Dolar 32,5668
Euro 34,9970
Altın 2.425,42
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 19°C

EKMEĞE ZAM

EKMEĞE ZAM
16/01/2016 18:31
A+
A-

Halkın temel besin maddesi olan ekmekte zam oyunları sürüyor. Yeni yıl öncesi bakanların, “Zam yok” açıklamasını yaptığı ekmeğe, Ankara’da 25 kuruş zam geldi. 250 gram ekmek, 1 TL’ye satılmaya başlandı. İstanbul’da da ekmeğin fiyatı 1 liradan 1 lira 25 kuruşa kadar çıktı. Buğday üretiminin rekor seviyede arttığı dönemde gelen yüzde 25 zamma vatandaş, “Asgari ücretin acısını ekmekten çıkarıyorlar” diye tepki gösterdi.

 

 

Dünya genelinde gıda fiyatları düşüş seyrini devam ettirirken Türkiye’de meyve-sebzeye kadar uzanan yeni yılzammı ekmekte ise ‘tavandan’uygulanıyor. Geçen yıl 1 lira 25 kuruş yapılması planlanan ekmek fiyatı, gelen eleştiriler üzerine 1 lirada tutulmuş ancak tavan fiyat 1 lira 25 kuruş olarak belirlenmişti. Yılbaşının hemen ardından ise İstanbul Fırıncılar Odası ekmeğe yüzde 25 zam yaparak fiyatı 1 lira 25 kuruş olarak belirledi. Yıl içinde ticaretodasına bağlı fırınların 1 lira 25 kuruş olarak uyguladığı fiyatlara karşı Fırıncılar Odası’na bağlı fırınlar 1 lira uygulamasını sürdürüyordu. İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, “Evet zam yaptık ama yeni fiyatları duyurmamıştım. Aslında geçen yıl yapılması gereken bir zamdı ancak Vali Bey’in itirazı üzerine geri çekmiştik” dedi.

 

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 2015’in son günlerinde yaptığı açıklamada ekmeğe zam iddialarının gerçeği yansıtmadığını, yıl içinde söz konusu olmayacağını söylemişti.

 

 

‘İYİ SEMTLERDE 1.5 TL’

1 lira 25 kuruşun artık geçerli fiyat olduğunu vurgulayan Özer, bu fiyatın iki yıldır uygulanması gereken fiyat olduğunu anlattı. ‘Daha iyi semtler’olarak gösterilen Sarıyer, Beşiktaş, Üsküdar gibi bölgelerdeki fiyatlarda ise 1.5 liranın telaffuz edildiğini söyleyen Özer, “Fırıncılar Odası ne fiyat belirlediyse bu odaya bağlı fırınlar buna uymak durumdadır ancak Ticaret Odası’na bağlı olan fırınlar başka. 1.5 lirayı onlar telaffuz ediyor” diye konuştu.

 

KİLOGRAMI 5 LİRA

Ekmek fiyatı 2015’in son aylarında ve yeni yılın hemen ardından Ankara, Antalya, Aydın, Samsun, Bilecik gibi pek çok şehirde, tavan fiyat olarak belirlenen 1 lira olarak uygulanmaya başlamıştı. 75 kuruş olan ekmek fiyatının 1 liraya çıkması ise, ‘daha önce gelen ama uygulanmayan fiyat zammı’olarak gösterilmişti. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, “Mesela Ankara, daha önce 1 lira olmuştu yani zam gelmişti ancak 75 kuruş olarak uygulayanlar vardı. Şimdi onlar da 1 lira yaptı. Biz zaten 2016 için ‘1 lira 25 kuruşun üzerinde olmayacak’dedik. Çok büyük bir sürpriz olmazsa 2016’yı böyle tamamlamak istiyoruz. Kilogram fiyatı ise 5 lirayı geçmeyecek” dedi.

 

 

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Ekmek, Un ve Unlu Mamüller Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Halit Güney, İTO’nun bir fiyat belirleme yetki ve sorumluluğu olmadığını belirterek, üye fırınların belirlediği fiyatta ölçüyü şu şekilde ayarladıklarını anlattı:

 

“Ticaret Odası’na fiyat sorduğunuz zaman size, ‘Bir A4 kağıda ekmeğin gramajı, içeriği, fiyatı yazılır müşterinin göreceği şekilde bir yere asılır’yanıtı verilir. Siz bunları altalta yazdığınızda uygun görünen fiyat 1.25 ise bunu uyguluyoruz.”

