Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Hobi olarak başladı! Meslek sahibi oldu

Hobi olarak başladı! Meslek sahibi oldu
21/05/2019 14:57 | Son Güncellenme: 21/05/2019 14:58
A+
A-

Hobi olarak başladı! Meslek sahibi oldu


Aksaray’da evlerde boyacılık yapan Kamil Sınav (40), 6 yıl önce hobi olarak başladığı arıcılığı, meslek haline dönüştürdü. İki işi birlikte yürütmeye çalışan Sınav, ilk aldığı iki kovan arının telef olduğunu, pes etmeyip devam etmesi üzerine şu an 85 kovanının bulunduğunu belirtti.
Gülağaç ilçesi Kızılkaya köyünde oturan Kamil Sınav, boş zamanlarını değerlendirmek için 6 yıl önce hobi olarak iki kovan arı aldı. Kovanlardaki arılar bir süre sonra telef oldu. Annesinin, arıcılığı bırakması yönündeki telkinlerine rağmen pes etmeyen Sınav, arıcılığı sürdürdü. Hobi olarak başladığı arıcılığı ek bir gelir kapısına dönüştüren Sınav, tutkusunu şöyle anlattı:

”İlk önce hobi olarak başladım ve iki kovan arı aldım. Bu iki kovan arının ikisini de telef ettim. Annem bana, ’Oğlum bu işi bırak yapamayacaksın. Boşuna para verme’ dedi. Ben de bir arkadaşımdan bir oğul arı alarak tekrar arıcılığa başladım.

Bir kovan arıyla başladım ve o arı kovanından bir oğul arı daha aldım. Bir dahaki yıl kovan sayımı 4 yaptım. Bir sonraki yıl 10 kovan arım oldu. Ayrıca gezginci arıcı arkadaşımın bana yardımı çok oldu. Bilmediğim konularda ondan fikir alışverişinde bulunup, arıcılığın has noktalarını öğrendim.”

30 BİN LİRA HİBE ALDI

Sınav, kovan sayısı 22’ye ulaştıktan sonra ’genç çiftçi projesi’ne başvurduğunu ve 30 bin lira hibe desteği alarak kovan sayısını 62’ye çıkardığını söyledi. 2017 yılında kovan sayısını 85’e yükselttiğini ifade eden Sınav, o yıl iyi bir üretim gerçekleştirip 30 bin lira bal hasadı gerçekleştirdiğini kaydetti.

Geçen yıl verimin az olduğunu; ama bu yıl iyi bir dönem geçireceklerini belirten Sınav, ”Doğada çiçek bol, nektar akışı gayet güzel durumda. Bununla birlikte doğada ot da bol. Biraz sıcak olup dengeli giderse bereketli bir yıl olur. Türkiye standartlarına göre birçok arıcı bir kovandan 8-10 kilo bal alırken, ben bir kovandan 30 kilo bal aldım” dedi. Sınav, iki oğlunun da kendisine yardımcı olduğunu ve artık arıcılığı mesleğe dönüştürdüğü sözlerine ekledi.
türkgün

ETİKETLER: