Dolar 32,3397
Euro 35,1192
Altın 2.307,48
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

FITCH’TEN TÜRKIYE DEĞERLENDIRMESI

A+
A-

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin faiz artışı gibi zor politika kararları alması ve ekonominin düzenlemeler için sahip olduğu kapasitenin, değerlendirmelerinde dikkate aldığı önemli unsurlar arasında yer aldığını belirtti.

Fitch’in internet sitesinde yer alan açıklamada, Türkiye’nin profilinin dengeli hale geldiğine dikkat çekildi.

Açıklamada, “Türkiye’nin faiz artışı gibi zor politika kararları alma eğilimi ve ekonominin düzenlemeler için sahip olduğu kapasite, değerlendirmelerimizde dikkate aldığımız önemli unsurlar arasında yer alıyor. Sıkı para politikası, Türkiye’nin 2014 yılı için belirlediğimiz yüzde 2,5 ve 2015 yılı için öngördüğümüz yüzde 3,2 büyüme tahminine katkıda bulundu. Cari açığın Gayrisafi Yurtiçi Hasılaya (GSYH) olan oranının ise yüzde 6,2’ye gerileyeceğini tahmin ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

Türkiye’nin cari işlemlerinin uzun vadeli büyüme için sınırlandırıcı etki teşkil ettiği bildirilen açıklamada, “Reel efektif döviz kurundaki keskin düşüşlerin sebep olduğu cari işlemlerdeki önceki düzenlemelerin genellikle sürdürülebilir olmadığı, cari açığın daha çok artmasıyla görüldü” tespitinde bulunuldu.

Türkiye’nin zorlu bir dış ortamla karşı karşıya kaldığı aktarılan açıklamada, bu dış ortamın politik riskler ve dış finansman ihtiyacı nedeniyle daha da zorlu hale geldiğine işaret edildi.

Açıklamada, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yaklaşık 1 yıl önce tahvil alımlarını azaltmayı tartışmaya başladığından beri Türkiye’ye portföy ve kısa vadeli sermaye akışlarının azaldığı ancak sermaye akışında ani bir çekilme olmadığı vurgulandı.

Yüksek politik risklerin Türkiye’nin derecelendirilmesinde önemli rol oynadığı belirtilen açıklamada, 2013 yılı mayıs ayındaki hükümet karşıtı gösterilerin ve aralık-ocak aylarındaki politik krizlerin, politik istikrarsızlıkların kredibilite algısını ne kadar çabuk değiştirdiğinin göstergesi olduğu da kaydedildi.

aa