde evlerinde can güvenliği, mal güvenliği ve inanç güvenliği içinde yaşantılarını sürdürmelerini temenni ediyoruz ve bu konuda da dua ediyoruz” diye konuştu.

Türkiye Süryani Katolik Patrik Genel Vekili Horepiskopos Yusuf Sağ ise, Suriye’den gelen Süryaniler için toplu bir barınma yeri sağlanmasını istedi.

Suriye’den gelen Süryanilere yardımlarından dolayı hükümete teşekkür eden Sağ, “Allah sizi başımızdan eksik etmesin” dedi.

Hükümetten gördükleri yardımları ve kolaylıkları hiçbir dönemde görmediklerini belirten Sağ, “Sizde ana şefkatini görüyoruz” diye konuştu.

Sağ, teröre çözüm sürecine ilişkin olarak da, “Barışa ulaşması için size dua ediyoruz” ifadelerini kullandı.

AA