 

‘MAYACILAR KARTEL OLUŞTURDU’

Fahri Özer, zammın artık zorunlu hale geldiğini savunurken, önemli sebeplerden birini ‘maya’olarak gösterdi. Daha önce Türkiye genelinde bulunan 4 maya firmasından birinin büyük bir firma tarafından satın alınarak geriye üç firma kaldığını anlatan Özer, “Mayada firmalar adeta kartel oluşturdu. Bir günde hepsi birden yüzde 50 zam yaptılar. Dile kolay, yüzde 50 zam neye gelmiş ki mayaya gelsin” dedi.

 

Ankara’da, dün itibarıyla 250 gram ekmek 25 kuruş zamlanarak, 1 TL’den satılmaya başlandı. Yeni yıl öncesi, özellikle de aralık ayında ‘ekmeğe zam geleceği’yönündeki söylentiler üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Zam yok” şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.

 

Ancak, başkent Ankara’da, 250 gram ekmek, dün 1 TL’den satıldı. Ekmeğe gelen 25 kuruşluk zamla ilgili Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, “Zam yapılmadı, 2 yıl önceki tarife kararı uygulanmaya başlandı” dedi ve ekledi:

 

“Bu 2 yıl önce alınmış bir tarife kararıydı. Esnaf Odaları Birliği 2 yıl önce belirledi bu tarifeyi. Türkiye genelinde uygulanan bir fiyat. Yani yeni bir zam müracaatı yapılıp, fiyat artışına gidilmedi. Ama rekabetten dolayı Ankara’da bazı bölgelerde esnaf 75 kuruşa satıyordu. Bazı bölgelerde ise zaten 1 TL’ye satılıyordu. Tezgahına, ekmeğine güvenen esnaf fiyat düşürmüyordu. rekabetten dolayı 1 TL’yi uygulamak zorundalar artık. Bir artış ya da zam yok. Uygulanmamış fiyatı uyguluyorlar. 2016’nın ilk yarısında ekmeğin kilogram fiyatı kesinlikle 5 TL’yi aşmayacak ve çok büyük bir sıkıntı yaşamazsak yılı bu fiyat ile tamamlarız.”

 

İstanbul’un da bazı bölgelerinde ekmek 1.25 TL’ye satılmaya başlandı.

 

 

 

‘ASGARİ ÜCRET BİZDEN ÇIKIYOR’

 

Vatandaş ekmek zammına tepkili. Fırınlarda özellikle 2-3 gündür ani artışı fark edenler, 1 lira 25 kuruşun ekmek için ‘çok fazla’olduğunu vurguluyor. Beyoğlu mahallelerinde de uygulamaya başlanan zamlı fiyatı, ‘asgari ücreti bizden çıkaracaklar’diye niteleyen Recep Ceren, “Yılbaşı gelince artık korkuyoruz. Zamdan geçilmiyor. İnsanlar zaten ekmekle doyuyor. 25 kuruş deyip geçmeyin, elinde 1 lirayla gelip üstünü denkleştiremeyen insandan çok bir şey yok” diye konuştu.

 

 

BUĞDAY ÜRETİMİ REKOR KIRIYOR

 

Ekmek hammaddesine bağlı olarak yapılacak zamlar ise açıklanan verilere göre gerçeği yansıtmıyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği, tahıl ürünleri üretiminin 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 18.1 oranında artarak 32 milyon 714 bin tondan 38 milyon 637 bin tona çıktığını açıkladı. Bir önceki yıla göre buğday üretimi yüzde 18.9 oranında artarak 22.6 milyon tona ulaştı. BM Gıda ve Tarım Teşkilatı (FAO) ise küresel gıda piyasaları hakkında yılda iki kez hazırladığı Tarım Görünüm raporlarında bu yıl dünyada buğday üretimindeki en büyük artış oranının Türkiye’de görüleceğini ifade etti.

ortadogugazetesi