Dolar 32,3592
Euro 34,9986
Altın 2.324,57
BİST 9.143,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

GÜREŞ ‘OLIMPIYATLARDA’

A+
A-

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, 2020 ve 2024 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’nda yer alacak son spor dalı olarak güreşi seçti.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), 2020 ve 2024 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’nda yer alacak son spor dalı olarak güreşi seçti. Güreş branşı, yapılan oylamada 95 oyun 49’unu aldı.

GÜREŞ SPORUNUN, OLİMPİYAT OYUNLARINA GERİ DÖNMESİ

Güreşin olimpiyat sporları arasında kalması bizi sevindirdi diyen Laloviç, “Güreş artık değişti ve değişecek. Bu Olimpik hareketlilik içinde modern bir spor olarak diğer olimpiyat sporları arasında yer alması için yeniden ele alınacak. Burada yapmaya çalıştığımız şey temsil ettiğimiz sporu daha önce çıkan, kuralları daha anlaşılır ve daha çok izlenen bir spor haline getirmeye çalışmaktır. Günümüzde güreşlerin yapılacağı salonları ancak bu şekilde doldurabiliriz” dedi.

Laloviç, statülerinin değiştiğini belirterek, “Bize çalışmalarımızı devam ettirme imkanı verildi. Bu birinci adımdı. Gelecekte sporculara ve eğitmenlere iyi bir hizmet verebilmek için federasyonumuzu daha etkili ve modern bir hale getirmeliyiz. Bu 4 sene içinde olimpiyatların ana dallarından biri olarak devam ettirilmesini hedefliyoruz. Bunun için önemli işler yaptık ve hazır hale geldik. Güreşte gelişim sürdürülüyor. Bizde mevcut enerjiyi bunun için kullanıyoruz” diye konuştu.

FILA ASBAŞKANI AHMET AYIK: “HEM HEYECANLIYIM HEM AĞLIYORUM”

Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) bugün Arjantin’de yaptığı toplantının ardından güreşin olimpiyat sporu olarak kalmasını Türk basın mensuplarına değerlendiren Ayık, “Hem heyecanlıyım hem ağlıyorum. Biliyorsunuz güreş Türkiye’de ata sporumuz. O nedenle atletizm ve güreş dünyanın en eski spor dallarından biri. Bugüne kadar ana spor dalları arasında geldi. Bugün de öyle olması lazımdı. Türkiye’de bir sözümüz var, ‘delilinin biri kuyuya taş atmış, kırk akıllı çıkartamamış’ diye. Bu misaldeki gibi kafasına esen birisi güreşi de olimpiyatlardan çıkartalım demiş. Yaklaşık bir sene boyunca bize güreşi çıkartacağız diye bir heyecan yaşattılar ama ben inanmıyor ve ihtimal vermiyordum” dedi.

“2020 OLİMPİYATLARI’NI KAYBEDİNCE ÇOK ÜZÜLMÜŞTÜM”
FILA’nın yeni başkanı Nenad Lalovic’in güreşin olimpiyat sporu olarak kalması için çok iyi çalıştığını da belirten Ayık, “Hepimiz çok çalıştık. IOC üyelerine ve eşimize dostumuza söyledik. Eski güreş başkanı da çok çalıştı. Çalışmayan kimse kalmadı. Herkes gönül birliği el birliği ile çalıştık ve bugünü gördük” diyerek şöyle devam etti:

“Dün 2020 Olimpiyatları’nı alamayınca çok üzüldüm. Son derece üzgündüm. Hiç olmazsa güreşin olimpiyatlarda kalmasıyla dünkü üzüntümüzün üzerine bir nebze olsa yüreğimize su serpse de yine de hala içerimden çıkmıyor. Katıldığım bütün olimpiyatlarda Meksika 1968’de şampiyon ve Tokyo’da ikinci olmuştum. Hep söylerdim biz de bir gün olimpiyat düzenleyebilecek miyiz diye. Burada tünelin ucunda ışık görünmüştü. Finale de kaldık ama olmadı, kısmet değilmiş.”

“ÜLKEMDE OLİMPİYAT YAPILDIĞINI GÖREMEDEN GİDECEĞİM İÇİN ÜZGÜNÜM”
Emeği geçen herkese teşekkür eden Ayık, “Güreş sporu olimpiyatlarda kaldı ama ev sahipliğini kıl payı kaçırdık. Çok üzüldük, bu benim son ümidimdi. Olimpiyatları göremeden gözlerimiz açık gidecek galiba demiştik, galiba öyle olacak. En erken 2024, yaşım 75. O zamana kadar ne olur bilemem” diyerek, sözlerine şöyle devam etti:

“Kurula verdiğim 10 maddelik bir kural vardı. Onun 7 tanesi olduğu gibi kabul edildi. Güreşte kurallar değişti. Şimdi çok güzel oldu. 7-0 da bitiyor. Güreşe heyecan geldi. 3’er dakikalık iki devreden 6 dakikaya çıktı. Set usulü değil, toplama bakıyor. Kimin puanı fazlaysa iki devre sonunda güreşi o kazanıyor. Uzama kalktı. Çok şeyler değişti. Eski haline hemen hemen geldi. Ufak tefek şeyler farklı olabilir ama Budapeşte’de yapılacak dünya şampiyonasından sonra tekrar rayına oturacaktır. Güreşte kura çekimi, eli kaldırma gibi şeyler eklendi. Kurulda olduğum bir toplantıda dedim ki bunu yapmayın. Böyle bir güreş olmaz. Elleri kaldırdın, bir polis çağır da ellerini arkadan bağlayalım. İnsan haklarına aykırı dedim. Böyle bir güreş yok. Rakibin sırtını yere getireceksin. Güreşin aslı budur. Sonunda bir takım değişiklikler oldu. Beğeniyorum. Bu dünya şampiyonasından sonra daha da iyi olacak inşallah.”

iha