Dolar 32,5042
Euro 34,8089
Altın 2.486,68
BİST 9.543,06
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 18°C

Höllük Malatya’nın Çöşnük Mahallesinde yaşıyor

Höllük Malatya’nın Çöşnük Mahallesinde yaşıyor
05/01/2013 23:52
A+
A-

Anadolu’da bebeklerin belli bir yaşa kadar toprakla kundaklandıkları ”höllük” geleneği, unutulmaya yüztutsa da az sayıda aile tarafından sürdürülüyor.AA muhabirleri, ”höllük” uygulamasını sürdüren ailelerle görüşüp, çocukların toprakla kundaklanma sürecini görüntüledi. Malatya’nın Çöşnük Mahallesi’nde yaşayan Medine ve Süleyman Üşek çifti, ikinci çocuklarını da ilki gibi toprakla kundakladıklarını ve bunun sağlıklı bir yöntem olduğunu savundu.

Hanım Akboğa ise 7 çocuğunu da aynı yöntemle büyüttüğünü söyledi. Çocukları için hiçbir zaman pudra kullanmadığını, pişiğe karşı da toprak uyguladığını belirten Akboğa, ”Toprak çocuğu yazın serin tuttuğu gibi kışın da sıcak tutma özelliğine sahip. Toprakla büyüyen çocuk sağlam ve dayanıklı oluyor. Biz böyle olduğuna inanıyoruz. Ayrıca toprak pişik oluşmasını da engelliyor. Toprağı aldığımız özel belli noktalar var. Buralardan aldığımız toprakları eledikten sonra soba üzerinde kavuruyoruz. Belli bir ısıya kadar soğutulan toprak, bebeğin altına uygulanıyor. Bezle de kundaklanan bebek daha rahat uyuyor. Bebeğin altı değiştirilirken de toprak atılıyor, bez de yıkanarak yeniden kullanılıyor” diye konuştu.

-Doktor görüşü-

Öte yandan, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, toprağın kullanımında dikkatli olunması gerektiğini dile getirdi.

Yakıncı, ”Toprağın izole etme özelliği var ancak risklerinin de olduğunu unutmamak gerekir. Bebeklerin ciltlerinin çok daha hassas olduğunu da göz önüne alacak olursak, toprağın içinde ne olduğu belli değil. Toprağın ateşte kızdırıldığı söyleniyor ancak bu yöntem mikropları öldürmek için yeterli olmaz” dedi.

MİLLİYET

ETİKETLER: